fbpx

Вже три українські регіони відповідають показникам “червоного” рівня епіднебезпеки, а темпи вакцинації стабілізувалися

6 жовтня 2021

У четвертому кварталі на рівень захворюваності будуть найбільше впливати вакцинація та поширення штаму “Дельта”, але очікувано країна продовжить рухатись “жовтим” сценарієм KSE. Смертність в Україні упродовж найближчих тижнів може вийти на рівень попереднього континетального “антилідера” – Росії. Темпи вакцинації першою дозою в країні стабілізувалися після зростання на попередніх тижнях. 

Україна увійшла до трійки великих країн Європи з найвищим рівнем захворюваності

На цьому тижні захворюваність в Україні значно перевищує середньосвітовий рівень, перетнувши середньоєвропейський і сягнувши північноамериканського рівня. За тиждень країна зросла на 47% за рівнем захворюваності, що поки не є вибуховим темпом. В середньому рівень зростає від 40% до 70% від тижня до тижня, що відповідає зростанню Німеччини і Румунії.

Європа тримається на стабільно високому рівні. Активне зростання продовжується в Україні та Румунії. Очікувано цього тижня Україна увійшла до трійки великих країн Європи за рівнем захворюваності, тобто за кількістю випадків на 100 тисяч населення. Країна за своїми показниками поки знаходиться на великій відстані від “антилідерів”, але ця відстань буде скорочуватися.

В Румунії коефіцієнт виявлення випадків є більшим 20%, тобто кожен п’ятий протестований має підтверджений діагноз COVID-19. В Україні коефіцієнт також зростає і станом на зараз складає близько 15% при рекомендованих ВООЗ для контролю над поширенням захворюваності 5%. Рівень вакцинації у Румунії незначно більший, ніж в Україні – 28% вакцинованого населення обома дозами. І такий показник дозволяє смертності зростати темпами, за яких вона вийшла на перше місце за цим показником серед великих країн Європи.

До цього “антилідером” за показником смертності довгий час була Росія, де показник утримувався на рівні 7-8 померлих осіб на 100 тисяч населення. Зараз у Румунії цей показник вище 10 померлих. 

“Очікувано за рівнем смертності буде рухатись вгору і Україна, яка впродовж найближчих двох тижнів може вийти на рівень Росії та навіть його перевершити”, зазначив Юрій Ганиченко.

Київська школа економіки закликає населення до вакцинації, адже при високих темпах захворюваності та великому рівні вакцинації у більше 60%, у Великій Британії зберігається відносно невисокий рівень смертності. 

Темпи госпіталізацій продовжили зростати на третину від тижня до тижня

Другий тиждень поспіль темпи зростання госпіталізацій зафіксувалися на максимальних позначках весняної хвилі і на 34% зросли за останній тиждень. 

В цілому госпіталізації на 50% перевищують виписки. Очікувано, навантаження на охорону здоров’я продовжить зростати. Водоночас, через велику забезпеченість “киснем” (близько 97% всіх ліжок), зайнятість таких ліжок технічно вища, ніж це спостерігалося під час весняної хвилі.

Реальна зайнятість “ковідних” ліжок з “киснем” – 34%.  Тобто 2 з 3 ліжок “з киснем” є зараз вільними, аби надавати таку терапію.

Під час весняної хвилі в українських лікарнях було оснащено 70 тисяч ліжок з “киснем”, зараз їх – близько 45 тисяч. Це означає, що навантаження на систему охорони здоров’я наразі не є критичним. В середньому по країні з’являються міста і ОТГ, які вже критично заповнені пацієнтами. Є лікарні, які заповнені на 100% “ковідними” пацієнтами.

За останній тиждень викоркремилися вже три області, що за показниками відповідають “червоному” рівню епідемічної небезпеки – це Харківська, Запорізька та Херсонська області. Харківська область першою досягла критичного рівня, де три дні поспіль порушувався показник коефіцієнта виявлення випадків та перевищив 20%. При цьому, рівень госпіталізацій також перетнув позначку у 60 осіб на 100 тисяч населення. У Запорізькій області завантаженість ліжок з “киснем” вища 65%, а рівень госпіталізацій вище 60 осіб на 100 тисяч населення. В Херсонській – перевищення рівня госпіталізацій у 60 осіб на 100 тисяч населення і високі темпи зростання – більше +50% за тиждень. 

Очікується, що 6-7 жовтня буде зібрана Комісія з ТЕБ та НС про віднесення чи невіднесення цих трьох регіонів до “червоної” зони. Це рішення може набрати чинності не раніше ніж через 2 дні. І на цьому тижні ми можемо побачити входження перших регіонів до “червоного” рівня.

Ще чотири регіони знаходяться в зоні найбільшого ризику – Житомирська, Сумська, Хмельницька і Чернівецька області, які показують погіршення коефіцієнта виявлення випадків, рівня госпіталізацій та завантаження ліжок з “киснем”. В цілому вже сім українських регіонів перебувають у зоні підвищеного ризику.

Україна – на межі виходу на пікові значення смертності минулої осінньої хвилі 

Показник смертності в Україні рухається тими ж темпами, що і минулого тижня. На цьому тижні в середньому за добу фіксується 192 померлих, середній показник два тижні тому становив 80. 

За 5 жовтня в країні зафіксували більше 300 померлих, що також може бути довнесенням даних. 

“За збереження поточної динаміки вже упродовж тижня Україна може вийти на пікові значення смертності осінньої хвилі минулого року. Це говорить про те, що поточна хвиля є більш поширюваною та смертоносною”, наголосив керівник Центру економіки охорони здоров’я.

Міністерство охорони здоров’я опублікувало статистику, за якою 98% госпіталізованих та 99% померлих – це є невакциновані особи.

До кінця року KSE прогнозує від 68 до 92 тисяч померлих внаслідок COVID-19, єдиним ефективним способом зниження цього показника є вакцинація 

І за середнього, і за песимістичного сценарію, ми очікуємо мати більше смертей, ніж у будь-якому іншому кварталі цього року. Це пов’язано з тим, що “Дельта” є більш загрозливим та смертоносним варіантом вірусу.

“Ми очікуємо станом на кінець 2021 за оцінками КШЕ мати від 68 за оптимістичного до 92 тисяч померлих за песимістичного сценарію”, розповів Юрій Ганиченко.

Темпи вакцинації в Україні стабілізувалися

Станом на зараз у найбільш реалістичним за баченням Київської школи економіки є “жовтий” сценарій, згідно з яким буде розвиватися захворюваність. 

Упродовж жовтня захворюваність буде рухатися упродовж всіх сценаріїв і розділиться наприкінці жовтня. Наразі темпи зростання вакцинації не продовжили зростання, водночас, відбувся тижневий спад на 11%. Попри вихід на минулому тижні на рекомендований рівень щеплень першою дозою у 100 тисяч щеплень за добу, зараз ці темпи знизилися до 70 тисяч.

Як наголошують в KSE, рівень вакцинації першою дозою потрібно збільшувати для природного нарощення загальних темпів вакцинації. 

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 6.10. 2021.