Огляд продовольчої безпеки та політики

Проєкт з регулярного моніторингу продовольчої безпеки та аграрної політики у воєнний час в Україні. Цей огляд має допомогти стейкхолдерам сектору та іншим зацікавленим сторонам у прийнятті політичних та бізнес-рішень

Регулярний моніторинг продовольчої безпеки та аграрної політики у воєнний час здійснюється Центром досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр) спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України.  Цей Огляд має допомогти стейкхолдерам сектору та іншим зацікавленим сторонам у прийнятті політичних та бізнес-рішень.

 

Глобальний погляд: вторгнення РФ в Україну посилило роль України в забезпеченні глобальної продовольчої безпеки. Блокований експорт і поставлена під загрозу поточна посівна кампанія призвели до різкого зростання цін на світовому ринку, створюючи не лише ризики підриву діяльності агропродовольчого сектору країни та національної економіки в цілому, але і передумови для голоду сотень мільйонів людей по всьому світу.

 

Україна відіграє все більшу роль на світовому аграрному ринку. Всього два десятиліття тому експорт українського зерна був спроможний нагодувати 40 мільйонів людей, а сьогодні вже – понад 400 мільйонів. У 2019-2021 роках на Україну припадало майже 10% світового експорту пшениці, 15% експорту кукурудзи, 15% експорту ячменю та майже 50% експорту соняшникової олії.

 

Внутрішній погляд: на сільське господарство припадає близько 20% ВВП (враховуючи суміжні галузі, розташовані на ланцюгу створення доданої вартості) України і більше 40% загальних доходів від експорту. Крім того, що сільське господарство є важливим сектором з точки зору ВВП і зайнятості (близько 15% від загальної чисельності населення України), сільськогосподарські виробники забезпечують місцеве населення майже 100% споживання основних сільськогосподарських культур, овочів і не менше 80% споживання м’яса. Незважаючи на величезний потенціал сільськогосподарського виробництва України, війна серйозно впливає не тільки на глобальну, а й на внутрішню продовольчу безпеку.

Огляд продовольчої безпеки та політики в України

Огляд продовольчої безпеки та політики в Україні станом на 18.10.2022 року

З повним оглядом можна ознайомитися за посиланням.

Огляд продовольчої безпеки та політики в Україні станом на 02.09.2022 року

З повним оглядом можна ознайомитися за посиланням.

Огляд продовольчої безпеки та політики в Україні станом на 12.08.2022 року

З повним оглядом можна ознайомитися за посиланням.

Огляд продовольчої безпеки та політики в Україні станом на 26.07.2022 року

Станом на кінець червня 2022 року Індекс доступності продовольства (ІДП) знизився до позначки 6.5, що на 47,6% нижче за довоєнне значення, на 12% нижче ніж у першій половині червня, і на 14,9% нижче ніж у травні. До вторгнення ІДП становив 12.4. Це означає, що людина із середнім доходом на кінець червня могла купити майже на 48% менше їжі порівняно з рівнем до вторгнення.

 

Такі дані наводяться в Огляді продовольчої безпеки та політики – регулярному моніторингу продовольчої безпеки та аграрної політики у воєнний час, який здійснюється Центром досліджень продовольства та землекористування KSE Institute (KSE Агроцентр) спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України.

 

Основна причина для зниження ІДП – це збільшення в середній ціні «кошика продуктів харчування». Станом на останній тиждень червня (27 червня – 1 липня), ціна кошика зросла на 17,5% порівняно з ціною 23-27 травня. Причиною такого значного росту цін є сезонні фактори. Ранні овочі нового врожаю, які є дорожчими за минулорічні, почали з’являтись у магазинах, що призвело до росту цін на цибулю (+26%), картоплю (+190%), моркву (+29%) і буряк (+51%) станом на 27 червня – 1 липня, порівняно з 23-27 червня.

