fbpx

Як вирішити ключові проблеми співпраці державних та комунальних університетів з міжнародними донорами – дослідження KSE

20 грудня 2021

Головним обмеженням у використанні грантів міжнародних донорів є статус державних і комунальних університетів – «бюджетна установа».

Про це під час онлайн-презентації дослідження «Які‌ ‌обмеження‌ ‌накладає‌ ‌на‌ ‌заклади‌ ‌вищої‌ ‌освіти‌ ‌статус‌ «бюджетних‌ установ»‌ ‌у‌ ‌співпраці‌ ‌з‌ ‌донорськими‌ ‌організаціями,‌ ‌і‌ ‌якими‌ ‌є‌ ‌шляхи‌ ‌їхнього‌ ‌подолання‌» розповіла  керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки Дарина Марчак.

«Законодавство дозволяє університетам залучати додаткове грантове фінансування для розвитку своєї основної діяльності. Проте, як показує наше дослідження, залучення таких коштів пов’язане зі значними складнощами, зумовленими законодавством (в першу чергу Бюджетним кодексом), а саме їхнім статусом “бюджетна установа”, – зазначила спікерка.

За її словами, “бюджетний” статус університетів накладає ряд обмежень на їхню співпрацю з Казначейством по грантам щодо розміщення грантових коштів по різним проєктам на одному рахунку, затримок у проведенні операції через особливості функціонування ЄКР (особливо на початку року) та інші. Також, через статус “бюджетної установи” існують обмеження щодо оплати праці за роботу по грантовому проєкту визначені чинним законодавством, тарифною сіткою тощо, і проблеми із публічними закупівлями.

“Втім, внесення змін до Бюджетного кодексу є політично складним і тривалим процесом, через що такі ініціативи досі не було реалізовано. Тому ми сконцентрувались на тому, як можна підвищити ефективність взаємодії університетів з грантодавцями, зокрема, в частині обліку грантових коштів, у межах чинного законодавства”, – додала Дарина Марчак.

Водночас важливим є те, що проблема співпраці закладів вищої освіти з донорами лежить також у розумінні співробітниками профільних служб університетів процедурних питань, наявних (та уявних) обмежень на рівні законодавства.

Наприклад, з 10 опитаних університетів, 8 закладів вищої освіти не знали, що мають право розміщувати гранти у державних банках, що спрощує  звітування та пришвидшує рух коштів за такими проєктами.

Крім того, Дарина Марчак презентувала розроблений Проєкт “Порядку розміщення на поточних рахунках в банках державного сектору та використання власних надходжень державних і комунальних вищих навчальних закладів, наукових установ та закладів культури, отриманих як благодійні внески та гранти, та здійснення контролю за їх використанням”, затвердження якого змогло б полегшити процедуру реалізації грантових проєктів університетами через використання рахунків у державних банках.

Про проблеми, які виникають з публічними закупівлями в процесі реалізації грантового проєкту, детально розповів старший дата-аналітик Центру вдосконалення закупівель Київської школи економіки Олексій Грибановський

Він наголосив, що для вирішення частини проблем університетів з публічними закупівлями важливим є розширення практики використання закладами вищої освіти електронного каталогу і здійснення закупівель через Prozorro.маркет для певного набору категорій товарів (для чого потрібно розробити та затвердити Наказ Міністерства освіти і науки України). На основі даних за 2021 рік таке рішення могло б потенційно зменшити кількість спрощених закупівель на 12% без впливу на конкурентність.

В обговоренні результатів дослідження взяли участь представники Міністерства освіти і науки України, міжнародних донорських організацій, державних та приватних університетів. Переглянути дослідження можна за посиланням