fbpx

Експерти KSE та Проєкту USAID готують посібник із релокації для малого та середнього бізнесу

7 Вересня

Експерти Київської школи економіки оцінять потреби малого і середнього бізнесу в переміщенні до більш безпечних регіонів України та створять керівництво із покроковими інструкціями для успішної релокації. Ініціатива реалізується за сприяння Проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України”. 

Механізм та методологія збору даних також будуть представлені як посібник на онлайн-платформі, де підприємства можуть подавати свої запити на переміщення.

Релокація підприємств із регіонів, які значно постраждали від війни, до більш безпечних триває декілька місяців. Цей процес суттєво впливає на збереження економічного потенціалу України через те, що:

— Дозволяє зберегти та створити нові робочі місця. 

— Допомагає зберегти активи компаній та сприяти якнайшвидшому запуску обладнання на нових локаціях.

— Допомагає підтримувати внутрішній попит та зберегти виробництво в різних сферах економіки, зокрема продуктів харчування та військових товарів, розвивати сферу послуг, у тому числі експортних, для забезпечення надходжень до державного бюджету.

— Сприяє розвитку експортного потенціалу України.

— Забезпечує розвиток приймаючих регіонів, їх транспортної, соціальної та торговельної інфраструктури 

Також релокація може захистити громадян, життя, майно та бізнес яких знаходяться під загрозою, що можна вважати основною і достатньою метою, навіть якщо іншого б впливу не було.

Сьогодні є прогалини в оцінці потреб із переміщення та його методології. Наприклад, немає централізованого ресурсу, що у повній мірі забезпечував би супроводження процесу релокації; відсутні зрозумілі інструкції та інформація про особливості умов окремих західних регіонів для того чи іншого сегменту бізнесу.

“Вже зараз в Україні спостерігається таке явище як “подвійна релокація”. Бізнеси спочатку переїздять в інший регіон, а потім їм доводиться повертатись назад. На це є декілька причин: або не все обладнання вдалось перевезти, або немає клієнтів у новому регіоні, або бізнес-модель у нових умовах не спрацювала. Мета нового проєкту — допомогти бізнесу уникнути помилок, які коштують невиправдано дорого в умовах обмежених фінансових ресурсів, та створити для них зрозумілу методологію: куди, як і чи взагалі потрібно їм релокуватися”, – пояснює Вадим Бізяєв, керівник групи дослідників від Київської школи економіки.

Цілі проєкту:

• Здійснити оцінку потреб у переміщенні, включаючи підприємства, які раніше вже подали запит на переміщення у Міністерство економіки України, потенційних кандидатів на переїзд, які консультувалися з цього приводу з експертами KSE;

• Здійснити сегментацію бізнесів, які релокуються, розробити стандартні пакети підтримки релокації залежно від сегменту бізнесу;

• Провести оцінку потенціалу та потреб приймаючих регіонів;

• Провести оцінку існуючих маршрутів переміщення та їх потужність;

• Розробити й адаптувати форми самоперевірки готовності бізнесу до релокації та інструменти оцінки найбільш ефективних варіантів для релокації.

• За допомогою прикладів та найкращих практик допомогти підприємцям розробити план з переміщення бізнесу для своїх компаній.

Слідкуйте за новинами щодо релокації на сайті KSE.