fbpx

26-й випуск щотижневого дайджесту про вплив виходу іноземних компаній на економіку РФ

6 листопада 2022

Підготовлено командою KSE Institute та членами Ради Директорів KSE за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”; 01-06.11.2022

На початку російського вторгнення в Україну KSE Institute запустив аналітичний проект, який отримав назву “Самосанкції” (або SelfSanctions), спрямований на збір даних про іноземні компанії, які працюють на російському ринку та обмежують або припиняють свою діяльність. Для підготовки бази даних ми використали ідеї та переліки компаній МЗС, Мінекономрозвитку та Мінцифри. База даних містить багато різноманітної інформації, ми збираємо щоденну статистику щодо зміни статусу іноземних компаній, що працюють/працювали на російському ринку та обмежують чи припиняють свою діяльність. Також ми створили Telegram-бот https://t.me/exit_ru_bot для відстеження/моніторингу новин про пріоритетні іноземні компанії (охоплення 1, 2, 3 або 7 днів моніторингу) і проводимо регулярний аналіз зміни курсів акцій і капіталізації материнських груп компаній, які мають або мали бізнес в Росії.

База KSE частково базується на даних з бази Yale’s School of Management сайтів epravda.com.ua, squeezingputin.com, leave-russia.org та інших відкритих джерелах. Дані верифікуються KSE і компаніям призначається додатковий статус KSE. Дані щодо акцій взяті з Google і Yahoo Finance. Водночас, база KSE є найбільш повною та вичерпною і містить на ~40% більше інформації, ніж більшість інших схожих за тематикою баз даних, оскільки вона також містить дані про кількість персоналу, доходи, капітал та інші фінансові показники, збирає останні оновлення та зміни у статусах, посилання на використані джерела, щоденні оновлення з telegram-бота тощо.

KSE Institute радий повідомити, що завершено процес об’єднання з проектом leave-russia.org, розробленим командою волонтерів.

Крім того, ми перебуваємо на етапі переговорів щодо партнерства з Rubargo. Rubargo — застосунок, що допомагає людям з усього світу бойкотувати бренди, що спонсорують війну росії проти України. Застосунок дозволяє перевірити, які компанії продовжують працювати в росії. Тільки перевірена інформація з посиланнями на джерела. А для швидкого та зручного пошуку є сканер штрих-кодів.

Завантажуйте застосунок та накладайте власні санкції: Apple App Store | Google Play.

ЗНІМОК З БАЗИ ДАНИХ KSE на 06.11.2022

Кількість компаній, які продовжують діяльність у Росії (Статус KSE «залишаються»¹) – 1 187 (-2 за тиждень)

Кількість компаній, які скоротили поточні операції та призупинили нові інвестиції (статус KSE «вичікують») – 498 (0 за тиждень)

Кількість компаній, які згорнули російські операції (статус KSE «виходять») – 1 140 (+1 за тиждень)

Кількість компаній, які завершили вихід з РФ (статус KSE “вийшли”) – 132 (+1 за тиждень)

Станом на 6 листопада ми ідентифікували близько 2 958 компаній, організацій і їх брендів з 85 країн та 56 галузей і їхню позицію щодо роботи на ринку РФ, близько 40% з них публічні. Для ~1 300 публічних груп компаній ми також ідентифікували (за можливості) їхній операційний бізнес в РФ (наявність контрольної частки в юридичній особі) та оновили дані за 2021 рік, що дало змогу підрахувати вартість інвестованого в країні капіталу (близько 137,7 млрд дол США), локальну виручку (на загальну суму 294,2 млрд дол США), локальні активи (на загальну суму 211,3 млрд дол США), а також персонал (близько 1,276 млн осіб). 1 638 іноземних компаній вже скоротили, призупинили або припинили свою діяльність в Росії. Також, ми додали інформацію про 133 компаній, які завершили продаж свого бізнесу в Росії на базі зібраної з офіційних реєстрів інформації.

Як видно з таблиць нижче, станом на 6 листопада компанії, які вже повністю вийшли з РФ, мали щонайменше 281,0 тис чол персоналу, $33,5 млрд річного доходу, $15,0 млрд капіталу та $32,0 млрд активів; компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 129,3 тис чол персоналу, $33,3 млрд річного доходу, $16,3 млрд капіталу та $17,9 млрд активів; компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 263,0 тис чол персоналу, річний дохід у розмірі $53,2 млрд, $28,5 млрд капіталу і $33,8 млрд активів.

