fbpx

Анна Козлова, KSE`2012: KSE-шники вміють працювати на результат

В 2011 Анна закінчила КПІ, в 2012 — KSE, в 2013 — Barcelona Graduate School of Economics. Зараз Анна займає позицію Head Of Change Management в компанії Luxoft.

Почнемо з початку, хто ти?

Мене звати Аня, закінчила KSE в 2012 році. Відповідаю за напрямок Change Management (управління змінами) в Luxoft, великому ІТ-аутсорсері.

Чим відома?

Вмію вирішувати складні задачі: структурувати проблему, запропонувати варіанти рішень. В мене це добре виходить.

Ти закінчувала паралельно КПІ. Якби не KSE, чим би займалась?

Важко відповісти. Але через цю визначеність я і вирішила йти в KSE. Мені було зрозуміло, як стати програмістом, але це не дуже цікавило. Хотілося подивитися, які ще є варіанти в консалтингу, в фінансовій сфері, про них майже нічого не знала, і тому навчання в KSE виглядало привабливим. Вважаю, що це був правильний вибір.

Не жалкуєш про вступ до KSE?

Ні, якби могла щось змінити, то мабуть не закінчувала би паралельно магістратуру в КПІ.

Стиль життя KSE змінив підхід до дедлайнів?

Навіть в KSE могла дочекатись дедлайну і робити все в останній момент. Власне, так і готувалась: за останні 3 дні, в кращих традиціях КПІ. Тому ставлення напевно не змінилось. В KSE так само, як і в КПІ на початкових курсах, великі обсяги інформації, домашніх завдань, важкі іспити, до яких потрібно готуватись.

Тебе це налякало?

Мене це здивувало, в магістратурі КПІ значно менше навантаження, зазвичай, ви паралельно вже працюєте. Здивувало, що до мідтермів (проміжних іспитів в середині семестру, що триває 2 місяці — прим. ред.) потрібно готуватись, інакше важко скласти їх добре. Здається, що був на парах і розумієш матеріал, і це ж ще не іспит, але все одно потрібно повторити, перечитати.

Після KSE поїхала вчитись в Барселону. Навіщо? Тобі не вистачило дипломів KSE i КПІ?

Багато людей з мого потоку подавалась на PhD, і навколо вступу до вишу закордоном був своєрідний хайп. KSE потрібно віддати належне, тому що ідея вступати на PhD мотивувала і здавалась нереально крутою, але спрацював інстинкт самозбереження: я не була готова інвестувати 5 років життя в проект, в якому не була впевнена, і не знала «моє» це, чи ні. А якщо залишити навчання, не закінчивши, потім важко пояснити працедавцю, чому вирішила не закінчувати. Тому поїхала в Барселону — отримала повну стипендію, і це була можливість спробувати це «моє», чи ні. PhD виявилось «не моїм», але рік в Барселоні був чудовим.

Не захотіла пов’язувати життя з наукою?

Так. Якщо потрібно було б тільки викладати, то я б погодилась. Отримую від цього задоволення. Але викладання — це 10% часу, а 90% — дослідження. А це зовсім «не моє».

Alumni network. Спілкуєшся з колишніми одногрупниками?

Навіть за одного з них вийшла заміж. Я б сказала, що можливості для розвитку своїх професійних зв’язків в KSE значно більші, ніж у будь-якого іншого вузу в Україні.

Чи потрапили випускники KSE у близьке коло спілкування?

100 відсотків. Частина моїх дуже близьких друзів закінчили КSE. Якщо є питання про щось, і бачиш, що випускник KSE працює в цій сфері, можеш бути впевнена, що з тобою охоче поділяться досвідом.

Лояльніше ставлення до випускників КSЕ?

Так, відчуття community дуже потужне і значно потужніше, ніж у інших вишах, де я навчалась.

Студентам KSE призначають ментора з випускників, але як це виглядає з вашої сторони? Ти ментор і вже не перший раз. Розкажи, навіщо тобі «бути ментором»?

Мені це приносить задоволення. Додатково це можливість поділитися знаннями і навичками, яких не вистачало мені. Коли вчилась, нетворкінг не був моєю сильною стороною, навіть зараз не є, а тоді — точно ні. І якби був хтось, хто точно готовий, «призначений» допомогти і багато що розповісти, мені б це дуже допомогло.

Що отримуєш від свого mentee? Особисто тобі це спілкування якось допомагає, чи це просто цікаво?

По-перше — це цікаво. Років через десять буде ще якийсь «зв’язок поколінь», але поки не відчуваю себе настільки старшою. По-друге, завжди приємно ділитися досвідом, розуміти, що можеш принести користь.

