fbpx

За підтримки KSE відбулася перша зустріч секторальної робочої групи з представниками аграрного бізнесу в рамках Ukraine Facility

2 Серпня 2023

У понеділок, 31 липня, відбулась перша зустріч секторальної робочої групи з представниками аграрного бізнесу в рамках роботи над Планом України для реалізації програми Ukraine Facility. Робота групи відбувається за участі Міністерства аграрної політики та продовольства України. Аналітично-консалтингову підтримку груп здійснює Київська школа економіки, а координує роботу секторальних груп Міністерство економіки України.

Створення секторальних робочих груп є однієї з активностей проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія  зростання», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементаторами проєкту є Abt Britain та Київська Школа Економіки.

У зустрічі з агробізнесом взяли участь представники Міністерства економіки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Київської школи економіки та компанії Deloitte.

Під час зустрічі керівник стратегічних проєктів KSE Institute Максим Федосеєнко окреслив основні етапи та завдання роботи секторальних робочих груп, а також поділився з учасниками деталями майбутньої роботи над розробкою галузевих стратегій. Пропозиції бізнесу щодо галузевого розвитку будуть враховані при розробці секторальних стратегій на 4 та 10 років. 

“Сектор АПК є одним із ключових пріоритетів в рамках роботи над Ukraine Facility. Завдання цієї робочої групи — отримати пропозиції не лише законодавчих змін, але й реальних пропозицій щодо розвитку конкретних інвестиційних проєктів, спрямованих як на розвиток інфраструктури, так і безпосередньо на допомогу бізнесу”, — звернувся до учасників групи Максим Федосеєнко.

У ході обговорення представники бізнесу порушили питання щодо умов та можливостей фінансування інвестиційних проєктів в рамках Ukraine Facility, відповідність майбутніх законодавчих змін чинним політикам ЄС та Угоді про асоціацію, необхідність встановлення чітких технічних регламентів та стандартів продукції, а також питання виплати компенсацій за знищене війною майно.

Значний акцент у реалізації Плану України в рамках Ukraine Facility буде покладено на розбудову переробних потужностей. За словами заступника Міністра економіки України Надії Бігун, проєктний офіс «Made in Ukraine» сприятиме збільшенню частки готової продукції в аграрній галузі, розвитку програм з розвитку садівництва та овочівництва, а також стимулюванню інвестицій в розвиток виробництва біогазу.

Перший етап роботи секторальних робочих груп з бізнесом триватиме до кінця жовтня 2023 року. На цьому етапі в групах будуть сформовані пропозиції для Плану України, необхідного для реалізації програми фінансової допомоги Ukraine Facility від Європейської Комісії. Програма розрахована на 50 млрд євро, які Україна отримає впродовж 2024-2027 років.