Якщо з початку російського вторгнення в Україну відсоток компаній, які згортають операції в РФ, різко зростав до середини березня, то протягом останнього місяця співвідношення тих, хто йде чи залишається, практично не змінюється, хоча ми все ще бачимо періодичне зростання частки тих компаній, які залишаються на ринку РФ. Тим не менше, близько 38,5% компаній вже заявили про вихід з ринку РФ, але 40,1% все ще залишаються присутніми в країні, 16,8% вичікують і лише 4,5% здійснили повний вихід³.

У той же час, з т.з. на економіку Росії, вплив лише 132 компанії, які повністю вийшли з країни, складно не дооцінити, оскільки в них працювало майже 22,0% персоналу, занятого в іноземних компаніях, а компаніям належало близько 15,1% активів, 10,9% капіталу інвестованого іноземними компаніями в країну і лише в минулому році вони генерували виручки на 33,5 млрд дол або 11,4% від всієї виручки, дані по 1 300 ТОП компаній представлені в таблиці вище.

Більше інфографіки і аналітики у спеціальному розділі за посиланням https://leave-russia.org/uk/bi-analytics

ТИЖНЕВИЙ ФОКУС: Аналіз присутності канадських компаній і їх позиції в Росії

На цей час російсько-канадські двосторонні економічні відносини розвиваються на тлі складної міжнародної обстановки в Європі та знаходяться на найнижчому рівні з часів закінчення холодної війни.

Російська анексія Криму в 2014 році призвела до серйозного погіршення російсько-канадських відносин. Канада розглядає дії Росії в 2014 році як порушення міжнародного права та територіальної цілісності України. Канада була однією з перших західних країн після США, яка у 2014 році запровадила санкції проти Росії. Так, канадські санкції проти Росії почали запроваджуватися на фінансовий, оборонний та нафтогазовий сектори співробітництва.

Зі свого боку російська сторона наголосила, що Канада не є життєво необхідним економічним партнером Росії та на рівні міжнародних економічних відносин Росія і Канада не є великими торговельними партнерами, а Росія не розглядає канадський ринок як привабливий для російських інвестицій. Зокрема, Канада бачиться з Росії тільки як один із західних лідерів «антиросійського хрестового походу»⁴.

Довідково: станом на 2021 рік російські прямі іноземні інвестиції (ПІІ) в Канаду складали 5 078,0 млрд. канадських доларів, а канадські ПІІ у Росії складали 7 024,0 млрд. канадських доларів⁵.

З початком широкомасштабної агресії Росії проти України у 2022 році Канадський Уряд запровадив нові санкції проти Росії з метою посилення обмежувальних заходів у відповідь на дії Росії, підтвердивши при цьому свою непохитну відданість суверенітету України та територіальній цілісності України. При цьому, санкційний акцент робиться на підрив можливостей дій російської армії⁶.

Було наголошено, що враховуючи значну участь російського бізнесу, зокрема російських банків, у світовій економіці, очікується, що зазначені санкції матимуть більший вплив, ніж будь-яка програма санкцій у новітній історії. Хоча Росія не є одним із провідних торговельних та інвестиційних партнерів Канади, щорічний товарообіг між двома країнами перевищує 1,7 млрд канадських доларів⁷. Це набагато перевищує торгівлю з будь-якою іншою країною, яка підпадає під економічні санкції Канади⁸.

Довідково: Значного розголосу в цьому році набрала позиція уряду Канади, який після тривалих дискусій погодився зробити виняток із санкцій проти Росії і відправити першу з 5 турбін для “Північного потоку”, яка пройшла технічне обслуговування в Канаді, до Німеччини – щоб піти назустріч Німеччині і зменшити ризики, що РФ не відновить постачання по «Північного потоку-1» після планових технічних робіт⁹.

Також, Уряд Канади рекомендує всім канадським підприємствам ретельно переглянути свої інвестиційні плани, щоб виявити будь-які потенційні зв’язки з російськими інвесторами та організаціями у рамках планування своїх інвестицій¹⁰.

