fbpx

KSE University створив унікальний курс з історії України

16 листопада 2022

Перший проректор KSE University Єгор Стадний прочитав авторський курс з історії України для студентів другого курсу навчання на бакалаврських програмах. 

До повномасштабного вторгнення курс з історії України в Київській школі економіки планувався як вибірковий на третьому і четвертому році бакалаврських програм.

«Логіка була такою, що до того часу у частини студентів-економістів та ІТівців міг би сформуватись запит на осмислення нашого минулого», – розповідає перший проректор KSE University Єгор Стадний. Однак 24 лютого внесло корективи, сформувавши яскравий запит на осмислення минулого України. Тож вже з весни перший проректор взявся до активної підготовки курсу.

Метою було пояснити минуле, показати причини та наслідки, навчити наших студентів об’єктивно формувати судження про минуле. Оскільки академічний підхід відкидає викладання за єдиним підручником, базу нашого англомовного курсу (наші програми англомовні) склали книги «Подолати минуле» Я.Грицака, «Брама Європи» С.Плохія, інтерв’ю з істориками від Локальної історії, окремі розділи монографій, документи, інтерактивні карти з історичними даними, сучасні опитування українців. 

Сподіваємося, що за два місяці нам вдалося змінити ставлення студентів до предмету історії. Зараз навіть замислились над тим, щоб зробити курс відкритим, адже отримали схвальні відгуки від студентів.

«Історію України я вивчав лише декілька років у школі, проте ставився до цього досить зверхньо і виніс для себе максимум декілька загальних фактів про всі події. 

На початку курсу KSE в мене були сумніви щодо того, чи варто взагалі в університеті вивчати історію, філософію і т.д. Проте підхід «не важливі дати, а важливо питання «Чому?» підкупив і за декілька тижнів мене почало цікавити питання нашої історії. Таких як я людей дуже багато у моєму колі, тому, можливо, тільки такий підхід працює у культурній трансформації людей», – ділиться враженнями про курс з історії України в KSE Антон Крук, студент 2 курсу бізнес-економіки.

«Цей курс 100000% змінив моє ставлення до історії як до предмету. У школі мені вона взагалі не подобалася. Завдяки курсу я дізналась дуже багато речей, які справді зацікавили. І я дійсно вчила усе, читала багато матеріалів не для того, щоб отримати бали, а для того щоб брати участь у семінарах, де були залучені усі та висловлювали свої власні думки стосовно певних проблем. 

До речі, завдяки семінарам я перестала соромитись та почала себе відчувати впевнено беручи участь у дискусіях, висловлюючи свої думки», ділиться своїм відгуком Олександра Гоголь, Бізнес-економіка, 2 курс.

«Почну з того, що я раніше не цікавилася історією взагалі. Це був найбільш важкий для мене предмет у школі через його нудність тоді та, на мою думку, непотрібність та великі обсяги неважливих дат на особистостей для запам’ятовування. Курс від Єгора Стадного повністю змінив моє ставлення до історії як предмету. За два місяці я засвоїла набагато більше корисної інформації, ніж за 6 років школи, без перебільшень. 

Для мене найбільшим плюсом курсу є акцент на причинно-наслідкових зв’язках, що не потребує запам’ятовувати великі об’єми інформації, а вчить студентів думати та усвідомлювати що і звідки виникло, чому українці зараз такі, які є, яка наша спадщина, який шлях до незалежності, тощо», розповіла про свої враження від курсу Анна Мислицька, Економіка і великі дані, 2 курс.