Розкажи про свою позицію — Head Of Change Management. Чим конкретно займаєшся і що входить в зону твоєї відповідальності?

Я працюю над оптимізацією бізнес-процесів та стратегічними проектами: це, для прикладу, зміни ІТ-рішень, розбудова нових відділів та функцій. Ми допомагали будувати відділ внутрішніх комунікацій: вивчали стандарти індустрії, розаховували видатки та ефективність, план впровадження и тому подібне. Тепер це успішний проект.

Внутрішній консалтинг?

Різниця із зовнішнім у тому, що зовнішні консультанти рідко роблять впровадження: це довго і дорого. Внутрішні консультанти роблять впровадження. Це не найдинамічніша частина, але добре розумієш деталі та підводні камені, оцінюєш результат та робиш lessons learned на майбутнє.

На яку зарплату візьмете випускника KSE?

Залежить від досвіду і конкретного кандидата.

Зрозуміло, але припустімо, на що випускник з KSE може претендувати в Luxoft?

Залежатиме від навичок. Діапазон коливається від неоплачуванного стажування до $1000 без досвіду роботи. Часто зустрічаю, що у випускників завищені очікування, і це притаманно випускникам KSE.

Гостре питання, яке стоїть у всіх KSE-ішників: що нам робити після випуску, куди йти? Ми «такі класні», закінчили KSE, тому претендуємо на щось більше.

І це правильно, бо отримаєте ріст зарплати швидше, ніж випускники інших вузів. Будете краще працювати. Зараз ринок праці не найсприятливіший для випускника, бо ми не перебуваємо на піці економічного зростання. Тому ваше завдання потрапити на роботу з компенсацією, достатньою для ваших потреб, але цікаву та перспективну. Потім покажете, що можете зробити, і отримаєте збільшення компенсації і більше відповідальності. У вас буде досвід і приклади успішних проектів.

Що робити, якщо немає досвіду роботи?

По секрету, роботодавцю не важливо, що ви найталановитіший, природжений лідер, креативний і цілеспрямований. Важливо, те що ви можете принести результат. Людину без досвіду роботи важче оцінити, та, якщо у Вас не було стажувань, ваш потенціал можна показати за допомогою інших речей: участь у позакласній активності, високих балах, кейс-чемпах тощо.

А як же високі очікування від освіти KSE?

Часто ми вважаємо, що з першого дня «свіжим» поглядом можна побачити, як всі все роблять неправильно та запропонувати «геніальне» рішення. В реальності це важко зробити, і з високою долею вірогідності це рішення вже оцінювали. Але ваші навички в навчанні допоможуть розібратися, як все працює, швидше, ніж це зроблять інші. До того ж, випускники KSE мають кращі «технічні» знання (excel, power point, R тощо) і гарну англійську. Вже цим ви «обійшли» багатьох потенційних конкурентів.

Про твій досвід. Який був ринок тоді?

Був інший ринок. Коли випустилась з Барселони, в Іспанії була криза, а в Україні — все ще було добре. Ринок вже був не такий як на піці, але знайти роботу було неважко. Якби шукала зараз, то певно було б складніше.

Чи були амбіції, зарплатні очікування, думка, що я — випускниця KSE та хочу отримувати більше?

Звісно, але очікування були реальні. В більшості великих компаній є зарплатні сітки, ваша задача потрапити в їх верхню частину. Їх всі знають і так само студенти KSЕ знають скільки платять, наприклад, у «великій четвірці».

Три аргументи, чому KSE — найкращий вуз в Україні.

По-перше, якість навчання. Особливо, якщо говорити про фінансову чи економічну освіту, такого немає ніде.

По-друге, спільнота. В жодній школі не дають таку підтримку, яку дає KSE, навіть в порівнянні з Барселоною, чи MBA у Лондонській Бізнес Школі, де навчався мій чоловік.

По-третє, KSE-шники вміють працювати на результат. Навіть не уявляєш скільки людей приходить на співбесіду, а ти розумієш, що працювати на результат вони не готові. Готові працювати з 9 до 6, і чим менше, тим краще. Це те, що відрізняє випускника KSE, — вміння працювати на результат.

Порада молодому студенту від Анни Козлової.

Не соромитись, будувати нові зв’язки. З чим більшою кількістю людей поговорите, тим про більшу кількість можливостей дізнаєтесь. Тим частіше люди згадують, що є такий хлопець чи дівчина, кому ця вакансія підійде. Це нереально потім допоможе.

Спілкувався Костянтин Білоус, EA2