fbpx

Visa Series: п’ять HR-трендів від Джеремі Брума

Джеремі Брум, старший віце-президент зі стратегії управління персоналом, Visa:

Глобалізація

 

 

Глобалізація має великий вплив на компанію, доступ до праці, знань — не так давно у світі з’явився доступ до глобальної бази талантів, здатність працювати на аутсорсі. Ми маємо доступ до талантів з усього світу: від Сінгапуру до Сан-Франциско. Ми, Visa, не бачимо проблеми в тому, щоб привезти нашого технічного спеціаліста до штаб-квартири з будь-якої точки світу. Компанії намагаються позбутися розриву у заробітних платах між різними країнами. У 80–90-х різниця у собівартості в США і, наприклад, Індії становила близько 20 відсотків ціни. Це стало причиною того, що компанії перенесли дорогі робочі місця зі США у дешевші місця. Зараз ми бачимо зворотній процес: зменшення різниці у заробітній платі між розвинутими та нерозвинутими економіками.

Тривалість життя

 

Через програми охорони здоров’я очікувана тривалість життя в Європі та США зараз складає близько 80 років. Таким чином, модель зайнятості за останні роки була змінена. Ми приводимо людину до компанії у віці 25 років, залучаємо її до роботи заохочуємо та нагороджуємо. Людина прогресує, ми тягнемо її нагору та підштовхуємо знизу. Молоді люди мають великі та довготривалі очікування, коли приходять в компанію, але водночас більш досвідчені співробітники не йдуть на пенсію у віці 55–60 років.

У 50–60-х роках стандартною була така ситуація — в сім’ї одна людина багато працювала, а інша піклувалася про дітей і забезпечувала побут. Тепер ця модель змінилася: на Заході люди рідко працюють 5 днів на тиждень, а робота з дому дозволяє розділити обов’язки рівноцінно. Існують різні гнучкі моделі зайнятості в таких компаніях як Uber або AirBnb, але все ж таки нам досі іноді потрібні люди, які будуть сидіти за столом з 9 ранку до 6 вечора.

Технології

 

Люди змінюються, оскільки технології змінюють спосіб, у який працюють наші компанії. ML, AI та інші технології замінюють людей та роботу. Робота зникає або замінюється технологіями. Те, чому ви навчитеся в університеті, за 5 років може не знадобитися. Проблема у тому, що робочі місця не будуть замінені іншими робочими місцями, а будуть замінені роботами. І про це варто подумати.

Технології впливають на кожну людину в організації. Моєму татові 75 років, і я спілкуюся з ним телефоном. Я не роблю це за допомогою факсу або іншого застарілого обладнання. Швидкість інформації – це  швидкість прийняття рішень. Не тільки мілленіали, але всі очікують цього сьогодні, чи не так?

Корпоративна культура

 

Сучасний HR в компаніях — це різноманітність. Я знаю компанії, де HR не робить нічого, крім нарахування заробітної плати, запису контрактів тощо. З іншого боку, є компанії, де HR — це людина, яка розуміє потенціал людського таланту. Набагато важливіше не те, що ви робите, а як ви це робите. Ваше вміння об’єднувати колектив, надихати, бути лідером, використовувати soft skills. Три основні пріоритети для HR: лідерство, талант і культура. В компаніях, які це розуміють, головний HR-фахівець працює у парі з генеральним директором.

Очікування людей від робочих місць дуже змінилися. Коли я пішов з Deutsche Bank, мій тато подзвонив мені і запитав: «Чому ти пішов? Ти мав безпечну роботу, вони тобі платили? Чому ти ризикуєш? – я сказав: «Ну, просто…». Він просто не розуміє, чому я залишив безпечну роботу і поїхав кудись іще.

Фундаментальна річ, яку треба зробити, щоб люди були щасливі, це запитати у них, чого вони хочуть.

Будь-який досвід – це хороший досвід. Якщо ви влаштуєтеся на роботу, щоб отримати досвід, і підете звідти за 12 місяців, усі нормально це сприйматимуть. HR буде радше дивуватися, якщо людина працюватиме на одній роботі протягом п’яти або десяти років. Поганий досвід – це відсутність досвіду.

Врахування кліматичних змін

 

Вплив зміни клімату на ринок праці можна побачити через міграцію людей по всьому світу. Звісно, частково міграція відбувається через війну, конфлікти, політичну нестабільність. Але тепер ми можемо спостерігати велику частку міграції через зміни клімату. Вона створює тиск на країни, політичні та освітні системи.

Я також вважаю, що зміна клімату впливає на потреби компаній. Люди в Сінгапурі роблять роботу, про яку я ніколи раніше не чув. Наприклад, вони працюють над розподіленням повітряних потоків на вулиці або проектують тіні від будівель, щоб підтримувати нижчу температуру повітря. Цих посад не існувало кілька років тому, чи не так?