До того ж, Канада посилює свої правила щодо іноземних інвестицій, Так, Уряд Канади заявив, що інвестиції або угоди за участю російських інвесторів будуть схвалені лише у «виняткових випадках». Крім того, Канада заявила, що будь-яка запропонована інвестиція за участю інвесторів, які або перебувають під контролем російської держави, або під впливом Москви, автоматично призведе до перевірки національної безпеки. Канада заявила, що ці заходи необхідні, оскільки рішення Москви вторгнутися в Україну створило додаткові ризики для національної економічної безпеки Канади¹¹.

Варто зазначити, що понад 100 лідерів канадського бізнесу пообіцяли продати власні російські інвестиційні активи та закликають інших інвесторів зробити те ж саме. Так, провідні канадські бізнес-лідери та інвестиційні менеджери направили відповідного відкритого листа на ім’я Прем’єр-Міністра Канади Джастіна Трюдо, Віце-Прем’єр-Міністра Канади Христі Фріланд та Міністра закордонних справ Канади Мелані Джолі¹².

Канадський бізнес має найнижче представництво в Росії з країн G7 (17 місце серед усіх представлених в країні країн за кількістю компаній і 25 місце за кількістю зайнятого персоналу)11. За даними, зібраними KSE Institute¹³, у 2021 році 33 канадських компаній забезпечили роботою близько 2 500 людей, ці компанії отримали $443 млн річного доходу, мали $195 млн капіталу та $359 млн активів.

2 компаній (6% з 33 спостережуваних компаній) вже повністю вийшли з Росії з продажем своїх часток, вони отримали близько 18% виручки в 2021 році, мали близько 11% співробітників вже залишили або незабаром залишать попереднє місце роботи у зв’язку з їх виходом.

Найбільш «залежною» від Росії за часткою виручки (понад 10%) у цій країні є канадські компанії енергетики та нафтогазової галузі. Інші галузі з концентрацією доходу понад 100 мільйонів доларів США на рік: автомобільна промисловість, консалтинг і право, готельний бізнес і нерухомість, металургія та гірничодобувна промисловість.

Як реагують канадські компанії?

З 33 компаній в базі KSE лише 24% канадських компаній все ще залишаються в Росії, 18% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність, а більше 50% вже анонсували про свій вихід. Деякі канадські компанії є одними з прикладів чистого виходу з російського ринку, тоді як інші кидають виклик вимогам виходу, незважаючи на тиск.

Повний вихід

Kinross Gold (Метали та добувна промисловість, Статус за KSE – вийшли) оголосила про завершення продажу 100% своїх російських активів групі компаній Highland Gold Mining за загальну винагороду в розмірі 340 мільйонів доларів готівкою. Кінросс отримав 300 мільйонів доларів готівкою в США на свій корпоративний рахунок і отримає відстрочений платіж у розмірі 40 мільйонів доларів у річницю закриття. У 2021 році в компанії в Росії працювало 225 осіб, а виручка склала 21 млн доларів.

McCain Foods (Їжа та напої, Статус за KSE – вийшли) Канадський гігант картоплі McCain Foods Ltd. продав своє російське підприємство з виробництва картоплі, завершивши вихід компанії з Росії. Маккейн зупинив будівництво 24 лютого, коли російські війська вторглися в Україну, і через два тижні оголосив про припинення проекту. Компанія також припинила поставки на російський ринок і заявляє, що не планує їх відновлювати. McCain заявив, що завершив продаж об’єкта місцевому покупцеві. Маккейн додав, що на російський ринок припадає менше 5 відсотків його світових річних продажів у 11 мільярдів доларів. У 2021 році компанія наймала в Росії 46 осіб і отримала виручку в розмірі $59 млн.

Аналіз окремих компаній

PHX Energy Services (Енергетика, нафта та газ, Статус за KSE – виходять) повідомляє про вихід з російського ринку. Це рішення було прийнято в результаті вторгнення російського уряду в Україну та в контексті міжнародних санкцій, які послідували, включно з комплексною програмою санкцій, запровадженою Канадою. Після того, як транзакція виходу завершена, Корпорація більше не веде бізнес у Росії. Діяльність у Росії була не суттєвою для консолідованих результатів Корпорації, і в 2021 році виручка в Росії становила менше 3 відсотків від консолідованої виручки.

