fbpx

Прем‘єр-міністр Швеції зустрівся зі студентами КSE під час першого візиту в Україну на своїй посаді

17 лютого 2023

Ульф-Яльмар Крістерссон

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон відвідав KSE під час свого першого візиту в Україну на цій посаді. Він спілкувався зі студентами та говорив з ними на тему безпеки, майбутнього ЄС та НАТО, інвестицій в Україну, а також майбутнього української економіки і всього світу. У зустрічі також взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг.

Голова Благодійного фонду KSE Світлана Денисенко зустріла Прем’єр-міністра на кампусі університету, щоб привітати делегацію та подякувати уряду Швеції за багаторічну підтримку спільноти KSE. Ректор університету Тимофій Брік модерував розмову Прем’єр-міністра зі студентами і підкреслив важливу роль шведських університетів та наукових установ у підтримці українських вчених, зокрема у підтримці програм та досліджень KSE. 

Під час візиту в Україну пан Крістерссон провів низку важливих зустрічей, зокрема з Президентом України Володимиром Зеленським. Після цього він відвідав університет, де зустрівся зі студентами і наголосив, що його країна вражена тим, як Україна захищає власну свободу, та швидкістю, з якою вона прямує до набуття членства у Європейському Союзі.

Під час зустрічі студенти задавали питання щодо глобальної безпеки, гуманітарної та військової підтримки України, членства в Європейському Союзі та НАТО, питань міжнародних санкцій проти Росії.

Прем’єр-міністр Крістерссон підкреслив, що його країна усвідомлено рухається до вступу в НАТО після довгих років позаблокового статусу: 

Після повномасштабного вторгнення до України ми зрозуміли, що не можна бути нейтральним між злом і демократією. Це раптом стало настільки очевидним для шведського народу, що, окрім спроб допомогти вам, НАТО стало відповіддю на питання безпекової політики Швеції”, – сказав він. 

Пан Прем‘єр також підкреслив, що Україна повинна виграти цю війну, а Росія повинна її програти, і народ Швеції намагаємося зробити все можливе, щоб допомогти не тільки на словах, але й військовою допомогою. 

“Я дуже сподіваюся, що Україна стане членом ЄС якомога швидше”, – наголосив Прем’єр-міністр.

Він також підкреслив важливість єднання. Росія хотіла розділити Європу, але європейські країни тримаються разом. Прем’єр-міністр Крістерссон підкреслив, що він захоплюється тим, що українці об’єднані як суспільство у дуже скрутні часи.

 

Довідка:

Понад 10 років уряд Швеції є інституційним партнером Київської школи економіки. Ця підтримка стала важливим компонентом реалізації місії KSE – побудови інтелектуального фундаменту для захисту та відбудови України. Крім того, Др.Торнбйорн Бекер, директор Стокгольмського Інституту перехідної економіки, суттєво підтримував KSE як член Ради директорів. 

Київська школа економіки висловлює свою повагу та велику вдячність Прем’єр-міністру Швеції та Послу Швеції в Україні за візит та участь у зустрічі з українськими студентами, а також багаторічну підтримку Урядом Швеції України та KSE.