fbpx

За підтримки KSE відбулося обговорення пропозицій секторальної робочої групи з критичних матеріалів в рамках роботи над Планом для Ukraine Facility

20 Листопада 2023

Відбулося підбиття підсумків щодо пропозицій від учасників секторальної робочої групи з критичних матеріалів, створеної при Міністерстві економіки України, організованої Київською школою економіки та модерованої EY Україна в рамках підготовки Плану для Ukraine Facility. До групи долучилося понад 100 зареєстрованих учасників, що внесли 29 пропозицій змін до політик, 19 з яких було передано Уряду до потенційного впровадження. 

Створення секторальних робочих груп є однією з активностей у рамках проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія зростання», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементаторами проєкту є Abt Britain та Київська Школа Економіки.

Найбільше запропонованих політик стосувалися доступу майбутніх надрокористувачів до геологічних ресурсів та угод про розподіл продукції (14 пропозицій), доступу до інфраструктури та фінансових стимулів від держави щодо нових проєктів (11), а також гірничої політики (4).

Запропоновані зміни до політик включають визначення  критичної сировини, прозорості інформації, отримання спецдозволів, угод про розподіл продукції, доступу до землі, “інвест-нянь” та індустріальних парків, фінансового стимулювання інвесторів у галузі, джерел фінансування розвитку сировинної бази та людського капіталу.  

“Пропозиції бізнесу допомагають нам визначати пріоритети для Плану. Оскільки документ націлений на посилення макрофінансової ситуації, передбачені у Плані заходи також покликані забезпечити зростання макроекономічних показників. Сектор критичних матеріалів має великий потенціал для цього”, — зазначив заступник Міністра економіки України Олексій Соболев.

Він додав, що частина отриманих пропозицій вже була включена у План. Зокрема до нього увійшли заходи щодо забезпечення привабливості тендерів за умовами Угоди про розподіл продукції, переоцінка запасів критичних сировинних матеріалів за допомогою міжнародних систем класифікації, розроблення Національної геологічної програми до 2030 року та продовження робіт над покращенням функціоналу електронного кабінету надрокористувача.

Також представники бізнесу запропонували інвестиційні проєкти на суму $800 млн. Пропозиції стосувалися видобутку критичних сировинних матеріалів, їх переробки та виробництва кінцевого цільового продукту. Загалом інвестиційний потенціал галузі до 2033 року оцінюється у $12-15 млрд. 

“Сектор критичних матеріалів має значний інвестиційний потенціал для забезпечення макроекономічної стабільності. Україна не лише входить до Топ-10 країн за видобутком титану, цирконію, графіту і марганцю, а й має родовища 22 з 34 мінералів, які Європейський союз визнав критичними. Підсумки роботи секторальної групи засвідчили, що ці фактори створюють сприятливі умови для розвитку в Україні сектору видобування та переробки критичних матеріалів, а також виробництва кінцевої продукції на їх основі”, — заявив керівник стратегічних проєктів KSE Institute Максим Федосеєнко.

Незважаючи на те, що формат Плану для Ukraine Facility не передбачає включення у нього інвестиційних проєктів, їх аналіз та опрацювання необхідні для визначення пріоритетних підсекторів для розвитку. Відповідні пропозиції будуть передані Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України, Державній службі геології та надр України та Міністерству економіки України й можуть бути розглянуті при розробленні довгострокової секторальної стратегії.