fbpx

Державна підтримка АПК: KSE та Міністерство аграрної політики та продовольства України презентували огляд

22 жовтня 2021

21 жовтня під час обговорення пропозицій по держпідтримці агросектору на 2022 рік відбулася презентація нового інформаційно-аналітичного щомісячного бюлетеня «Огляд державної підтримки АПК України». Бюлетень створений спільними зусиллями Міністерства аграрної політики та продовольства України та Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки.

У представленні взяли участь Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький та доцент Київської школи економіки, керівник Центру досліджень продовольства та землекористування Олег Нів’євський.

«Цей документ – про прозорість діяльності профільного Міністерства та використання грошей платників податків, об’єктивність політик на основі аналізу та фактів, а також справедливість підтримки тих сільгоспвиробників, які насправді цього потребують», – прокоментував випуск першого бюлетеня Олег Нів’євський.

Як зазначено в першому випуску Огляду, для всеохоплюючого та детального аналізу держпідтримки необхідно брати до уваги не тільки прямі бюджетні дотації та субсидії, але й податкову підтримку (єдиний податок 4-ї групи) та державний вплив на внутрішні ціни (через невідшкодування ПДВ при експорті або додаткове оподаткування імпорту, наприклад).

За розрахунками, з 1999 року до 2017 року основним джерелом підтримки сільгоспвиробників були податкові пільги, вплив яких майже повністю нівельовувася заходами впливу на ціни сільгоспвиробників.

Починаючи з 2018 року, структура стала майже рівномірною, а сільгоспвиробники не відчувають негативного впливу держави на ціни на внутрішньому ринку. У 2020 році прямі бюджетні дотації та субсидії становили 3,97 млрд грн, на 2021 рік закладено 4,5 млрд грн, а на 2022 рік – 4,4 млрд грн.  Загалом сукупна державна підтримка за 2021 рік оцінюється в 19,3 млрд грн. Такий же обсяг очікується і в 2022 році.

Бюлетень «Огляд державної підтримки в АПК України» можна переглянути за посиланням.