fbpx

Якщо не введемо локдаун у грудні, ризикуємо отримати колапс медичної системи на новорічні свята

3 грудня 2020

В Україні триває стрімкий ріст захворюваності на COVID-19. Карантин вихідного дня не мав сильного впливу на розповсюдження коронавірусу. Результати моделюванню Київської школи економіки, представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».

 

Україна в числі європейських країн із найбільш критичним становищем із поширенням COVID-19

Добова кількість нових випадків COVID-19 в Україні досягла середньоєвропейського піку, який спостерігався на початку листопада. Наша країна все ще залишається серед п’яти країн з населенням понад 10 мільйонів із найбільш критичною ситуацією з COVID-19 у Європі.

У переважній більшості європейських країн ситуація з поширенням COVID-19 стабілізувалася. Найбільше нових випадків на 100 тисяч населення в Португалії, яка за минулий тиждень (22—29 листопада) випередила Польщу і вийшла на перше місце в Європі серед країн з населенням понад 10 мільйонів.

У Польщі, незважаючи на стабільне зниження добової кількості нових випадків, система тестування не справляється з контролем над поширенням. Також спостерігаємо велику кількість смертей внаслідок COVID-19.

Бельгія й Чехія все ще залишаються в п’ятірці через найвищі показники смертності у Європі. У Румунії ситуація поступово стабілізується. Тільки в Україні продовжує зростати кількість нових випадків.

 

Європа плавно виходить з «параду локдаунів»

Країни Європи, де поширення SARS-CoV–2 стабілізувалося, починають послаблювати локдаун. Чехія цього тижня відновлює роботу бізнесу (включно з ресторанами) з дотриманням соціальної дистанції. Також там скасовують комендантську годину.

Італія переходить на адаптивний карантин — послаблення в п’яти регіонах, але продовжує діяти комендантська година з 22:00 до 05:00 по всій країні. Франція та Ірландія також послаблюють обмеження.

Лише Німеччина продовжила карантинні обмеження до 10 січня — обмежує приватні зібрання до 5 осіб, а на Різдвяні свята — до 10. Уряд рекомендує не подорожувати на свята.

 

Результати карантину вихідного дня в Україні

За прогнозом Київської школи економіки карантин вихідного дня, який тривав в Україні три тижні, не мав значного впливу на розповсюдження коронавірусу в країні. Ріст захворюваності на COVID-19 триває за одним із гірших сценаріїв.

«У результаті «карантину вихідного дня» поширення коронавірусу в Україні відбувалося за «жовтим» сценарієм, що передбачає до 20 тисяч нових випадків на добу вже в січні 2021. Це краще за «чорний» сценарій, при якому обмеження не впливають на поширення COVID-19. Однак це один із найвищих у Європі показників динаміки захворюваності, що призведе до критичної нестачі лікарняних ліжок уже за місяць», — прогнозує Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проєктів.

 

Локдаун у грудні на місяць дозволить у січні приборкати COVID-19 в Україні

Європейський досвід показав, що лише на третій-четвертий тиждень локдауну стабілізується ситуація з захворюваністю. Цей термін не залежить від жорсткості локдауну. Стале зниження захворюваності відбувається на п’ятий — шостий тиждень після запровадження заходів.

«Якщо Україна не введе локдаун у грудні, то ризик  колапсу медичної системи на новорічні свята — дуже великий. Лікарняних ліжок для важкохворих на COVID-19 критично не вистачатиме. Уже зараз ми спостерігаємо постійне збільшення кількості ліжок, але це вичерпний ресурс і в певний момент додавати буде нічого. Якщо Уряд вирішить вводити карантин із Нового року — то кількість нових хворих може досягти 28 000 осіб на добу вже в січні 2021», — підкреслює Павло Ковтонюк, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки, заступник міністра охорони здоров’я України у 2016–2019 роках.

 

Англія розпочала масову вакцинацію

На днях Великобританія першою у світі розгортає програму масової вакцинації від SARS-CoV–2. Підготовка до вакцинальної кампанії тривала місяць і її очолив окремий міністр із вакцинації.

План вакцинації розробила й буде втілювати Національна служби здоров’я Великобританії. Спочатку вакцинувати будуть основні групи ризику за віковом — від старших до молодших. Також одними з перших вакцинуватимуть медичний персонал, соціальних працівників та людей, яким COVID-19 загрожує важким станом і смертю через супутні захворювання.

Вакцинація буде паралельно у центрах первинної медичної допомоги, у тюрьмах та будинках для літніх людей, масових пунктах вакцинації.

 

Рекомендації Київської школи економіки

Термінове введення локдауну у грудні на 1 місяць — єдиний сценарій, який дозволяє повернутися до помірних обмежень. Це рішення також дозволить зменшити навантаження на лікарні та взяти поширення коронавірусу під контроль. Через місяць області можуть перейти до моделі адаптивного карантину в разі, якщо вони повернуть контроль над поширенням. Це відбудеться за умови досягнення всіх індикаторів із цього переліку.

Локдаун на новорічні свята — це ризик критичного навантаження на лікарні. Відмова від жорстких обмежень протягом грудня призведе до неконтрольованого росту захворюваності й ризику критичного перевантаження лікарень на початку січня.

Україна має негайно приступити до розробки плану вакцинації. Вакцинація груп ризику від SARS-CoV–2 — безпрецедентний логістичний та комунікаційний проєкт. Якщо не проводити його — навіть достатня кількість вакцин від SARS-CoV–2 навесні не гарантує швидкого покриття імунізацією всіх груп ризику.

 

Запис презентації «Аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 30.10.2020.

Методологія «Аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».