Calfrac Well Services (Енергетика, нафта та газ, Статус за KSE – вичікують) – одна з найбільших у світі компаній з гідророзриву пластів – навесні повідомила інвесторам, що «оцінює варіанти» для своєї діяльності в Росії, але не уточнила, чи це так. приєднавшись до сотень компаній, які покинули країну після того, як вона вторглася в Україну в лютому. Calfrac Well Services Ltd. оголошує про призупинення будь-яких інвестицій у Російській Федерації, оскільки Компанія виконує свої договірні зобов’язання, суворо дотримуючись усіх чинних законів і санкцій. Нафтова компанія з Калгарі залишається в Західному Сибіру, де надає послуги з видобутку для Росії.

LCBO (Алкоголь та тютюн, Статус за KSEвиходять) LCBO підтримує провінційні та федеральні уряди в осуді нападу Росії на Україну. Окрім санкцій Канади проти Росії, уряд Онтаріо звернувся за підтримкою LCBO щодо протистояння діям Росії проти суверенітету України. Згідно з розпорядженням уряду, вся продукція російського виробництва буде видалена з каналів продажу LCBO, включаючи 679 магазинів LCBO по всій провінції, lcbo.com і LCBO Convenience Outlets.

Bombardier (Авіаційна промисловість, Статус за KSEвиходять) У відповідь на вторгнення Росії в Україну та подальші санкції з боку західних країн Bombardier «призупинив усі види діяльності з російськими клієнтами, включаючи всі форми технічної допомоги». Канадський авіабудівник додав, що продовжить дотримуватись міжнародних законів, правил і санкцій у міру їх розвитку.

EarthDaily Analytics (Аналітика, Статус за KSE – виходять) вертикально інтегрована компанія з обробки та аналітики даних, яка поєднує передові інструменти для великих даних з перевіреними космічними технологіями, оголосила навесні, що компанія припиняє свою діяльність у Росії, включаючи закриття місцевого офісу сільськогосподарської геоаналітики в Москві. Компанія також розірвала контракт на стадію розробки з російською компанією зі спостереження Землі TerraTech, яка передбачала надання Компанії даних спостереження Землі, отриманих із EarthDaily Constellation після його запуску в 2023 році.

Four Season hotels (Готелі і нерухомість, Статус за KSE вичікують) Канадський оператор мережі розкішних готелів Four Seasons призупинив пряме управління готелями в Росії. «У світлі обмежень, що швидко розвиваються, Four Seasons призупинила послуги прямого управління Four Seasons Hotel Moscow і Four Seasons Hotel Lion Palace St. Petersburg, які з 6 липня продовжили незалежну діяльність під своїм поточним ім’ям», — повідомили представники компанії, додавши. щоб готелі продовжували приймати клієнтів. У 2021 році компанія наймала 291 особу в Росії та отримала дохід у розмірі $35 млн.

Canada Goose (Споживчі товари та одяг, Статус за KSE – виходять) Роздрібний продавець класу люкс Canada Goose Holdings Inc заявив навесні, що призупиняє всі оптові та електронні продажі в Росію.

Резюме

Враховуючи зазначене, варто зазначити, що одним із центральних чинників, що впливає на цей час на російсько-канадські економічні відносини, залишається геополітична криза в Європі, оскільки обидві країни не можуть дійти згоди ні щодо причин російсько-української війни, ні щодо шляхів її припинення.

Однак, незважаючи на геополітичну кризу у Європі, за даними ОЕСР¹⁶, в Канаді очікують на посилення експорту і попиту на товари та на стимулювання торгівлі. Обмежені торговельні зв’язки з економіками, які сильно постраждали від війни в Україні, і доходи від високих цін на ресурси захищають Канаду від різкого економічного впливу. Так, прогнозований реальний ВВП Канади зросте на 3,8% у 2022 році та на 2,6% у 2023 році відповідно. При цьому, у бюджеті передбачено додаткове фінансування військової та фінансової допомоги на Україну.

