fbpx

Експерти Міжнародної групи з питань санкцій окреслили кроки для блокування доступу РФ до глобальної IT-інфраструктури

4 листопада 2022

Міжнародною групою з питань санкцій проти Росії, до складу якої входять експерти Київської школи економіки, розроблено рекомендації щодо запровадження обмежувальних заходів проти IT-архітектури та допоміжних технологій, які використовує РФ та її військово-промисловий комплекс.

Станом на сьогодні РФ та її ВПК демонструють суттєву залежність від іноземних інформаційно-комунікаційних технологій, мікроелектроніки та інтелектуальної власності. Близько 38% IT-продукції та послуг та 63% електроніки імпортуються РФ з ЄС, США та Великобританії. Як наслідок, РФ використовує іноземні IT-компоненти для управління збройними силами, веденні вогню зі своєї зброї, здійсненні розвідки, контролі інформаційного простору, атаках української кібернетичної та цивільної інфраструктури, захисту власної інфраструктури.

Експерти Міжнародної санкційної групи наголошують на необхідності для урядів національних держав та IT-компаній здійснити низку кроків для обмеження доступу РФ до глобальної IT-інфраструктури.

По-перше, блокування доступу до ІT-продукції та сервісів, які використовуються російською військовою машиною, зокрема проти України.

По-друге, блокування доступу до технологій, які дозволяють РФ вести інформаційну та кібернетичну війну проти України та інших країн.

По-третє, блокування доступу до інформаційних ресурсів та технологій, які дозволяють Кремлю ізолювати власне населення від доступу до інформаційних мереж та усвідомлення наслідків дій влади РФ.

Зазначені обмеження повинні доповнюватися ліквідацією можливостей РФ із обходу санкцій з використання посередників та держав, що не входять до складу санкційної коаліції.

Кінцевою метою запропонованих санкційних обмежень є мінімізація можливостей РФ продовжувати ведення бойових дій в Україні, зменшення ефективності інформаційно-пропагандистської діяльності, а також сприяння відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.

Повна версія робочого документу наявна за посиланням.