fbpx

За підтримки KSE відбулася перша зустріч секторальної робочої групи з логістики та транспортної інфраструктури в рамках Ukraine Facility

21 Серпня 2023

Минулого тижня відбулась перша зустріч секторальної робочої групи з логістики та транспортної інфраструктури в рамках роботи над Планом України для реалізації програми Ukraine Facility та розробки галузевих стратегій розвитку. Робота профільної групи відбувається за участі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. Аналітично-консалтингову підтримку групі надає Київська школа економіки, а координує діяльність секторальних груп Міністерство економіки України.

Створення секторальних робочих груп є однієї з активностей проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія  зростання», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементаторами проєкту є Abt Britain та Київська Школа Економіки.

У обговоренні з представниками інфраструктурної галузі взяли участь представники Міністерства економіки України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Київської школи економіки, а компанія EY Україна модерувала дискусію.

“У рамках програми Ukraine Facility перед нами стоїть важливе завдання з відбудови та розвитку інфраструктури. Серед наших пріоритетів — розбудова якісної транспортної системи, інтегрованої до єдиної мережі ЄС, зростання її пропускної спроможності, а також впровадження єдиних європейських стандартів регулювання галузі. Будемо раді почути й врахувати конструктивні пропозиції від бізнесу та експертів”, — зазначив заступник Міністра економіки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олексій Соболев.

В центрі уваги учасників дискусії між представниками Уряду та бізнесу постали організаційні моменти роботи секторальної групи, питання залучення додаткових інвестицій в сектор, технологічного розвитку, переспрямування основних транспортних потоків для експортних галузей, сертифікації продукції та ліцензування компаній, а також розвитку спільних проєктів у сфері інфраструктури.

Важливу увагу учасники приділили також розвитку альтернативних транспортних коридорів, мережі екологічно чистого громадського транспорту, а також повноваженням регуляторних органів у процесі впровадження європейських норм законодавства.

“Працюємо над оновленням Національної транспортної стратегії України до 2030 року. Вона була ухвалена ще до повномасштабної війни, тому важливо зараз її актуалізувати з урахуванням наслідків збройної агресії росії. Важливо врахувати всі виклики в умовах війни і повоєнного  відновлення України. Національна транспортна стратегія також буде вдосконалюватися з урахуванням стандартів безбар’єрності та синхронізації з транспортною системою Євросоюзу”, — зауважив Директор Департаменту стратегічного планування та регіональної політики Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Дмитро Турчак.

Перший етап роботи секторальних робочих груп з бізнесом триватиме до кінця жовтня 2023 року. На цьому етапі в групах будуть сформовані пропозиції для Плану України, необхідного для реалізації програми фінансової допомоги Ukraine Facility від Європейської Комісії. Програма розрахована на 50 млрд євро, які Україна отримає впродовж 2024-2027 років.