fbpx

За тиждень ще чотири регіони у критичній ситуації по захворюваності, включно зі столицею

18 березня 2021

До шести регіонів із найбільш критичною ситуацією попередніх трьох тижнів – Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської, Житомирської, Миколаївської та Вінницької – додалися місто Київ, Хмельницька, Київська та Львівська області. Такі результати моделювання Київської школи економіки (KSE), представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19». 

Тенденція до збільшення госпіталізованих залишається сталою по всій Україні. З 20 березня у Києві вводяться жорсткі карантинні обмеження, наразі, до 9 квітня. Додатково до цих обмежень, з понеділка, 22 березня, місто Київ може увійти до “червоного” рівня епідемічної небезпеки через перевищення двох із п’яти встановлених індикаторів адаптивного карантину, що діє зараз на території України. Ймовірне введення урядом загального локдауну можливе, коли кількість регіонів із “червоним” рівнем епідемічної небезпеки становитиме 13. Введення національного локдауну можливе вже в квітні цього року.

Ситуація у світі: зростання захворюваності, нарощування вакцинації

Кількість виявлених випадків в Європі продовжує набирати обертів. 

Найбільш гостра ситуація зараз у Чехії та Польщі, показники захворюваності  наближаються до попередніх рекордів минулих хвиль – Чехія в надзвичайному стані, в Польщі локдаун з 20 березня. До п’ятірки антилідерів входять також Україна, Румунія та Швеція.

Кампанія з вакцинації триває – вже 232 мільйони осіб у світі отримали принаймні одну дозу вакцини проти SARS-CoV-2. На 40 млн осіб збільшилась кількість вакцинованих за останній тиждень. Загалом вакциновано 3% населення всього світу, у Європі вакциновано 9.3% населення.

Стабільно високими залишаються темпи вакцинації в Ізраїлі, ОАЕ, Великій Братанії, Чилі, Бахрейні та США. А Велика Британія ще і збільшила кількість тестувань до безпрецедентних 15 тис на 100 тис. населення.

За темпами вакцинації Україна відстала від європейських країн – вдвічі від Франції і у шість разів від Бельгії. Станом на сьогодні Україна має відставання від власного плану вакцинації на 3 дні. Нагадаємо, минулого тижня це відставання становило 1 день. Основною причиною відставання від європейських темпів є недостатня кількість вакцини в Україні.  

Україна: ризик розповсюдження по країні досяг нових рекордів

Темпи захворюваності в Україні продовжують зростати – близько +20% на тиждень. Натомість, розрив між госпіталізованими та виписаними почав скорочуватися, скорочується – з 1/3 до 1/4. Це зокрема пов’язано із випискою госпіталізованих початку місяця, оптимізацією використання ліжкомісць та впливом карантинних заходів у “червоних” регіонах.

Цього тижня критична ситуація з COVID-19 вийшла за рамки 6 регіонів, де локалізувалась три попредні тижні. Так, до Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської, Вінницької, Житомирської та Миколаївської областей додалися Київська, Львівська та Хмельницька та місто Київ. 

“Ситуація у столиці загострилася миттєво, – відзначив Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки – Київ “згорів” буквально за два тижні, а показники завантаженості ліжкомісць з киснем за цей час зросли вдвічі.”

По кількості нових госпіталізованих до “лідера” минулих тижнів Івано-Франківщини додалась Вінницька область. Якщо на Франківщині спрацювали карантинні обмеження і є тренд до зниження, то на Вінниччині – навпаки, кількість госпіталізацій тільки зростає.

Тож, станом на зараз вже 10 регіонів, включно зі столицею, демонструють критичні показники – Київська та Львівська області по темпам зайнятості ресурсів, Житомирська по контролю над поширенням. Головним завданням наразі є збільшення тестування принаймні на 30%. А також збільшення кількості обладнаних киснем ліжкомісць до щонайменше середнього рівня по країні на 100 тисяч населення. Особливо критичною ситуація із лікарняним ресурсом в Одеській області. 

Прогноз: за крок до чергового локдауну

Наразі пріоритетною метою для “червоних” регіонів залишається повернення контролю над поширенням та забезпечення необхідних ресурсів. За інших умов, підвищення захворюваності та введення локдауну на всій території країни питання 2-3 тижнів.

В свою чергу, позитивний досвід введення регіональних обмежень, як на Франківщині, дає змогу прогнозувати суттєвий вплив обмежень та їх дієвість у зменшенні кількості пацієнтів у “ковідних” лікарнях “червоних” регіонів.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 18.03.2021