fbpx

Діти укриттів: фотодокументацію екскурсії, яку діти провели по підвалах своїх шкіл, представив KSE Foundation

2 червня 2023

Десятки тисяч дітей України досі не мають можливості повернутись на уроки у свої школи через відсутність укриттів. Тисячі вимушені ховатись від повітряних атак у підвалах, які не пристосовані для тривалого перебування. 

Благодійний фонд KSE Foundation, який від минулого року облаштовує укриття в навчальних закладах України, задокументував дітей двох таких шкіл посеред непристосованих підвальних приміщень, де вони змушені ховатись під час тривог.

Виставка “Діти укриттів” – це фотодокументація екскурсії, яку провели для KSE Foundation школярі та група дошкільнят. Одягнуті у вишиті сорочки до Дня вишиванки, діти спустились у підвали своїх навчальних закладів, аби показати нам місце, яке має стати для них надійним прихистком. Вони провели нас по темним коридорам, піщаній підлозі, говорили з нами про клас гри на флейті та зруйнований ворожим снарядом дах школи.

Фотовиставку презентували у Київській школі економіки до Дня захисту дітей. На фотографіях представлені учні та вихованці двох сільських шкіл: Маковищанської гімназії (Київщина) та Брусилівської мистецької школи (Житомирщина).

“Підвали, посеред яких знаходяться діти на цих фотографіях – це темні та сирі приміщення, з грибком на стінах і стелі та шаром піску на підлозі. Вони захламлені, погано вентилюються, зі стін сиплються залишки штукатурки. Ми перетворимо ці підвали на комфортні укриття”, – зазначає директорка KSE Foundation Світлана Денисенко.

Зокрема, приміщення будуть очищені від грибка, буде залито бетонну стяжку на підлогу, влаштовано каналізацію і вентиляцію, зроблено відмостку та гідроізоляцію, адже один з цих підвалів затоплюється під час злив, замінено електрику і зроблено яскраве освітлення, закуплено м’які лави. 

“Для нас важливо зробити сховище не тільки безпечним, але світлим і комфортним – аби діти відчували якомога менше дискомфорту від перебування у стресовій ситуації, коли вони мусять ховатись від ворожих атак. Багато діток цих шкіл стали свідками бойових дій, деякі втратили рідних або чекають батьків з фронту – ми маємо дати їм відчуття безпеки”, – говорить Світлана Денисенко.

Для облаштування укриттів у цих двох сільських школах KSE Foundation запустив до Дня вишиванки кампанію по збору коштів #НиткаЗахисту – збір 720 000 гривень, необхідних для завершення ремонту в обох закладах, триває. Однак вже зібрані кошти дозволили розпочати роботи у Брусилівській мистецькій школі.

“Ми обрали символом цього збору нитку, якою наші пращури крізь час пронесли орнаменти, що оберігають нас сьогодні. З кожним стібком звичайна нитка перетворювала сорочку на оберіг.  Так само як всі українці сьогодні кожним найменшим, але добрим вчинком, кожним рішенням і кожним внеском наближають перемогу і захищають тих, хто поряд”, – говорить Світлана Денисенко.

#НиткаЗахистку знайшла своє продовження в оформленні фотовиставки. Червона нитка з’єднує фотографії дітей, як самі вони поєднані спільною історією дитинства під час війни.

Фотограф: Сергій Галушка.

Допомогти вберегти 250 учнів цих шкіл може кожен. Зробити внесок для облаштування укриттів можна тут: https://foundation.kse.ua/safe-education/ 

Докладніше про кампанію #НиткаЗахисту: https://foundation.kse.ua/nytkazakhystu-do-dnia-vyshyvanky-kse-foundation-zbyraie-760-000-hrn-na-ukryttia-u-dvokh-silskykh-shkolakh/ 

Історія Маковищанської гімназії: https://foundation.kse.ua/makovyshchanska-himnaziia/ 

Історія Брусилівської мистецької школи: https://foundation.kse.ua/brusylivska-mystetska-shkola/