fbpx

KSE презентувала результати дослідження щодо аналізу торгівлі послугами між Україною та ЄС

5 листопада 2021

5 листопада Київська школа економіки разом з Офісом Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, а також за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ) провели круглий стіл на тему: “Аналіз торгівлі послугами між Україною та ЄС: кроки для збільшення експорту послуг і поглиблення секторальної інтеграції з ЄС”.

Круглий стіл проходив у приміщенні Кабінету Міністрів України. Під час круглого столу аналітики Центру аналітики міжнародної торгівлі Trade+ KSE Світлана Таран та Павло Яворський представили підсумки дослідження, яке фокусувалося на:

1)  в рамках Угоди про асоціацію та ПВЗВТ протягом 2016-2020 років;

2) аналізі бар’єрів для 5-ти секторів послуг українського експорту на ринок ЄС;

3) розробці рекомендацій для усунення цих бар’єрів і поглиблення секторальної інтеграції з ЄС.

Зокрема, дослідження охопило такі сектори:

  • Міжнародні автомобільні вантажні перевезення
  • Залізничний вантажний транспорт
  • Міжнародні морські вантажні перевезення
  • Поштові і кур’єрські послуги
  • Комп’ютерні послуги

Угода про асоціацію між Україною та ЄС передбачає огляд досягнення цілей Угоди про асоціацію через п’ять років з дати набрання нею чинності. Україна та ЄС провели внутрішню оцінку досягнення цілей Угоди про асоціацію, і продовжать співпрацю над спільною оцінкою, яку представлять на Саміті Україна-ЄС у 2022 році. Ця оцінка, зокрема, стосується питань Поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) та секторального співробітництва, в т.ч. у частині послуг.

Учасники обговорили проблемні питання торгівлі послугами між Україною та ЄС, а також рекомендації для органів української влади щодо зменшення бар’єрів у торгівлі послугами.

«Інтенсифікація експорту до ЄС у секторах, які ми розглядали, вимагає як гармонізації нашого законодавства з нормами ЄС, так і проведення структурних внутрішніх реформ. Для ефективного функціонування зони вільної торгівлі потребує вирішення проблема дозволів для українського автомобільного транспорт на здійснення транзитних вантажних перевезень через Польщу, Угорщину та Румунію», – наголосила за підсумками заходу керівник проєктів Центру аналітики міжнародної торгівлі Trade+ Київської школи економіки Світлана Таран.

У дискусії також взяли участь представники профільних бізнес-асоціацій та бізнесу, в тому числі Торгово-промислової палати України, Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України, Спілки українських підприємців, Американської торговельної палати в Україні, а також секторальні експерти та профільні органи державної влади. Представники бізнес-асоціацій та експерти мали можливість обмінятися своїми позиціями з представниками Уряду, відповідальними за імплементацію ПВЗВТ Україна-ЄС з питань торгівлі послугами.

Рекомендації, озвучені під час круглого столу, будуть включені до переліку рекомендацій для українського уряду. Вони будуть корисними для підготовки спільної оцінки України та ЄС щодо досягнення цілей Угоди про асоціацію, яка буде представлена на Саміті Україна-ЄС у 2022 році, а також для подальших переговорів щодо майбутньої лібералізації торгівлі послугами та поглиблення галузевої інтеграції у ринок ЄС.

Ознайомитися із підсумками дослідження можна за посиланням: https://kse.ua/wp-content/uploads/2021/11/Analiz-torgivli-poslugami-2021-11-05.pdf.