fbpx

Київська школа економіки та «Промприлад. Реновація» запустили спільний курс «Соціологія показала»

25 січня 2023

Київська школа економіки та «Промприлад. Реновація» запустили спільний курс «Соціологія показала». Соціолог та ректор KSE University Тимофій Брік прочитає десять лекцій про культуру, нерівності, соціальну мобільність, політичну поведінку, поляризацію, релігійність в Україні протягом останніх тридцяти років.

На першій лекції говорили про культуру і як її можна вимірювати. Соціологія показала, що соціальний цинізм українців зростав з 1990-х по 2000-і, але різко знизився після повномасштабного вторгнення. Більшість українців цінують збереження традицій та турботу про інших. Однак політично активні українці цінують не традиції, а відкритість новому. Також говорили про різні ідентичності українців з Львова та Донецька в 1990-х за дослідженням групи Черниш. Обговорювали опитування «по Збручу» Леоніда Пейсахіна та опитування в Маріуполі Євгенії Кузнецової. Дослідження говорять, що на формування ідентичності впливає не місце народження, а механізми соціалізації: в якій школі навчалися, яку церкву відвідували, яке телебачення дивимось, з ким спілкуємось, як критично сприймаємо інформацію.

Запис лекції «Культура, ідентичності та погляди – чому світ (не) розуміє Україну?» можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/3H3NgCY 

Стежте за наступними анонсами на сторінці Київської школи економіки у Facebook.