Враховуючи вищевикладене, можна констатувати, що після 24 лютого 2022 року стало ясно, що «перезавантаження» у російсько-канадських відносинах відбудеться не скоро, і обидві сторони розвивають відносини за принципом «дія-протидія». Санкційний режим між двома країнами, як і жорстка риторика по обидва боки, формує загальний характер цих відносин. З погляду Канади Росія не є країною-однодумцем. При цьому, український фактор впливає на формування зовнішньополітичної стратегії Канади та, певною мірою, це можна пояснити наявністю в Канаді великої та активної української діаспори — 1,2 млн осіб.

Ви також можете внести свій внесок, поширивши статус компанії з закликом до виходу з Росії в соцмережах прямо з карток компаній на сайті https://leave-russia.org/.

Що нового відбулось минулого тижня – ключові новини з щоденного моніторингу KSE

(оновлення щотижня)¹⁶

31.10.2022

*Bridgestone Tire (Японія, Автомобілебудування)  Статус за KSE – виходять

Японський виробник шин Bridgestone йде з Росії, шукає місцевого покупця

https://www.reuters.com/business/japanese-tyremaker-bridgestone-exit-russia-seeks-local-buyer-2022-10-31/

*Airbus (Бразилія, Авіабудування) Статус за KSE – вичікують

Генеральний директор Airbus попередив про занепокоєння безпекою через те, що російські авіакомпанії здійснюють польоти без необхідного технічного обслуговування чи запасних частин, оскільки санкції заважають французькому авіаційному гіганту обслуговувати їхні літаки.

https://www.businessinsider.com/airbus-flags-safety-issues-russian-carriers-maintenance-travel-sanctions-2022-10

*Huawei  (Китай, Електроніка) Статус за KSE – вичікують

Китайська Huawei піде з Росії, але працюватиме через “сірий імпорт”

https://mind.ua/news/20248880-kitajska-huawei-pide-z-rosiyi-ale-pracyuvatime-cherez-sirij-import

01.11.2022

*Inditex (Іспанія, Споживчі товари  та одяг) Статус за KSE – виходять

Inditex, яка припинила продажі в Росії ще в березні після вторгнення в Україну, продає свої понад 500 російських магазинів Daher Group, що базується в Об’єднаних Арабських Еміратах.

https://www.ecotextile.com/2022103130004/fashion-retail-news/inditex-agrees-deal-to-sell-russian-stores.html

02.11.2022

*VEON (Нідерланди, Телекомунікації) Статус за KSE – виходять

Голландський телекомунікаційний оператор Veon Ltd заявив, що прагне продати свої російські операції, які становлять більше половини його доходів і доходів.

https://www.reuters.com/business/media-telecom/telecom-operator-veon-seeking-sale-russian-operations-2022-11-02/

*Nokian Tyres (Фінляндія, Автомобілебудування)  Статус за KSE – виходять

Nokian Tyres планує новий завод у Румунії після виходу Росії

https://yle.fi/news/3-12671484 

*Gap Inc (США, Споживчі товари  та одяг) Статус за KSE – вичікують

У березні роздрібний продавець одягу Gap Inc приєднався до багатьох західних компаній, оголосивши про припинення поставок до Росії на знак протесту проти її вторгнення в Україну. Але дані російської митниці, перевірені Reuters, показують, що з 11 березня по 16 липня франчайзі Gap у Москві отримав 1585 партій одягу заявленою вартістю 5,2 мільйона доларів. У понад трьох чвертях поставок постачальником є Gap Europe Ltd, лондонський підрозділ Gap Inc.

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/exclusive-gap-says-russia-deliveries-stopped-march-its-clothing-kept-coming-2022-10-31/

*Jägermeister (Німеччина, Алкоголь та тютюн) Статус за KSE – виходять

Німецька компанія Mast-Jägermeister SE – виробник лікеру Jägermeister – припинила поставки в Росію.

https://www.epravda.com.ua/news/2022/11/2/693357/

03.11.2022

*Air Products (США, Хімічна промисловість)  Статус за KSEвийшли

Air Products & Chemicals Inc. показала зростання продажів у четвертому фінансовому кварталі, хоча прибуток знизився, частково через продаж російського бізнесу компанії.

https://www.marketwatch.com/story/air-products-4q-profit-falls-on-sale-of-russia-business-271667470564 

