fbpx

Директорка напрямку дослідження та аналізу політики публічних закупівель KSE Лілія Лахтіонова долучилася до дискусії щодо оборонних закупівель

12 Квітня 2024

Лілія Лахтіонова, директорка напрямку дослідження та аналізу політики публічних закупівель Київської школи економіки, взяла участь у роботі пленарної панелі “Стратегія оборонних закупівель: прозорість, професійність, децентралізація” Форуму оборонних закупівель, що відбувся 5 квітня у Києві.

Під час свого виступу Лілія, зокрема, наголошувала на результатах ґрунтовного дослідження “Оптимізація закупівельної діяльності: як вдосконалити підходи”, проведеного командою аналітиків Центру вдосконалення закупівель KSE. 

Його результати демонструють низку проблем, які притаманні й військовим частинам. Аналіз діяльності замовників свідчить, що уповноважені особи виконують свої обовʼязки в межах додаткової неоплачуваної зайнятості, працюють без залучення інших структурних підрозділів, не мають повної картинки потреб та зосереджені переважно на самій закупівлі без уваги до аналізу виконаних договорів.

“Варто визначитися щодо форми здійснення закупівель, формалізувати закупівельні  процеси через впровадження регламентів взаємодії та передбачити можливість зміни штатних розписів, адже закупівлями мають займатися фахівці з відповідними компетентностями”, – акцентувала Лілія Лахтіонова. 

В обговоренні стратегії оборонних закупівель також взяли участь Дмитро Кліменков, заступник Міністра оборони України, Володимир Карпенко, командувач Сил логістики Збройних сил України та Богдана Ярова, громадська діячка, волонтерка, радник заступника Міністра оборони України.

Форум організовано Проєктом реформи оборонних закупівель спільно з Міністерством оборони України та Офісом з підтримки змін при Міноборони за сприяння Громадської спілки “Фонд підтримки реформ в Україні”.