fbpx

Дослідницький семінар «Чи призводить девальвація до зростання імпорту м’яса? Емпіричне дослідження українського ринку свинини»

Опис

Протягом періоду незалежності Україна зіткнулася з кількома періодами макроекономічної нестабільності, які супроводжувалися знеціненням національної валюти. Подібна турбулентність не може бути нейтральною для основних галузей національної економіки, зокрема – для сільського господарства. Згідно з економічною теорією, вплив валютних шоків на експорт та імпорт відбувається через зміну цін, еластичність яких, у свою чергу, відрізняється по всьому асортименту сільськогосподарських товарів.

Попередній аналіз показав, що девальвація української гривні призводить до зростання номінальних цін на фуражні зернові у більшій мірі, ніж на м’ясопродукти, зокрема на свинину. Потенційно, підвищення вартості кормів у цьому секторі може знизити конкурентоспроможність вітчизняних виробників, знизити обсяг виробництва і сприяти нарощуванню імпорту свинини.

Головною метою нашого дослідження є вивчення впливу девальваційних процесів на динаміку цінового співвідношення «м’ясо-корми» та на імпорт свинини у періоди фіксованого та плаваючого режимів валютного курсу. Крім того, ми виокремимо фактори зміни інтенсивності цього впливу у сучасному економічному контексті розвитку сільського господарства України.