fbpx

Команда KSE здобула перемогу в національному турі CFA Institute Ethics Challenge!

Команда Київської школи економіки у складі студентів магістерської програми з Економічного аналізу Андрія Зінухова, Миколи Шишова і студентки магістерської програми з економіки бізнесу і фінансів Наталії Солдатенко здобула перемогу у CFA Institute Ethics Challenge, який відбувся 21 листопада.

 

Під час конкурсу студентські команди проаналізували кейс, що містить різноманітні етичні дилеми, з якими стикаються фахівці з інвестиційної індустрії.

 

Спеціальний гість конкурсу – Соня Ганді, CFA, директор з питань етики та професійних стандартів, Інститут CFA.

 

Ми поговорили зі студентами про секрети їх перемоги:

Микола Шишов:

 

В межах конкурсу потрібно було розібрати етичну дилему та визначити, які порушення було здійснено відповідно до Кодексу етики та норм професійної поведінки Інституту CFA.

 

В ході роботи над проектом ми на практиці зрозуміли, наскільки важливою є етика в бізнесі, особливо в інвестиційній індустрії, а також, як як певні фактори можуть впливати на decision-making аналітика.

 

Я думаю, навчання в KSE корисне тим, що в нас прогресивна, на мою думку, система освіти порівняно з іншими університетами. Після участі і перемог у декількох кейсах і челенджах в минулому є розуміння того, що є якісною та конкурентною роботою.

 

Андрій Зінухов

 

Що ви вивчили в ході підготовки до презентації?

 

Працівникам в індустрії інвестицій регулярно доводиться стикатися з ситуаціями, в яких стикаються інтереси залучених сторін, тобто твої особисті, клієнта і роботодавця. CFA Institute Code of Ethics and Standards of Professional Conduct допомагає сформувати розуміння про те, як професійно вести себе в ситуаціях, де може з’являтися конфлікт інтересів залучених сторін, і які кроки для цього потрібно зробити.

 

 

 

Що на вашу думку вклала KSE у вашу перемогу? Що зробило вас більш конкурентими у порівнянні зі студентами інших ВНЗ?

 

У KSE часто доводиться працювати в стислі терміни і виконувати завдання на високому рівні. На рішення кейса на CFA Ethics Challenge відводився всього один тиждень, за який необхідно було розібрати кейс по всіх деталей і підготувати презентацію з виступом. Так як в ході навчального процесу також доводиться регулярно готувати презентації, то вже з самого початку кейса у нас був чіткий план дій і розуміння того, скільки часу у нас піде на підготовку.

Хочеться додати, що KSE це не тільки про навчання та hard skills, а ще про ком’юніті людей, з якими перемоги в будь-яких кейсах стають реальними 🙂

 

Наскільки я розумію, тема актуальна і не дуже репрезентована у нас. Розкажіть про важливість її вивчення для майбутніх професіоналів в індустрії? наскільки відрізняється уявлення про етику укр бізнесу і в міжнародних компаніях?

 

Думаю, що CFA Institute Code of Ethics and Standards of Professional Conduct корисний не тільки професіоналам в інвестиційній індустрії, так як подібні правила можна легко перенести на будь-яку іншу індустрію. Упевнений, що та людина, яка буде дотримуватися цих правил в довгостроковій перспективі, буде більш успішною.

 

Наталія Солдатенко

 

Що найголовніше з CFA Institute Code of Ethics and Standards of Professional Conduct потрібно знати і застосовувати на практиці?

 

Перш за все, коли професійний шлях тільки починається, і ще немає досвіду, який би допоміг в складних етичних кейсах, CFA Institute Code of Ethics and Standards of Professional Conduct може бути путівником, до якого необхідно звертатися, коли не знаєш, як вчинити правильно. Один з найголовніших принципів професіоналізму, якого я раджу дотримуватися – це завжди пам’ятати про збереження об’єктивності протягом виконання робочих обов’язків та уникати будь-яких спокус (наприклад, отримання коштовних подарунків від зацікавлених сторін), які можуть їй загрожувати. Адже неймовірно швидко можна втратити репутацію незалежного експерта, що створювалася роками.

 

Чому на вашу думку взагалі тема етики стала такою актуальною для бізнесу?

 

Довіра – це фундамент, без якого неможливо вдало побудувати не тільки приватне життя, але й професійну кар’єру. Коли оточуючі знають, що ти дотримуєшся тих самих правил гри, що й вони, це є гарантією успішної довготривалої співпраці.

 Які знання, отримані в КШЕ ви застосували у вирішенні кейсу?

 

Завдяки КШЕ ми змогли організувати ефективну роботу в команді, структурувати інформацію та знайти найголовніше з великого масиву даних, а також презентувати результати своєї роботи великій аудиторії.