fbpx

Загальна сума прямих задокументованих збитків зросла до $108.3 млрд, мінімальні потреби у відновленні зруйнованих активів — $185 млрд

2 Серпня 2022

Станом на 1 серпня 2022 року обсяг прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури (у грошовому еквіваленті) збільшилась до $108.3 млрд або 2.9 трлн гривень. 

Дана оцінка є результатом спільної роботи KSE Institute, урядових органів за лідерства Мінреінтеграції та Мінрегіонрозвитку у співпраці з іншими міністерства та партнерськими організаціями в рамках діяльності Національної ради з відновлення України від наслідків війни. 

У порівнянні з даними від 13 червня 2022 року загальна сума задокументованих збитків зросла на $12.8 млрд. Ключовим фактором зростання стало збільшення кількості пошкодженого та зруйнованого житла. Це найбільша частка у загальному обсязі збитків. За останніми даними зруйновано та пошкодженого щонайменше 129.9 тис житлових будівель, з яких 114.7 тис — приватних будинків та 15.1 тис — багатоквартирних. Прямі збитки через руйнування багатоповерхівок складають $42.3 млрд, та ще $5.4 млрд збитків завдані власникам приватних будинків. 

На другому місці у загальному обсязі прямих збитків від пошкоджень та руйнувань — сфера інфраструктури із сумою у $31.6 млрд. Внаслідок бойових дій збитки завдані підприємствам та промисловості оцінюються вже у $8.8 млрд. 

Зростання загальної суми прямих задокументованих збитків повʼязане й зі збільшенням кількості зруйнованих та пошкоджених обʼєктів освіти, охорони здоровʼя та соціальної сфери. Станом на 27 липня 2022 року зруйновано 2217 освітніх закладів на $3.8 млрд, 903 медзаклади, що  завдало збитків у $1.6 млрд та 89 установ соціальної сфери на понад $300 млн.

Загалом з початку війни Росії проти України пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 388 підприємств, 43.7 тис сільськогосподарської техніки, 1991 магазинів, 511 адмінбудівель, 18 цивільних аеропортів, 105.2 тис легкових авто, 764 дитсадки, 634 культурні споруди, 27 торгові центри, 28 нафтобаз.

Меншою мірою зросла сума непрямих втрат галузей — на $1.8 млрд, та станом на 1 серпня 2022 року ця сума попередньо оцінюється у $128.8 млрд або 3.7 трлн грн. Часткова або повна зупинка діяльності підприємств, інфраструктурних обʼєктів та установ призводять до повної чи часткової зупинки діяльності, втрати доходів, зростання видатків, пов‘язаних із війною (на релокацію, допомогу співробітникам тощо). Найбільша частка непрямих втрат внаслідок повномасштабної війни, яку розпочала росія, сфері промисловості та українським підприємствам — $29.8 млрд. 

За оцінками експертів загальна сума потреб у відновленні зруйнованих активів становить $185 млрд або майже 5.4 трлн грн. Потреби у відновленні зросли на $19.9 млрд грн у порівнянні з останніми обрахунками через збільшення кількості зруйнованих та пошкоджених обʼєктів, які потребують відбудови. 40% від цієї суми потрібні на відновлення житлового фонду — $75.3 млрд. Ще $42.3 млрд необхідні для відновлення інфраструктури України. $18.3 млрд та $17.5 млрд — потреби у відновленні промисловості й підприємств та агропромислового комплексу й земельних ресурсів відповідно. 

Нагадуємо, що загальна сума потреб у відновленні враховує лише відбудову зруйнованих обʼєктів за принципом Build Back Better з урахуванням модернізації, додаткову потребу в ліквідності для відновлення діяльності підприємств. Водночас ця оцінка не враховує загальних потреб на відновлення економіки, а також додаткових потреб на модернізацію активів, які не зазнали пошкоджень та руйнувань. За оцінками Уряду, з урахуванням цих категорій, загальна потреба у фінансування відновлення та модернізації економіки складає 750 млрд дол.

Детальна методологія обрахунків представлена у звіті від 13 червня 2022 року.

Загальна оцінка прямих втрат у розрізі галузей, у грошовому еквіваленті та за обсягом одиниць станом на 01.08.2022

*Зазначені види збитків у вказаних секторах не є вичерпними. 

** Через технічну помилку у підрахунках даних від 13.06.2022 були невірно вказані збитки завдані через руйнування приватних та багатоповерхових будинків. 

Загальна оцінка прямих, непрямих втрат та потреб економіки України у розрізі галузей у відновленні, у грошовому вимірі, станом на 01.08.2022

В межах проєкту спільно з командою KSE Institute працюють волонтери з Центру економічної стратегії, Dragon Capital, Антикорупційного штабу, Інституту аналітики та адвокації, Трансперенсі Інтернешнл Україна, Прозорро.Продажі, Prozorro, Української ради торгових центрів, CoST Ukraine, Вкурсі Агро, TVIS Ukraine, Асоціація ритейлерів України, Culver Aviation, Центр розвитку інновацій. 

Підготовка цих обрахунків стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в межах Програми «Конкурентоспроможна економіка України». Думки авторів не обовʼязково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.