fbpx

За підтримки KSE відбулося обговорення пропозицій секторальної робочої групи з агропромисловості в рамках роботи над Планом для Ukraine Facility

15 Листопада 2023

Відбулося підбиття підсумків щодо пропозицій від учасників секторальної робочої групи з агропромисловості, створеної при Міністерстві економіки України,  організованої Київською школою економіки та модерованої Deloitte в рамках роботи над Планом для Ukraine Facility. В роботі групи взяло участь понад 120 учасників, що внесли 25 пропозицій щодо змін політик, 15 з яких запропоновано Уряду для можливої реалізації.

Створення секторальних робочих груп є однією з активностей у рамках проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія зростання», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементаторами проєкту є Abt Britain та Київська Школа Економіки.

Отримані пропозиції стосувалися сфер рослинництва, тваринництва, сировинної бази, глибокої переробки та інфраструктури. Запропоновані зміни стосуються державного регулювання, процесу Євроінтеграції та гармонізації українського законодавства з ЄС, доступу до фінансування та ринків, а також розвитку людського капіталу та технологій. 

Частину пропозицій вже було включено у План, зокрема щодо зміцнення профільних інституцій і регуляторних рамок шляхом відповідності вимогам ЄС, підтримки ланцюгів створення доданої вартості, а також гармонізації санітарних та фітосанітарних стандартів з нормами ЄС.

«Аграрний комплекс займає важливе місце в економіці Україні, в середньому забезпечуючи близько 10% ВВП та понад 40% експортних надходжень. Водночас сектор має значний потенціал для розвитку і наша робота з бізнесом допомагає визначити пріоритети для галузі. Напрацювання групи буде враховано при підготовці Плану та запропоновано для включення в секторальній стратегії розвитку», — зазначив заступник Міністра економіки України Олексій Соболев.

Він також додав, що програма Ukraine Facility передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах обсягом 8 млрд євро, який стимулюватиме залучення понад 30 млрд євро в українську економіку. Фінансування інвестори зможуть отримати через ЄБРР, ЄІБ та інші міжнародні фінансові інституції.

Так, окрім пропозицій змін політик, учасники секторальної групи надали 88 пропозицій щодо сфер потенційного інвестування із загальним бюджетом понад $3 млрд. Здебільшого вони стосуються галузі переробки (34), тваринництва (19) та інфраструктури (17). При цьому потреби для відновлення та відбудови сільського господарства складають $29,7 млрд впродовж 2023-2033 рр, а також $2,6 мільярда для відновлення системи зрошування у 2027 – 2033 рр.

«Отримані напрацювання в ході роботи групи свідчать про те, що підприємства в секторі агропромисловості належним чином реагують на виклики, пристосовуються до динамічного середовища, відновлюють свою діяльність та втілюють нові інвестиційні проєкти. Реалізація отриманих пропозицій сприятиме подальшому розвитку галузі. На цьому етапі за результатами п’яти експертних обговорень, 15 політик запропоновано для можливої реалізації», — зазначив керівник стратегічних проєктів KSE Institute Максим Федосеєнко.

План для Ukraine Facility не передбачає включення інвестиційних проєктів, натомість їх аналіз та опрацювання важливі для визначення пріоритетних підсекторів для розвитку. Відповідні пропозиції будуть передані Міністерству аграрної політики та продовольства України та можуть бути враховані у стратегії розвитку агропромислового сектору до 2033 року.