*Goldman Sachs (США, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

Goldman Sachs Group Inc повідомила в четвер, що в третьому кварталі скоротила кредитний ризик Росії на 9% до 205 мільйонів доларів.

https://www.reuters.com/business/finance/goldman-sachs-cuts-credit-exposure-russia-2022-11-03/ 

*Uniper SE (Німеччина, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – вичікують

Uniper втратив 40 мільярдів євро через те, що Росія обмежує постачання газу

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-11-03/uniper-suffers-40-billion-loss-amid-russian-gas-supply-cuts 

*Binance (Китай, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

Генеральний директор Binance Чжао припускає, що біржа все ж може дозволити російським користувачам

https://www.coindesk.com/business/2022/11/02/binances-zhao-suggests-exchange-might-still-allow-russian-users/

04.11.2022

*London Metal Exchange (Велика  Британія, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

Згідно з останніми новинами про метал, Лондонська біржа металів (LME) перебуває в скрутному становищі щодо того, як впоратися з постачанням металу з «підсанкційної» Росії.

https://oilprice.com/Metals/Commodities/Will-The-LME-Ban-Trading-Of-Russian-Metals.html 

*Mercedes-Benz (Німеччина, Автомобілебудування) Статус за KSE – виходять

Чому Mercedes-Benz приєднався до довгого списку автовиробників, які покидають російський ринок

https://www.hotcars.com/mercedes-automakers-to-exit-russia/

*IKEA (Швеція, Споживчі товари  та одяг) Статус за KSE – виходять

Inter IKEA повідомляє про падіння прибутку від витрат на 45%, Росія

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/inter-ikea-posts-45-profit-fall-costs-russia-2022-11-03/

05.11.2022

*H&M (Hennes and Mauritz) (Швеція, Споживчі товари  та одяг) Статус за KSE – виходять

Зупинка роботи групи H&M в Росії триває, і на даний момент більше половини магазинів швейної компанії в країні закриті остаточно.

https://www.swedbank-aktiellt.se/telegram/aPPprHZf 

*Intesa Sanpaolo (Італія, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

Intesa бачить прибуток у 2022 році на найвищому рівні після зниження російських ризиків

https://www.reuters.com/business/finance/intesa-sees-2022-profit-high-end-range-after-strong-q3-2022-11-04/

¹ – KSE status “leave” або “виходять” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ
– KSE status “wait” або “вичікують” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність
– KSE status “stay” або “залишаються” – Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено
– KSE status “exited” або “вийшли” – Компанії, які продали свій бізнес/активи або свою частку бізнесу місцевому партнеру та залишили ринок

² Станом на 19/06/2022 ми оновили базу даних розширеною інформацією по ~+400 новим компаніям, а станом на 28/08/2022 ми оновили дані для ще 422 компаній даними по персоналу, доходу, капіталу та активам за 2021 рік. Також, ми почали додатково відстежувати, чи компанії просто заявляли чи дійсно здійснювали якісь дії щодо виходу з країни (наразі ми спостерігаємо дуже малу кількість таких компаній). Поки що ми знайшли інформацію лише про декілька компаній, які почали продавати свій бізнес в Росії.Навіть для більшості з них – це лише намір або вони тільки почали процес продажу. Все інше – переважно заяви чи якісь попередні кроки. Зібрана інформація вже доступна і систематизована у вигляді нового статусу KSE “вийшли”.

³ 24 липня 2022 року ми ввели новий статус «вийшли», який відображає дії компаній щодо завершення виходу з російського ринку. Статус ґрунтується на даних з ЕГРЮЛ Росії та додатковому аналізі, такому як оголошення компаній і публікації в ЗМІ про діяльність компанії. У той же час, діяльність компаній може бути складно відстежити, і їх можна пропустити в аналізі, особливо для компаній, які мало висвітлюються в ЗМІ. Закликаємо наших читачів повідомляти нам, якщо вони знайомі з діями компаній, які суперечать їхнім заявам про вихід, через форму зворотного зв’язку на сайті https://leave-russia.org/.

¹⁶ Нещодавно, на сайт проекту https://leave-russia.org/ був доданий новий розділ “Новини компаній“, слідкуйте за щоденними оновленнями прямо на сайті