fbpx

Київська школа економіки запускає новий регулярний продукт – Місячний огляд інфляції

10 грудня 2020

Місячний огляд інфляції базується на даних Державної служби статистики та містить оцінки аналітиків Київської школи економіки.

В огляді за листопад наведено аналіз основних факторів, які впливали на інфляцію за місяць. Зокрема, споживчі ціни у листопаді порівняно з жовтнем виросли на 1,3%. За вирахуванням сезонної складової ціни збільшилися на 0,9%. Гірший урожай призвів до суттєвого зростання цін на продовольство (на 1,4% за місяць). Нагадаємо, що зниження пропозиції цукру у 20202021 маркетинговому році становить приблизно 20%, врожай соняшника на 15% менший за минулорічні обсяги. Саме тому цукор і олія другий місяць поспіль були серед лідерів за інфляцією, а у річному вимірі їх вартість зросла на 39,3% та 16.2% відповідно. Лише це створило надлишковий внесок у річну інфляцію розміром 0,6 в.п.

Також новий регулярний продукт містить аналіз ризиків, які можуть призвести до зростання/зниження цін. Зокрема, ризики зростання інфляції внутрішні ціни на тарифи та послуги, посилення тиску попиту, подальше подорожчання продовольства. При цьому очікування сталого обмінного курсу, посилення карантинних обмежень, що однаково знижує пропозицію та попит, можуть призвести до зниження інфляції.

Загалом очікується, що на кінець року інфляція становитиме 4,6%.

Огляд публікуватиметься на сайті Київської школи економіки до 10 числа кожного місяця. 

Огляд виконує Центр макроекономічного моделювання KSE за підтримки посольства Канади в Україні. 

Ознайомитись з Місячним оглядом інфляції за листопад можна за посиланням.