fbpx

Експерти окреслили кроки для посилення Євросоюзом санкційного тиску на РФ

1 листопада 2022

Євросоюз, який є найбільшим торговельно-економічним партнером, попри запровадження восьми пакетів санкцій проти РФ, не вичерпав механізми посилення обмежень. Про це йдеться у дослідженні експерта KSE Institute Світлани Таран для European Policy Center. 

У дослідженні окреслено кроки, які може здійснити Євросоюз для посилення дії антиросійських санкцій. Ці кроки стимулюватимуть припинення війни в Україні.

По-перше, розширення санкцій щодо російського експорту та узгодження експортних обмежень серед країн санкційної коаліції. Зокрема, до номенклатури підсанкційної продукції мають бути додані вироби із алмазів, сталі, заліза. Водночас має бути ускладнено доступ РФ до критичного імпорту, зокрема з країн, що не долучилися до санкційного режиму.

По-друге, необхідно продовжувати стимулювати вихід компаній з іноземним капіталом з ринку РФ. Зокрема, завдяки механізму громадської думки у країнах реєстрації компаній.

По-третє, має бути посилена координація між країнами санкційної коаліції для посилення контролю за ухиленням від санкцій та їх обходу. Лазівки, якими користується РФ, мають бути ліквідовані.

Також необхідно збільшити термін дії економічних санкцій і запровадити їх до моменту виведення російських військ з України. Чинні 6-місячні терміни проводження санкцій можуть продукувати заклики про необхідність їх зняття, що негативно впливатиме на єдність Євросоюзу.

Крім того, наголошується, що Євросоюзу, який досі є значним покупцем російської сировини, слід зменшувати залежність від будь-яких постачань з РФ. Водночас Україна має можливості посилювати свою роль у ланцюгах постачання ЄС та заміщувати російську продукцію власною на європейському ринку.