fbpx

До кінця року очікується спад ключових епідемічних показників, ризик повторного спалаху – у січні

7 грудня 2021

Європа продовжує оновлювати максимум континентальної захворюваності, проте меншими темпами: +3% за тиждень. Повторний спалах з першими ознаками стабілізації триває у Нідерландах та Бельгії, перший спалах – у Чехії та Польщі. Активне повторне зростання спостерігається у менш «уражених» Швеції, Італії, Португалії, Франції. Наразі Україна займає 10 позицію за рівнем захворюваності серед 15 великих країн Європи. 

“Повторні спалахи у європейських країнах є прямим ризиком для України, так само як поява нових штамів вірусу. Варіант “Омікрон” за останній тиждень виявлено у Росії та Іспанії, але дослідження цього варіанту продовжується у багатьох країнах світу”, зазначила під час онлайн-брифінгу“Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19” аналітикиня Центру економіки охорони здоров’я KSE Катерина Кузьмінова.

Наразі в Україні спостерігається активний тренд на спад зі зниженням захворюваності на 15% за останній тиждень. Подібний спад спостерігається у Румунії. Епідемічна ситуація в Україні покращується четвертий тиждень поспіль. 

Виписки переважають над госпіталізаціями на чверть. Ці показники зменшилися на 12% та 13% за тиждень відповідно. Зайнятість ліжок з “киснем” також закріпилася на найменшому з кінця вересня рівні і становить 40%. Фонд виділених ліжок з “киснем” зафіксувався на рівні 73 тис. місць.

Продовжує позитивну динаміку й показник смертності зі спаданням на 19% за тиждень. Київська школа економіки очікує спадання середньодобової смертності принаймні до кінця року.

10 регіонів поки залишаються у “червоній” зоні через завищений коефіцієнт виявлення випадків

Кожен із 25 регіонів в Україні або стабільний, або продовжує спадати. Зокрема, до спадаючого тренду доєдналася і Закарпатська область. Однак коефіцієнт виявлення випадків перевищений у декількох областях України. Від сьогодні 8 регіонів та Київ виходять із “червоного” рівня епідемічної небезпеки, 10 – ще поки залишаються.

“Стримуючим фактором до виходу із “червоної” зони є коефіцієнт виявлення випадків, який зараз перевищений у низці областей”, – констатував керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко.

Рекомендацією експерта є збільшення рівня тестувань в кожному регіоні принаймні на чверть.

Юрій Ганиченко наголосив, що ризиком для повторного спалаху в рамках поточної хвилі для України є повторні спалахи у Європі та сезонність грипоподібних захворювань у січні.

“Принаймні до кінця року ми очікуємо спад ключових епідемічних показників в Україні. Однак ризик повторного спалаху високий, і за оцінками Київської школи економіки, його варто очікувати на початку 2022 року”, – сказав експерт.

Разом з тим, сьогодні Україна готова до масового виходу регіонів із “червоного” рівня епідемічної небезпеки. Вихід областей “пом’якшується” тим, що обмеження для “жовтого” та “помаранчевого” рівнів Уряд нещодавно підсилив.

Більшість регіонів уже вакцинували понад 40% дорослого населення

Додатковий фактор стримування захворюваності – вакцинація. Національний план з вакцинації дорослого населення в Україні в листопаді виконано на 83% – зроблено 7,1 млн щеплень за місяць. Темпи вакцинації залишаються бути на половину більшими за попередній рівень “плато”.

16 із 25 регіонів вакцинували понад 40% дорослого населення принаймні однією дозою. Цього тижня до “регіонів – лідерів” приєдналася Запорізька область. Лідером за рівнем вакцинації дорослого населення (64% – повністю, 67% – принаймні однією дозою) є Київ. Очікувано, найближчим часом перетнуть позначку у 40% також Тернопільська, Кіровоградська та Одеська області.

6 регіонів показують понад 40% вакцинованого населення повним курсом вакцинації. Цього тижня до таких регіонів додалися Черкаська і Сумська області. Ще 2 регіони потенційно можуть досягнути вказаного рівня найближчим часом – це Чернігівська і Луганська області.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 7.12.21.