fbpx

За підтримки KSE відбулась перша зустріч секторальної робочої групи з машинобудування в рамках роботи над програмою Ukraine Facility від ЄС

25 Серпня 2023

Київська школа економіки продовжує брати активну участь в роботі над Планом України для реалізації програми Ukraine Facility та розробки галузевих стратегій розвитку. Минулого тижня відбулася перша зустріч секторальної робочої групи з машинобудування. Робота групи відбувається за участі представників Офісу Президента України. Діяльність групи координується Міністерством економіки України за аналітично-консалтингової підтримки KSE та консалтингової компанії Kearney.

Створення секторальних робочих груп є однієї з активностей проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія  зростання», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементаторами проєкту є Abt Britain та Київська Школа Економіки.

Участь у дискусії з представниками машинобудівної галузі взяли представники Офісу Президента України, Міністерства економіки України, Київської школи економіки, а модерувала обговорення консалтингова компанія Kearney.

“Машинобудування володіє значним потенціалом у створенні виробництв із доданою вартістю та нових робочих місць, особливо з огляду на традиційно сильні позиції України в секторі та роль галузі для розвитку практично всіх сфер економіки. У багатьох напрямках ми володіємо значним потенціалом для локального виробництва, який Уряд прагне реалізувати та розвивати в ході процесу повоєнної відбудови. Тому завдання робочої групи — знайти ті напрямки, які дадуть найбільший позитивний ефект для розвитку галузі та економіки загалом”, — зазначив заступник Керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма.

Про організаційні моменти роботи секторальної групи, а також основні завдання її роботи розповів Керівник стратегічних проєктів KSE Institute Максим Федосеєнко, який став модератором обговорення. Він додав, що усі конструктивні пропозиції та ідеї учасників дискусії стануть основою для подальшої роботи групи та закликав представників бізнесу до активного обговорення.

Під час сесії питань та відповідей учасники секторальної групи обговорили питання розвитку мережі індустріальних парків, створення сприятливих податкових умов для галузі, професійного навчання працівників, страхування інвестицій та воєнних ризиків, а також створення спільних підприємств з іноземними інвесторами. 

“Ми прагнемо суттєво збільшити об’єми внутрішнього виробництва машинобудування. Наше завдання в межах цієї секторальної робочої групи — знайти такі напрямки і проєкти, які дозволять створити сучасні технологічні виробництва не лише щоб задовольнити попит всередині країни, але й з перспективою подальшого виходу на зовнішні ринки”, — підкреслила заступник Міністра економіки України Надія Бігун.

Окремо в ході дискусії сторони сфокусувалися на  доступі до фінансів та кредитів, локалізації виробництв, підвищенні платіжної спроможності учасників ринку, потенційних законодавчих та регуляторних змінах, а також розбудові R&D інфраструктури в Україні.

Перший етап роботи секторальних робочих груп з бізнесом триватиме до кінця жовтня 2023 року. На цьому етапі в групах будуть сформовані пропозиції для Плану України, необхідного для реалізації програми фінансової допомоги Ukraine Facility від Європейської Комісії. Програма розрахована на 50 млрд євро, які Україна отримає впродовж 2024-2027 років.