fbpx

PhD з економіки в США

Олександр Нiкольсько-Ржевський - професор Ліхайського університету, отримав ступінь PhD з економіки в Університеті Х’юстона в США

Періодично, українські студенти під час зустрічей цікавляться американською аспірантурою з економіки. Питань багато: і скільки коштує, і як довго, і що вчать, і чи треба їм це. З останнім питанням допомогти не можу, але з іншими буду намагатися. Тим більше, Kyiv School of Economics запускає дуже корисну ініціативу, але про неї пізніше. Загалом, короткий FAQ, який базується на моєму досвіді в Університеті Х’юстона.

 

1) Вартість: Безкоштовно, якщо вас таки візьмуть. До того ж ще й будете отримувати стипендію приблизно в $ 1500-2000/міс на весь час навчання (за допомогу професору в перевірці домашніх робіт). На ній не розбагатієш, але на проживання/харчування/транспорт/страховку/відпочинок без надлишків вистачає без проблем.

 

2) Як довго: Зазвичай, 5 років, якщо мова йде про США (дехто закінчує за чотири роки). Перший рік навчання ви будете обирати загальноосвітні курси з економіки. Потім на вас чекає іспит, на зразок кандидатського мінімуму. Якщо здали, то решта 4 роки – спеціальні  курси з обраної теми і написання дисертації.

 

3) Чи можуть не-економісти вступити до докторантури? Як не дивно, знання економіки –  це не головне для успішного навчання на PhD; більше того, наявність диплому бакалавр в економіці не є обов’язковою для вступу. Що набагато важливіше – добре знання математики і програмування, так що будь-який навколотехнічний диплом бакалавру або магістра підійде. Але добрі знання з економіки заощадять вам купу часу, а деякі програми вимагають базового знання мікро і макроекономіки.

 

4) Чим займаються економісти? Тут чим далі від Києва, тим більше плутанина … Я сам з Одеського фізфаку, і мав дуже розмите уявлення про професію економіста. Насправді, це не зведення дебіту з кредитом (це бухгалтери), не управління підприємствами (це менеджмент), і не оптимізація інвестиційних портфелів (це фінансисти). Прикладні економісти, такі як я, аналізують дані, розробляють і тестують математичні моделі економіки, будують прогнози, розраховують емпіричні залежності між змінними, і багато іншого, причому не тільки в економіці, але і в політиці, мистецтві, соціології, кліматі, і т.д. 90% мого робочого часу я проводжу читаючи статті та програмуючи в Python/GAUSS/Stata/R/SAS.

 

5) Ким працювати по закінченню PhD? Знову ж таки, використовуючи Університет Х’юстона як приклад, хочу зауважити, що наші випускники працюють професорами в університетах (США, Канада, і Європа), в державних і навколо державних організаціях (Federal Reserve Bank, World Bank), великих українських і міжнародних приватних компаніях (як в Україні, так і за кордоном).

 

6) Які обов’язки у професорів університетів і коледжів після отримання PhD? Професори публікують дослідження в наукових журналах, викладають і керують університетом. Офіційний розподіл часу 40/40/20. Чим вище рейтинг університету, тим вищі вимоги до якості статей (рейтингу журналів) і нижчі до викладання. І навпаки, в «середньому по лікарні» треба публікувати одну статтю в рік, і викладати 2-3 предмета в семестр.

 

7) Що зазвичай треба для вступу на PhD з економіки? Зі специфічних вимог – це TOEFL (тест на знання англійської; треба скласти на 79+ онлайн або 550+ за старою системою) і GRE (загальний тест на вступ до аспірантури, тут головна задача набрати якомога більше на quantitative part, в ідеалі 169-170, але й 165 буде не погано. Завдання тесту на математику і логіку рівня першого курсу університету, але їх багато і вирішувати їх треба швидко). Тести платні, але скласти їх можна в Україні, а результати можна надіслати відразу в будь-які університети. Решта за стандартною схемою: диплом бакалавра або вище, додаток з оцінками, рекомендаційні листи, лист до університету, аплікаційна форма і т.д.

 

#youCanPhD

Слайди Олександра на ці теми з події “PhD or no PhD – ось в чому питання”:

_________

Перекладено українською мовою з оригінальної публікації Олександра у Facebook.