fbpx

Збитки, завдані інфраструктурі міста Буча під час війни, оцінюються в понад 5.2 млрд грн

19 Липня 2022

Збитки, завдані інфраструктурі міста Буча під час війни, оцінюються в понад 5.2 млрд грн або $191,3 млн. Обрахунок збитків інфраструктури Бучі проводився KSE Institute. Оцінка втрат здійснюється на основі даних через оцифрування високоточних знімків з дронів, зібраних в рамках проєкту Rebuildua, який ініціювали SmartFarming та Vkursi Zemli. На сьогодні це найточніші дані оцінки збитків міста. 

Окупація Бучі російськими військами тривала понад місяць. Бої тривали постійно, допоки місто не звільнили 31 березня 2022 року. За цей час у місті пошкоджено 2512 споруд, з яких 301 будівля зазнала повного або сильного руйнувань.

З 5,08 млрд грн загальної суми збитків інфраструктури майже половину складають збитки завдані житловому фонду – 2.4 млрд грн, з яких через руйнування багатоквартирних будинків – 1.6 млрд грн та майже 679 млн грн – приватних будинків. Загалом у Бучі зруйновано та пошкоджено 861 приватний будинок, 122 багатоквартирні будинки, 875 господарських будівель, 149 таунхаусів, 202 гаражі та 35 теплиць. Загальна площа постраждалих житлових будинків – понад 1 млн м2. 

Збитки, завдані соціальній інфраструктурі міста, складають понад 2 млрд грн. Через війну у Бучі зруйновано та пошкоджено, зокрема, 26 освітніх закладів, 20 готелів та закладів рекреації, 5 культурних та релігійних закладів, 3 офіси та конференц-центри та 1 спортивний заклад. Найбільшу суму збитків з-поміж усіх пошкоджених та зруйнованих обʼєктів соціальної інфраструктури завдано комерційним обʼєктам – 1.8 млрд грн та обʼєктам сфери освіти – на 152,4 млн грн. 

Через руйнування обʼєктів промислової інфраструктури у Бучі місто втратило понад 290 млн грн. З-поміж 127 зруйнованих та пошкоджених обʼєктів промисловості – 39 промислових будівель, 24 господарські споруди та 5 складів. 

Ще 487,9 млн грн збитків завдано Бучі внаслідок пошкоджень та руйнувань інфраструктури енергетики та житлово-комунальної сфери.

Детальний звіт з оцифруванням зруйнованої інфраструктури та оцінкою збитків міста Буча доступний за посиланням.