 

 

Російська окупація регіонів-виробників овочів, зробила це зростання ще більш помітним. Зокрема, сезонний ріст посилила окупація Херсонської області, яка є одним з лідерів виробництва овочів в Україні. Ціни продовжують зростати через перебої у ланцюгах поставок, проблеми з логістикою та ріст цін на фактори виробництва. 

 

Приблизно 19% усіх овочів у 2021 році було вироблено на нині окупованих територіях, причому для деяких овочів ця частка ще вища – 21% для огірків, 31% для перцю та 32% для помідорів.

 

Найбільший ріст ціни «кошика продуктів харчування» у червні спостерігався в Хмельницькій та Одеській областях: станом на останній тиждень червня (27 червня – 1 липня), в порівнянні з 23-27 травня, ціни зросли на 22,6% та 21% відповідно.

 

Станом на 13-17 червня, порівняно з 23-27 травня, найбільше зросли ціни на гречку (+16%), курячі яйця (+27%), капусту (+21%) та цибулю (+14%). В цей же період знизились ціни на яловичину (-3%), сметану і масло (-1%). Станом на 27 червня – 1 липня, порівняно з 13-17 червня, продовжили дорожчати курячі яйці (+25%) та подешевшало борошно (-2%), пшоно (-5%) і яловичина (-1%).

 

Втім, як зазначають в Центрі  досліджень продовольства та землекористування KSE Institute (KSE Агроцентр), станом на початок липня вже стали помітні позитивні тенденції щодо зниження цін.

 

«Ціни на овочі, що суттєво зросли у червні, вже на початку липня почали знижуватись та повертатись до норми. В результаті, в першій половині липня покращилось і значення ІДП», Григорій Стольнікович, експерт KSE Агроцентру.

 

 

Наявність продовольства – невелике покращення на рівні країни 

Станом на кінець червня, порівняно з 23-27 травня, середня кількість доступних товарів найбільш зросла у Чернігові (+8,4%), Дніпрі (+9,5%) та Рівному (+9,4%). 

 

Ситуація з наявністю продовольства у Бахмуті – місті в лічених кілометрах від лінії фронту, що була тяжкою в травні, протягом червня не покращилась. Станом на 21 червня, середня кількість доступних товарів у категорії знизилась на 16,1%, порівняно з 23-27 червня. Після 21 червня інформація про наявність продовольства в Бахмуті недоступна. Причиною цьому є наближення лінії фронту безпосередньо до Бахмуту. 

 

Ще два міста, в яких спостерігається значне зменшення асортименту, це Івано-Франківськ (-11,4%) і Полтава (-12,2%). В інших містах істотних змін у червні не відбулось.

 

Станом на 1 липня, порівняно з 29 травня, наявність капусти збільшилась на 30,5% в зв’язку з появою нового врожаю у магазинах. Крім того, збільшилась наявність пшона (+14,1%) та цукру (+13,2%). З іншого боку, значно знизилась наявність буряку (-17,5%) у зв’язку з окупацією Херсонської області, яка є найбільшим виробником буряку в Україні. Наявність яловичини, яка була відносно низькою у травні, зросла на 6%. В інших категоріях продуктів значні зміни не спостерігались. 

 

На рисунках нижче зображено щодобову зміну середньої кількості одиниць продукції наявної в межах кожної групи товарів в Україні.

 

Сільськогосподарська та земельна політика покращення законодавства про реєстри 

21 червня було затвердження зміни до указу Уряду про реєстри, держателем яких є Міністерство аграрної політики та продовольства України. Зміни стосуються законодавства щодо реєстру суб’єктів насінництва, реєстру агрономів-інспекторів, реєстру органів з оцінки відповідності, реєстру сертифікатів на насіння та садивний матеріал, аграрного реєстру). Основні зміни включають:

 

– Переведення реєстрів з паперового у онлайн формат та створення електронних кабінетів користувача з метою спрощення використання реєстрів.

