fbpx

KSE Institute доповнив систему YouControl базою даних іноземних компаній, які продовжують працювати у РФ

11 Жовтня 2023

KSE Institute у межах проєкту «Самосанкції / LeaveRussia» посилив аналітичну систему YouControl найбільшою у світі базою даних всесвітньо відомих компаній та брендів, що налічує понад 3500 записів. Це дозволить користувачам ще глибше аналізувати діяльність іноземних компаній, їхні зв’язки та присутність на російському ринку.

“KSE Institute радий новому партнерству з YouControl, тепер користувачам буде легше ідентифікувати зв’язки міжнародних компаній в Росії, а також робити свідомий вибір користуватися їх товарами та послугами чи ні. Ми раді також вітати нові ініціативи на кшталт Work.ua або маркетингових та PR-агенцій України, які призупинили співпрацю з компаніями і брендами, що не вийшли з РФ”, – розповідає Андрій Онопрієнко, заступник директора з розвитку Київської школи економіки, керівник проєкту «Самосанкції / LeaveRussia».

Завдяки співпраці з KSE аналітики R&D центру YouControl виявили ще 300+ українських організацій (+40 % до вже існуючого в системі переліку), які входять до холдингу (групи), інші учасники яких зареєстровані за законодавством РФ.

“На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, в YouControl створили список діючих українських компаній, що мають “ворожий слід”. До них відносяться як ті підприємства, корпоративна частка 10% і більше в яких належить росії, російським юридичним особам компаніям або громадянам (це юридичний критерій), так і ті, що повʼязані із країною-агресором іншим чином (наприклад, через спільного бенефіціара або через належність до однієї міжнародної групи компаній). До нього увійшли понад 20 тис. активних українських підприємств. Спершу ми включили до Експрес–аналізу 5 факторів, що миттєво показують зв’язок контрагента з росією та країнами-союзницями агресора, зараз їх понад 10. Ми щиро раді взаємодії з KSE, адже дані аналітичного проєкту “Самосанкції / LeaveRussia” доповнюють і посилюють систему новими актуальними відомостями про українські компанії, що належать до холдингу (групи), інший учасник якого зареєстрований за законодавством рф. Інформація є важливою для бізнесу, дозволяє користувачам ще глибше аналізувати діяльність іноземних компаній, їхні зв’язки та присутність на російському ринку”, – зазначає Данило Глоба, заступник директора з правових питань YouControl.

За даними Київської школи економіки, серед виявлених понад 300 компаній найбільша кількість юридичних осіб (205) зареєстрована в Києві, 27 компаній — в Одеській області, 23 — у Київській області та 15 — у Черкаській, решта представлена ще в 13 регіонах України та кількість компаній у кожному не перевищує 10.

121 компанія (40 %) з виявленим зв’язком із рф через материнську компанію працює у сфері оптової та роздрібної торгівлі; ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів. Зокрема, 14 компаній займаються оптовою торгівлею фармацевтичними товарами та іншими машинами й устаткованням; 13 компаній задіяні у сфері роздрібної та оптової торгівлі паливом.

По 29 з визначених компаній працюють у сферах переробної промисловості та професійній, науковій та технічній діяльності. Основним напрямком 26 компаній є операції з нерухомим майном, ще 21 — задіяна в транспортній сфері.

Нагадаємо, що в липні команда KSE Institute розробила сканер штрихкодів, який визначає товари компаній, які не вийшли з Росії. Для цього достатньо мати смартфон, перейти за посиланням https://leaverussia.kse.ua/ чи в нашому телеграм-боті https://t.me/exit_ru_bot та навести камеру на штрихкод необхідного товару.

Наразі база KSE містить найповнішу інформацію щодо діяльності світових корпорацій на ринку Росії, а завдяки використанню ChatGPT для більшості компаній споживчого сектору був створений перелік із 7500+ основних брендів і торгових марок, тому пошук став ще зручнішим і кращим.