fbpx

KSE презентує місячний огляд економічної активності

8 грудня 2020

Київська школа економіки запускає новий регулярний продукт — Місячний аналітичний огляд економічної активності.

Він базується на щомісячному аналізі економічних показників різних секторів економіки, націлений на відслідковування очікувань бізнесу та споживачів, аналіз основних факторів впливу на ділову активність в Україні та буде використовуватися при побудові власного квартального макроекономічного прогнозу KSE.

В огляді за жовтень наведені оцінки економічних показників різних секторів економіки у жовтні та порівняння з III кварталом. Уперше представлено, як фактична ситуація відповідає очікуванням, сформованим на початку IV кварталу.

Опитування бізнесу, проведені Державною службою статистики України у жовтні, вказували на подальше зниження песимізму стосовно майбутньої економічної ситуації. Однак за фактичними жовтневими даними випуск багатьох галузей скоротився порівняно з середніми значеннями попереднього кварталу. 

Подальше тимчасове посилення карантинних обмежень та особистої обережності населення у зв’язку з активним поширенням вірусу, вочевидь, позначиться на споживчому попиті в листопаді-грудні. 

Однак втрати понесе насамперед споживання імпорту, а очищений від сезонного впливу експорт може навіть збільшитися завдяки несподівано виниклому ажіотажному попиту на світовому ринку металів. 

Отже, чистий експорт стримає ВВП від падіння у IV кварталі (у сезонно скоригованому вимірі залишиться близько рівня попереднього кварталу), за 2020 рік прогнозується падіння на 5,1% р/р.

Фокус та цінність огляду полягає в опорі на зрозумілу графіку та посиленні аналізу шляхом застосування економетрики.

Огляд виконує Центр макроекономічного моделювання KSE за підтримки посольства Канади в Україні 

Ознайомитись оглядом економічної активності за жовтень можна за посиланням.