fbpx

Держбюджет може недоотримати 3 млрд грн у разі зниження акцизу на тютюнові вироби для нагрівання

3 березня 2021

У разі зниження акцизу на тютюнові вироби для нагрівання (ТВЕН), держбюджет тільки у 2021 році недоотримає близько 3 мільярдів гривень від акцизів.

Такі дані були презентовані під час пресконференції на тему: «Про податкову преференцію на тютюнові вироби для електричного нагрівання»

Цього сесійного тижня Верховна Рада України має розглянути законопроєкт №4278 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях)», яка знижує на 30% акциз на ТВЕН з 1 квітня 2021 року.

Згідно з розрахунками Київської школи економіки та Vox Ukraine, з урахуванням наступних років преференційного податку на ТВЕН втрати Держбюджету складуть десятки мільярдів гривень. Для порівняння: у 2020 році акциз на ТВЕН становить приблизно 0,34 грн за штуку, а на сигарети – 1,21 грн за штуку. І лише завдяки ухваленим змінам, у 2021 році акциз на ТВЕНи та сигарети зрівнявся  та становить 1,45 грн за штуку.

«Підвищення акцизів – це найефективніший  механізм для скорочення поширеності куріння та наповнення бюджету. Завдяки збільшенню акцизних ставок на ТВЕНи протягом п’яти років (2021-2025) до Держбюджету надійде 103 мільярди гривень доходів, а кількість курців значно зменшиться», – підкреслила економістка та керівниця KSE Institute Наталія Шаповал.