fbpx

Київська школа економіки та Агентство відновлення презентували Посібник з відновлення

2 Лютого 2024

1 лютого в Київській школі економіки відбулася публічна презентація Посібника з послідовності дій Регіональних служб відновлення та розвитку інфраструктури України та ОМС у випадку відбудови об’єктів цивільної і соціальної інфраструктури та житлового фонду за рахунок коштів державного бюджету.

Над розробкою гайдлайну спільно працювали KSE та Агентство відновлення ​​у рамках Проєкту USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія”. Посібник з відновлення – це 100+ сторінок, з фундаментальним описом процесу відбудови, готовими алгоритмами дій, переліком ризиків. 

У вітальному слові Олександра Азархіна, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, наголосила на тому, що критично важливо «навчати тих, для кого не є безпосередньою компетенцією питання відбудови».

Зі свого боку, Мустафа Найєм, голова Агенства відновлення, акцентував увагу на актуальності та значенні Посібника для координації зусиль держави та ОМС.

«Чому ця методичка важлива? Чому ми вирішили поділитися цим досвідом? Коли створили Агентство, нам доручили кілька великих об’єктів з комплексної відбудови. Коли ми почали відновлювальні роботи, стикнулися з великою кількістю проблем. Це стосується документального забезпечення, безпосередньо робіт, які відбуваються на місцях, а також закупівель і координації з органами місцевого самоврядування. І ми вирішили: той, хто буде робити це наступного разу, не має наступати на ті самі граблі», — зазначив він.

Робота над посібником почалася влітку – з аналізу проєктів відновлення Агентства і глибинних інтерв’ю з представниками Регіональних служб відновлення та органів місцевого самоврядування Київської, Чернігівської та Херсонської областей. 

«Ми спрямували цей посібник головним чином на таких читачів як служби відновлення розвитку та інфраструктури, а також органи місцевого самоврядування, але вже бачимо, що аудиторія може бути значно ширшою. Тому що посібник дає дуже простий та зрозумілий підхід, покрокову інструкцію від зруйнованої будівлі до відновлення. Усі етапи, які згідно з законодавством України, станом на зараз, має пройти цей процес», — відзначила Олена Стародубцева, директорка напрямку навчання Центру вдосконалення закупівель KSE.

За модерації Олени Стародубцевої відбулося обговорення Посібника, до якого також долучилися Андрій Івко, перший заступник голови Агентства, Валерія Іванова, заступниця голови Агентства, Дмитро Чейчук, заступник міського голови м. Буча, Руслан Кравченко, голова Київської обласної державної адміністрації. 

Ознайомитися із повним текстом посібника з послідовності дій Регіональних служб відновлення та розвитку інфраструктури та ОМС у випадку відбудови об’єктів цивільної і соціальної інфраструктури та житлового фонду за рахунок коштів державного ви можете за посиланням.