fbpx

За підтримки KSE відбулась установча зустріч секторальної робочої групи з ІТ та комунікацій в рамках роботи над програмою Ukraine Facility від ЄС

5 Вересня 2023

Команда Київської школи економіки продовжує брати участь в роботі над Планом України для реалізації програми Ukraine Facility та розробки галузевих стратегій розвитку. Минулого тижня відбулась установча зустріч секторальної робочої групи з ІТ та комунікації. Робота групи проходить за участі представників Міністерства цифрової трансформації України. Діяльність групи координується Міністерством економіки України за аналітично-консалтингової підтримки Київської школи економіки та модерується EY Ukraine.

Створення секторальних робочих груп є однієї з активностей проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія  зростання», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементаторами проєкту є Abt Britain та Київська Школа Економіки.

Участь у дискусії з представниками галузі IT та комунікацій взяли представники Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства економіки України, Київської школи економіки, а модерувала обговорення консалтингова компанія EY Ukraine.

«Головна наша мета — напрацювати План, який допоможе Україні зростати швидше, ніж у базовому тренді. Для цього визначаються пріоритетні сектори, стратегії їхнього розвитку та реформи, необхідні для швидкого зростання сектору. Від учасників групи ми очікуємо отримати пропозиції, які важливі зміни у наступні 4 роки потрібно впровадити для успішного розвитку ІТ-галузі», — зазначив у вступному слові заступник Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олексій Соболев.

Керівник стратегічних проєктів KSE Institute Максим Федосеєнко вказав на організаційні моменти роботи секторальної групи, а також окреслив завдання подальших обговорень, зокрема щодо пропозицій бізнесу для потенційних змін у галузі.

У ході дискусій учасники зустрічі визначили головні компоненти ІТ-ринку та формати залучення інвестицій у розвиток галузі, а також проаналізували проблематики галузі та можливі шляхи їх подолання шляхом законодавчих змін, зокрема регуляторної бази.

Представники Уряду і бізнесу обговорили інституційні та інвестиційні ініціативи з розвитку сфери, військові ризики для галузі, розширення експорту ІТ-послуг, освоєння нових ринків національними ІТ-компаніями та використання практик США, Ізраїлю, Естонії та інших європейських країн для розвитку інновацій в Україні.

Учасники робочої групи наголошували на ролі ІТ-сектору в розвитку технологічних екосистем та діджиталізації галузей економіки України.

«ІТ-галузь України мала величезний потенціал до повномасштабного вторгнення і попри все зберігає його сьогодні. Ми переконані, що саме ІТ стане драйвером відбудови України після перемоги. Міжнародна підтримка і наша активна спільна з індустрією робота значно прискорить цей процес», — вважає  директорка директорату розвитку IT-індустрії Міністерства цифрової трансформації України Наталя Денікеєва. 

Найближчі два тижні координатори секторальної групи досліджуватимуть пропозиції з Урядом та експертним середовищем, після чого проведуть спільні обговорення напрацювань з ІТ-бізнесом в рамках наступної зустрічі.

Перший етап роботи секторальних робочих груп з бізнесом триватиме до кінця жовтня 2023 року. На цьому етапі в групах будуть сформовані пропозиції для Плану України, необхідного для реалізації програми фінансової допомоги Ukraine Facility від Європейської Комісії. Програма розрахована на 50 млрд євро, які Україна отримає впродовж 2024-2027 років.