fbpx

З початку року відставання від плану запозичень Уряду складає 104 млрд грн, непрофінансовано видатків на 69 млрд грн – KSE 

11 жовтня 2021

У вересні Уряд значно прискорив фінансування видатків: при плані 113,9 млрд грн за загальним фондом фактично було профінансовано 109,7 млрд грн. Тим не менш, протягом багатьох місяців відбувалося значне недовиконання плану по видатках. Як наслідок, за результатами 9 місяців непроведено  69 млрд грн планових видатків за загальним фондом та ще 31 млрд грн – за спеціальним.

Про це під час онлайн-презентації щомісячного аналітичного продукту “Бюджетний барометр” розповіла керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки Дарина Марчак.

За словами експертки, факторів значного недовиконання плану по видатках декілька:

1.Несвоєчасне використання органами влади тих коштів, які вже надані Державною казначейською службою. 

“За січень-вересень лише за загальним фондом держбюджету сума невикористаних коштів склала 58 млрд грн. Це говорить про те, що органи влади, розпорядники державних коштів, не проводять вчасно всі необхідні процедури та не встигають за темпами запланованих видатків”, зазначає експертка.

2. Економія Уряду на обслуговування державного боргу та сплати за гарантійними зобов’язаннями, за рахунок чого було заощаджено більше 9 млрд грн.

Важливим фактором економії на обслуговуванні державного боргу є посилення курсу гривні (в поточний бюджет закладався курс – 39,1 грн за дол.)

3.Несвоєчасне затвердження органами влади необхідних для фінансування документів. 

Станом на початок жовтня досі не було затверджено 24 паспорти бюджетних програм (які, за законом, мають затверджуватись до середини лютого) на суму близько 3 мрлд грн. Фактично, за кількістю напрямків використання бюджетних коштів, мова йде про близько 5% бюджетних програм.

Зокрема, цьогоріч майже не фінансувався Фонд розвитку закладів фахової передвищої та вищої освіти. Також майже не витрачалися кошти на будівництво житла для службовців Державної прикордонної служби і Програму забезпечення сільських населених пунктів централізованим водопостачанням. 

“Є перелік програм, на які не витрачено жодних коштів. Ймовірність початку фінансування цих програм, чи тим більше використання за цими програмами всіх запланованих на поточний рік коштів, до кінця 2021 року  є сумнівним. Серед них – Фонд Президента України з підтримки освіти, науки та спорту. Також вчергове не відбувається фінансування за програмою МОЗу з розвитку екстреної медичної допомоги, що є тривожним сигналом”, зазначила Дарина Марчак.

Водночас, суттєво зросли планові видатки на будівництво доріг протягом року. При початково закладених у бюджеті 72,5 млрд грн упродовж року обсяг фінансування був збільшений до 105 млрд грн. Натомість, фінансування з модернізації рухомого пасажирського складу Укрзалізниці та програми Державної програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху – на дуже низькому рівні.

Під час презентації керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління KSE також звернула увагу на суттєве відставання за планом запозичень Уряду за загальних фондом – з початку року воно складає 104 млрд грн.

“Для фінансування запланованих погашень і видатків, за жовтень-грудень Міністерству фінансів потрібно запозичити з усіх джерел ще 235 мрлд грн, які Мінфін планує взяти на внутрішньому ринку. Насправді це майже стільки ж, скільки Уряд зміг запозичити всередині країни за 9 попередніх місяців, тобто темпи запозичень треба збільшити утричі. Аби виконати цей план, дуже ймовірно все ж потрібна допомога зовнішніх партнерів або активізація попиту нерезидентів на українські папери”, – резюмувала експертка.

Детальніше – читайте у “Бюджетному барометрі” за  вересень 2021 року та короткій презентації виступу.