– Передбачається покласти функції адміністратора на державне підприємство «Аграрні реєстри» на потужностях якого буде розгортання відповідних Реєстрів.

 

24 червня, було затверджено порядок використання коштів, передбачених в державному бюджеті на підтримку фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції.

 

З повним оглядом можна ознайомитися за посиланням.

Огляд продовольчої безпеки та політики в Україні станом на 20.07.2022 року

З повним оглядом можна ознайомитися за посиланням.

Огляд продовольчої безпеки та політики в Україні станом на 22.06.2022 року

Попри те, що станом на середину травня індекс доступності продовольства (ІДП) на 1,3% вищий, ніж в кінці квітня, він на 37% нижчий від довоєнного рівня. До вторгнення ІДП становив 12,4. Тобто людина із середньою зарплатою могла купити кількість продуктових кошиків еквівалентну запасу на 12,4 місяців. Поточна оцінка ІДП становить лише 7,8. Отже, продовжуємо спостерігати суттєво знижену купівельну спроможність відносно основних продуктів харчування українського споживача.

 

Значно вищі ціни та зменшення асортименту продукції наразі характеризують ринок харчової продукції в Україні. Вартість кошику продуктів харчування у травні на 4,4% вища, ніж наприкінці лютого, а асортимент продукції у Донецькій області найнижчий у порівнянні до інших областей України. Про це свідчить Огляд продовольчої безпеки та політики – регулярний моніторинг продовольчої безпеки та аграрної політики у воєнний час, який здійснюється Центром досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр) спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України.

 

 

«У 2019-2021 роках на Україну припадало майже 10% світового експорту пшениці, 15% експорту кукурудзи, 15% експорту ячменю та майже 50% експорту соняшникової олії. Вторгнення РФ в Україну продемонструвало провідну роль України в забезпеченні глобальної продовольчої безпеки, – зазначають експерти KSE Агроцентру. – Блокований експорт, зменшені посівні площі та поставлена під загрозу кампанія збору урожаю тримають ціни на світовому ринку високими, створюючи не лише ризики підриву діяльності агропродовольчого сектору країни та національної економіки в цілому, але і передумови для голоду сотень мільйонів людей по всьому світу». Мета огляду – допомогти стейкхолдерам сектору та іншим зацікавленим сторонам у прийнятті політичних та бізнес-рішень.

 

Доступність продовольства

Середня ціна кошика продуктів харчування в Україні за тиждень 9-13 травня знизилася на 1,3% порівняно з тижнем 18-22 квітня. Лише третина товарів у кошику подорожчала, натомість дві третини впали в ціні. Втім, його варітсть на 4,4% вища, ніж у тиждень 21-25 лютого, коли тільки розпочалося вторгнення РФ.

 

У порівнянні з минулим періодом, найбільше падіння ціни кошика продуктів харчування припадає на тимчасово окуповану Херсонську область: менш ніж за місяць вартість знизилася на 10,7%. Однак саме Херсонська область зазнала найбільшого зростання цін від початку повномасштабної війни. Ціна кошика в цій області у порівнянні з періодом 21-25 лютого все ще вища на 21,5%. Інші дві області з найбільшим зростанням цін на кошик – Чернігівська та Запорізька області. Чернігівська область була звільнена від окупантів наприкінці березня, і станом на 9-13 травня вартість кошика в ній зросла на 9,1% від початку вторгнення. Запорізька область наразі частково окупована і зазнала цінового зростання на рівні 8,3% за той же період. Відсутня інформація щодо ще двох окупованих армією РФ областей – Донецької та Луганської.

 

Середня заробітна плата до та після вторгнення, а також вартість продуктового кошика дозволяють зробити оцінку ІДП – Індексу доступності продовольства. Він розраховується як відношення середньої заробітної плати до ціни кошика продуктів харчування.

