fbpx

KSE взяли участь у наймасштабнішій події про Україну в Європі — Cafe Kyiv

29 Лютого 2024

19 лютого у Берліні відбувся захід Cafe Kyiv, організований Фондом Конрада Аденауера. Наймасштабнішу подію Європи, присвячену Україні, цьогоріч відвідали приблизно 5 000 гостей. Серед них були Урсула фон дер Ляєн, президентка Європейської комісії, Олексій Макеєв, посол України у ФРН. Під час Cafe Kyiv відбулося понад 120 найрізноманітніших подій: політичні дискусії та обговорення щодо відновлення України як члена європейської сім’ї, майстер-класи, художні інсталяції, музичні номери, кулінарні демонстрації тощо. 

Зокрема KSE спільно з Hertie School організували дискусію про демократичні інновації в Україні під назвою Democracy as Practice: Lessons from Ukraine resisting the Russian aggression. Учасниками панелі стали: доцентка KSE Олександра Койдель, директорка Інституту розвитку міст Вінниці Янна Чайковська, президентка Garage Gang Ірина Соловей і декан Hertie School Кай Вегріх.

Дискусія стосувалась таких питань як:

• механізми та платформи для громадянської участі на прикладі Спільнокошт та Місто Змістів у Вінниці;

• роль громадянського суспільства (зокрема креативних класів і соціальних новаторів) у місцевій демократії;

• важливість соціального капіталу в українських містах та як повномасштабна війна змінила його;

• збереження автентичних демократичних практик у рамках відновлення та донорської допомоги.

«В контексті демократичної трансформації в Україні заведено аналізувати інститути: вибори, партії, парламент, верховенство права. Метою ж нашої панелі на Cafe Kyiv було показати практики – низові механізми взаємодії між владою і громадянським суспільством, за яких громадяни більше не є просто споживачами публічних послуг чи виборцями, а рівними партнерами у спільнотворенні демократії», — зазначила Олександра Койдель, доцентка факультету магістерських соціальних і гуманітарних студій KSE.

До панельних дискусій на Cafe Kyiv долучилися й інші представниці Київської школи економіки. Зокрема Тетяна Водотика, академічна директорка магістерської програми «Урбаністика та повоєнна відбудова», говорила про важливість університетської співпраці як частини муніципального партнерства між Києвом та Берліном. Дар’я Кузьміна, студентка магістерської програми «Публічна політика та врядування» та аналітикиня State Watch, розповіла про важливість санкцій щодо Росії для зменшення тривалості війни на дискусії, співорганізованій KSE Institute.

Київська школа економіка висловлює щиру вдячність Фонду Конрада Аденауера за створення неймовірної платформи для голосу України в Берліні.