fbpx

KSE та МОЗ презентували нові показники посилення/послаблення карантину

Київська школа економіки спільно з Міністерством охорони здоров’я України сьогодні, 1 серпня презентувала нові показники, на основі яких можуть бути прийняті рішення про посилення чи послаблення карантину. Моделювання для розробки цих показників провели аналітики Київської школи економіки. 

Зокрема нові показники посилення/послаблення карантину дозволяють точково виявляти спалах захворюваності на рівні адміністративно-територіальних одиниць регіону. Для кожної адміністративно-територіальної одиниці регіону встановлюється один з чотирьох рівнів епідемічної небезпеки: зелений («низький»), жовтий, помаранчевий або червоний («високий»).

Рівні епідемічної небезпеки визначаються рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за кожним з існуючих показників – зайнятість ліжок, коефіцієнт виявлення випадків та показник динаміки зростання випадків.

Ці рівні передбачають:

За зайнятістю ліжок, рівень епідеміологічної небезпеки визначається одночасно для всіх адміністративно-територіальних одиниць регіону. За коефіцієнтом виявлення випадків та показником динаміки зростання випадків, рівень епідемічної небезпеки обраховується з урахуванням внеску окремої одиниці в перевищення регіоном відповідного показника.

Виняток: місто Київ (за показником перевищення) та обласні центри (враховується коефіцієнт міграції).У разі одночасного перевищення декількох показників, рівень епідемічної небезпеки для окремої одиниці розраховується окремо для кожного показника та встановлюється на підставі найвищого рівня.

Для окремих адміністративно-територіальних одиниць встановлюються уніфіковані обмеження в залежності від рівня епідеміологічної небезпеки.

Нагадаємо, Київська школа економіки розробила епідеміологічну модель поширення COVID-19, яку використовує МОЗ для прогнозування розгортання епідемії. Наразі Україна рухається по “жовтому” сценарію, який передбачає до 4000 смертей від COVID-19 до кінця 2020 року. Кількість захворівших в Україні, за підрахунками KSE, станом на 01.08.2020 може сягати 210 тис осіб vs офіційні 70,000.

 

Більше про епідеміологічну модель KSE 

Презентація