 

До вторгнення ІДП становив 12,4. Тобто людина із середньою зарплатою могла купити кількість продуктових кошиків еквівалентну запасу на 12,4 місяців. Поточна оцінка ІДП становить лише 7,8. Попри те, що поточна оцінка ІДП на 1,3% вища, ніж в кінці квітня, вона на 37% нижча від довоєнного рівня. Отже, продовжуємо спостерігати суттєво знижену купівельну спроможність відносно основних продуктів харчування українського споживача.

 

Внутрішні ціни

9-13 травня у порівнянні до 18-22 квітня, в межах країни ціни впали на пшеничний та житній хліб, пшеничне борошно, пшоно, курятину, молоко, курячі яйця, вершкове масло, білий цукор, цибуля та картопля. Водночас зросли ціни на моркву, буряк, капусту, соняшникову олію, свинину і гречку.

 

 

Наявність продовольства. Донецька область під загрозою

Станом на 13 травня, зафіксовано проблеми з наявністю яловичини по всій Україні. Лише до 2 позицій асортименту яловичини виявлено доступ у магазинах 15 міст. Ліпший асортимент мають свинина та курятина: у середньому в обраних містах та по країні доступно 17 та 11 унікальних позицій відповідно.

 

Найменша середня кількість асортименту продуктів харчування в межах однієї товарної групи – у м. Бахмут (Донецька область) – 3,26. Це вчетверо нижче, ніж у середньому по країні. Окрім того, в місті відсутні запаси м’яса та хліба. Проте, це не означає повної відсутності таких продуктів в області, а радше свідчить про сильну залежність від регулярних поставок продуктів із коротким терміном зберігання та загальні складнощі із постачанням. Основною причиною цьому є активні бойові дії, що точаться у безпосередній близькості від цього міста.

 

 

З повним оглядом можна ознайомитися за посиланням.

Огляд продовольчої безпеки та політики в Україні станом на 17.05.2022 року

Продовольча безпека – комплексне поняття, яке зазвичай складається з трьох елементів: наявності продовольства, доступу до нього та використання.

 

До вторгнення Росії Індекс доступності продовольства (IДП) в Україні становив 12,4, що означало, що людина із середньою зарплатою могла купити продуктів харчування зі споживчого кошика на 12,4 місяці. Поточний показник ІДП становить 7,7, що означає зниження купівельної спроможності середнього споживача в Україні на 37,9%. Це сигналізує про істотне зниження доступу до продовольства для населення України.

 

Вторгнення в Україну призвело до істотного зростання цін на основні продовольчі товари в Україні та її регіонах. Абсолютними чемпіонами в ціновій гонці стали: Херсонська область зі зростанням на 29,6%, та Черкаська, Миколаївська, Сумська та Тернопільська області, які показали зростання на 13,1-10,3%. У цілому по Україні ціни на хліб, борошно, м’ясо, молочні продукти, молоко та овочі зросли на 5,6-34,5% в залежності від продукту. 

 

 

В агропродовольчу політику України внесені важливі зміни в якості відповіді на проблеми, що виникли в результаті вторгнення РФ. Вони дійсні на період воєнного часу і поширюються на малих та середніх сільськогосподарських виробників з оборотом не більше 20 мільйонів євро на рік, що еквівалентно підприємству, що обробляє до 10 000 гектарів. Зокрема: a) всі підприємства з річним оборотом менше 10 млрд грн (340 млн доларів США) мають право на 2%- вий податок з обороту і звільнення від ПДВ і податків на прибуток; b) скасовано акцизний податок на паливо і знижено ПДВ з 20% до 7%.

 

Ознайомитися

МЕТОДОЛОГІЯ

Індекс доступності продовольства (IДП) розраховується як відношення середньої заробітної плати до ціни кошика продуктів харчування. Методологія, що застосовується для оцінки індексу доступності продовольства Індекс доступності продовольства (ІДП) розраховується з використанням регіональних щоденних цін на 21 найважливіший продовольчий продукт в Україні, зібраних Державною службою статистики України (Держстат).