fbpx

За підтримки KSE відбулося обговорення пропозицій секторальної робочої групи з машинобудування в рамках роботи над Планом для Ukraine Facility

5 Грудня 2023

Відбулося підбиття підсумків щодо пропозицій, отриманих від бізнесу в рамках роботи секторальної робочої групи з машинобудування, створеної при Міністерстві економіки України, організованої Київською школою економіки та модерованої Kearney в рамках підготовки Плану для Ukraine Facility. До групи долучилися 100 учасників ринку, які надали 54 пропозиції щодо зміни політик, з яких 26 було рекомендовано для включення у План, а 20 потребують подальшого обговорення та доопрацювання.

Створення секторальних робочих груп є однією з активностей у рамках проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія зростання», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK International Development). Імплементаторами проєкту є Abt Britain та Київська Школа Економіки.

Передусім вказані пропозиції надавалися у сферах поліпшення інвестиційного клімату, обмеження імпорту з санкційних країн, доступу до фінансів та ринків збуту, розвитку людського капіталу, а також підтримки модернізації та інновацій у галузі.

Серед пропозицій галузевих політик слід відзначити інтерес учасників до питань страхування воєнних ризиків, довгострокового бюджетного планування і програми закупівель, врахування в закупівлях вартості життєвого циклу обладнання,  пришвидшення процедури підключення до комунальних мереж, реформування тарифного регулювання в енергетиці, створення програми розвитку виробничих кластерів, а також підтримки програми розвитку індустріальних парків в Україні та інших аспектів.

Частина отриманих пропозицій вже була включена у План для Ukraine Facility, що стосуються посилення спроможностей вітчизняних експортерів, зокрема щодо фінансування операцій через Експортно-кредитне агентство, страхування від воєнних ризиків та створення програми доступних кредитів МСП. До Плану також увійшли питання підприємницької освіти, впровадження індустріальних парків та приєднання до інженерних мереж.

«Сектор машинобудування є важливою, але недооціненою складовою національної економіки. З огляду на ті цілі, які Уряд закладає у План для Ukraine Facility, розвиток галузі дозволить нам створити нові виробництва з високою доданою вартістю, а також подолати хронічний дефіцит приладів та машин завдяки локалізації виробництва всередині країни. Окремо хочу відзначити пропозиції учасників секторальної групи, які дозволили нам сформувати цілісне бачення розвитку індустрії в інтересах держави та бізнесу», — зазначив заступник Міністра економіки України Олексій Соболев.

Він також додав, що можливість для інвесторів отримати фінансування через ЄБРР, ЄІБ та інші міжнародні фінансові інституції стане додатковим стимулом розвитку. Для цього у Плані передбачений спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах обсягом 8 млрд євро. Загальний очікуваний інвестиційний ефект може скласти понад 30 млрд євро.

Додатково бізнес надав 28 пропозицій щодо сфер потенційного інвестування, що стосувалися розвитку сектору електроніки та приладів, залізничного машинобудування, автомобілебудування, суднобудування, виробництва електротранспорту та інших напрямків машинобудування. Загальний бюджет запропонованих політик склав $1,1 млрд.

“Розвиток сектору машинобудування є перспективною галуззю для нарощування економічної потужності України, зокрема у сферах, що стосуються післявоєнної відбудови та збільшення обсягів виробництва високотехнологічної продукції. Надані пропозиції є важливими для конструктивного діалогу між урядом та приватним сектором. Після низки експертних обговорень Уряду було представлено 26 пропозицій політик для можливої реалізації”,  — зазначив керівник стратегічних проєктів KSE Institute Максим Федосеєнко.

Незважаючи на те, що формат Плану для Ukraine Facility не передбачає включення у нього інвестиційних проєктів, їх аналіз важливий для визначення пріоритетних підсекторів для розвитку. Відповідні пропозиції будуть передані Уряду та можуть бути розглянуті при розробленні довгострокової секторальної стратегії розвитку.