fbpx

За підтримки KSE відбулася перша зустріч експертної секторальної робочої групи з представниками ІТ-бізнесу в рамках Ukraine Facility

10 Серпня 2023

Відбулась перша зустріч експертної секторальної робочої групи з представниками сфери інформаційних технологій та комунікацій в рамках роботи над Планом України для реалізації програми Ukraine Facility. Робота групи відбувається за участі Міністерства цифрової трансформації України та модерується компанією E&Y. Аналітично-консалтингову підтримку груп здійснює Київська школа економіки. Координує роботу секторальних груп Міністерство економіки України.

Створення секторальних робочих груп є однією з активностей проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія зростання», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементаторами проєкту є Abt Britain та Київська школа економіки.

У зустрічі з представниками ІТ-бізнесу взяли участь спеціалісти Міністерства економіки України, Міністерства цифрової трансформації України, Київської школи економіки та EY.

Керівник стратегічних проєктів KSE Institute Максим Федосеєнко наголосив на важливості діалогу держави і бізнесу, позаяк саме приватні підприємці відіграватимуть ключову роль у відновленні України. Обговорені у ході зустрічі пропозиції бізнесу щодо розвитку ІТ-сектору будуть враховані при розробці секторальних стратегій на 4 та 10 років. 

«ІТ-індустрія входить до пріоритетних секторів, над розвитком якого ми працюємо у рамках Ukraine Facility. Наша мета – щоби Україна економічно зростала та позбувалася залежності від підтримки донорів. Сектор ІТ – один з тих, який може допомогти швидко відновити наш економічний потенціал. Завдання, які ставить перед собою ця робоча група, – зібрати законодавчі ініціативи та інвестиційні можливості, які сприятимуть розвитку галузі ІТ», – заявив Федосеєнко.

«Ми пишаємося українським ринком ІТ. Галузь ІТ змогла швидко адаптуватися до умов військового часу і продовжує зростати. У 2022 році експорт індустрії досягнув рекордного показника у 7,3 млрд доларів. Незважаючи на складні умови, за підсумками минулого року продаж ІТ-послуг зріс майже на 6% порівняно з 2021 роком. Зараз підтримка IT є пріоритетним завданням для нас», – зазначила у вступному слові директорка директорату розвитку ІТ-індустрії Мінцифри, керівниця проєктного офісу Дія.City Наталя Денікєєва.

У ході зустрічі експерти компанії EY окреслили бачення структури сталого розвитку ринку ІТ в Україні. Окремо акцент було зроблено на особливостях розвитку галузі в умовах війни.

Представники уряду та ІТ-бізнесу обговорили залучення нових інвестицій у розвиток індустрії, регулювання ринку, удосконалення податкової системи та створення програм, які сприятимуть притоку в Україну ІТ-спеціалістів.

Учасники зустрічі також приділили увагу питанням залучення ветеранів в діяльність ІТ-індустрії та покращення взаємодії між освітніми закладами, державою і компаніями ІТ для підготовки висококваліфікованих спеціалістів.