fbpx

Застосування локалізації тепер стане легшим!

13 жовтня 2022

Як ви знаєте, нещодавно запрацював механізм локалізації. Цей механізм застосовується при закупівлі товарів, робіт та послуг, якщо товар входить до переліку товарів, які мають закуповуватись з вимогами щодо локалізації. При закупівлі робіт та послуг застосовується локалізація, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товарів, включених до переліку.

Також треба враховувати положення міжнародних угод, згоду на обов’язковість яких дала Верховна Рада України та очікувану вартість закупівлі.

Для того, щоб полегшити процес застосування локалізації, нашим Центром у тісній співпраці з Департамент сфери публічних закупівель Мінекономіки  та за підтримки USAID/UK aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах  створено сервіс Локалізація-tool:помічник закупівельника

https://cep.kse.ua/localizacia/

Локалізація-tool:

– Містить інформацію по всім міжнародним угодам, які стосуються застосування локалізації.

– Генерує різні сценарії локалізації враховуючи: тип організації замовника, предмет закупівлі, очікувану вартість та положення законодавства і міжнародних угод.

Щоб визначити чи потрібно під час закупівлі застосовувати норми Закону, закупівельнику достатньо перейти за посиланням https://cep.kse.ua/localizacia/

та визначити до якого типу замовника відноситься його організація, предмет закупівлі та його очікувану вартість. За результатами введених даних закупівельник отримує результат. Крім того перейшовши за посиланням, ви знайдете повну інформацію щодо сервіса, а також підказки щодо того, як  визначити тип замовника, перелік товарів, на які розповсюджується особливості визначені в Законі, то розмір локалізації в розрізі років, який потрібно застосовувати при здійснені закупівель.

Сподіваємося, що цей сервіс стане надійним помічником не лише закупівельникам під час підготовки до закупівлі, а також аудиторам та громадськості при проведенні моніторингу закупівель.