fbpx

Локдаун у Івано-Франківській області подіяв – аналіз KSE

11 березня 2021

Обмеження, введені у Івано-Франківській області у зв’язку із критичним поширенням коронавірусу, показали свою дієвість. Зокрема, обмеження введені 22 лютого, допомогли стабілізувати кількість пацієнтів та зменшити розрив між кількістю госпіталізованих та виписаних з 30-40% до 10-15%. За збереження такої динаміки, зниження кількості пацієнтів може розпочатися вже за тиждень. При цьому, система охорони здоров’я у Івано-Франківській області продовжує витримувати навантаження втричі більше, ніж середнє по країні. Такі результати моделювання Київської школи економіки (KSE), представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19». 

 

Ситуація у світі: вакцинація продовжується, захворюваність – зростає

 

Кількість виявлених випадків в Європі продовжує зростати, незважаючи на нарощування обсягів вакцинації.

У Європі спалахи спостерігаються у Польщі, Чехії та Україні. Чехія, зокрема, зараз має третю хвилю, більш потужну за дві попередні. 

Триває кампанія із вакцинації – вже 192 мільйони осіб у світі отримали принаймні одну дозу вакцини проти SARS-CoV-2. За останній тиждень кількість вакцинованих збільшилася на 34 млн осіб і зараз становить 2.5% всього населення світу. 

ТОП-5 країн за темпами вакцинації – Ізраїль, ОАЕ, Велика Британія, Бахрейн, США. 

В Україні темпи вакцинації відповідають темпам Франції. Водночас, Україна має незначне відставання від на плану вакцинації – на 1 день. За інформацією від Міністерства охорони здоров’я, Україна нарощуватиме швидкість вакцинації до 18 000 введених доз на добу вже цього місяця. 

 

Україна: ризик розповсюдження по країні – стабільно високий

 

Захворюваність в Україні продовжує зростати сталими темпами +20% на тиждень. Водночас, показники динаміки госпіталізацій демонструють сповільнення.

“Причина такій динаміці – фактор вихідних (три дні поспіль), адже у вихідні госпіталізують менше захворівших. Таким чином, поточна динаміка госпіталізації насправді не є приводом для позитиву”, – пояснює Юрій Ганиченко, керівник центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

Наразі кількість госпіталізацій стабільно переважає кількість виписок на третину.

 

Критична ситуація з COVID-19 залишається бути локалізованою в шести регіонах країни. Ситуація в Івано-Франківській, Чернівецькій, Закарпатській, Вінницькій, Житомирській та Миколаївській областях – найбільш критична вже третій тиждень. 

Водночас, у цих шести областях, в Київській та Львівській областях необхідно збільшити рівень тестувань принаймні на 50% – це дасть змогу вийти на середній по країні рівень контролю над поширенням захворюваності на COVID-19. У Вінницькій та Миколаївській областях необхідно посилити карантинні обмеження вже зараз.

“Ми наголошуємо, що у цих областях на місцевому рівні потрібно вводити обмеження, не чекаючи, поки “вистрілять” індикатори на державному рівні, щоб не допустити колапсу медичної системи”, – закликав Юрій Ганиченко. 

 

“Червоні” регіони: стриманий оптимізм

 

“Червоні” регіони демонструють покращення динаміки поширення захворюваності. 

Перші два тижні після введення регіональних обмежень демонструють зменшення темпів зростання кількості “ковідних” пацієнтів вдвічі. Так, обмеження, введені у Івано-Франківській області у зв’язку із критичним поширенням коронавірусу, показали свою дієвість, а у перспективі тижня можна розраховувати на зниження кількості пацієнтів в “ковідних” лікарнях. 

 

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 11.03.2021