fbpx

5 областей країни потрібно “закрити” на карантин уже сьогодні – аналіз KSE

25 лютого

Ситуація у Закарпатській, Чернівецькій, Вінницькій, Житомирській та Миколаївській областях є критичною, тож потрібно діяти на випередження та вводити обмежувальні заходи, що відповідають червоному рівню епіднебезпеки вже зараз. Такі результати моделювання Київської школи економіки (KSE), представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19». 

Ситуація у Закарпатській, Чернівецькій, Вінницькій областях наразі відповідає показникам Івано-Франківської області станом 2 тижні тому. Якщо обмежувальні заходи не будуть застосовані, за два тижні ми спостерігатимемо аналогічну до Івано-Франківської області ситуацію ще у трьох областях. Перший пріоритет – Закарпатська область, оскільки вона має нижчу середньої по країні забезпеченість ресурсами та понад 75% зайнятих реанімаційних ліжок. Водночас Житомирська та Миколаївська область демонструють значне зростання рівня госпіталізацій.

Спалах на заході Україні продовжується

Існує високий ризик розповсюдження захворюваності на COVID-19 по країні. 

За останній тиждень стабільний тренд госпіталізації та виписки в “ковідних” лікарнях погіршився. Станом на 23 лютого госпіталізації на 25% перевищують виписки.  “Це означає зростання навантаження на систему охорони здоров’я в найближчий час. Івано-Франківська область уже сьогодні витримує навантаження на ресурси у 4 рази більше за середнє по країні”, – розповів керівник Центру економіки охорони здоров’я Юрій Ганиченко. 

І хоча загальна кількість пацієнтів “ковідних” лікарень у середньому по Україні  все ще залишається на рівні початку 2021 року, зайнятість усіх типів ресурсів медичної системи за останній тиждень демонструє тренд на зростання. Саме реанімаційні ліжка залишаються “вузьким місцем” системи охорони здоров’я із поточним завантаженням у 40%.

Захворюваність в Європі перестала спадати

Незважаючи на нарощування обсягів вакцинації, Європа припинила тривале спадання і з цього тижня демонструє тренд на зростання. Серед причин – мутації вірусу та послаблення карантинних обмежень.

Водночас триває кампанія із вакцинації, завдяки якій кількість виявлених випадків у світі продовжує спадати. За останній тиждень дозу вакцини проти SARS-CoV-2 отримали ще 33 млн осіб. Таким чином, 158 мільйонів осіб отримали принаймні одну дозу вакцини проти SARS-CoV-2, що становить 2% населення світу. У Європі відсоток вакцинованих більший за середнє по світу і становить 5,2%. Серед європейських країн найбільший відсоток вакцинованих хоча б однією дозою у Великій Британії – 26%. До десятки найбільш вакционованих країн Європи також входять: Сербія, Данія, Румунія, Польща, Норвегія, Литва, Швейцарія, Греція та Словакція з показниками від 5 до 12% вакцинованих хоча б однією дозою. 

Україна розпочала вакцинацію. Україна отримала 500 тис. доз вакцини Oxford/AstraZeneca (CoviShield). Якщо б країна провела вакцинацію усіма наявними дозами вже завтра, це все одно не дозволило б нашій країні увійти до десятки країн Європи із найвищими показниками вакцинації. При цьому важливо коректно використовувати показники при порівняльному аналізі вакцинації різних країн. Інтенсивність проведення вакцинації в країні оцінюється показником кількості введених доз на 100 осіб населення країни. Для кожної країни цей показник може приймати значення від 0 до 200% і не відповідає відсотку вакцинованого населення в країні. Для аналізу % вакцинованого населення використовують два показники – відсоток вакцинованого населення принаймні однією дозою (% людей, які отримали або одну, або дві дози) та відсоток повністю вакцинованого населення (% людей, які отримали всі дози згідно з протоколом вакцинації). Співвідношення між цими трьома показниками таке: відсоток повністю вакцинованого населення не перевищує відсоток вакцинованого населення принаймні однією дозою, а відсоток вакцинованого населення принаймні однією дозою не перевищує кількість введених доз на 100 осіб населення країни.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 25.02.2021