fbpx

Вплив самосанкцій іноземних компаній на економіку РФ

12 Липня 2022. Випуск №9

Підготовлено командою KSE Institute та членами Ради Директорів KSE за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”; 03-10.07.2022

На початку російського вторгнення в Україну KSE Institute запустив аналітичний проект, який отримав назву “Самосанкції” (або SelfSanctions), спрямований на збір даних про іноземні компанії, які працюють на російському ринку та обмежують або припиняють свою діяльність. Для підготовки бази даних ми використали ідеї та переліки компаній МЗС, Мінекономрозвитку та Мінцифри. База даних містить багато різноманітної інформації, ми збираємо щоденну статистику щодо зміни статусу іноземних компаній, що працюють/працювали на російському ринку та обмежують чи припиняють свою діяльність. Також ми створили Telegram-бот https://t.me/exit_ru_bot для відстеження/моніторингу новин про пріоритетні іноземні компанії (охоплення 1, 2, 3 або 7 днів моніторингу) і проводимо регулярний аналіз зміни курсів акцій і капіталізації материнських груп компаній, які мають або мали бізнес в Росії.

База KSE частково базується на даних з бази Yale’s School of Management сайтів epravda.com.ua, squeezingputin.com, leave-russia.org та інших відкритих джерелах. Дані верифікуються KSE і компаніям призначається додатковий статус KSE. Дані щодо акцій взяті з Google і Yahoo Finance. Водночас, база KSE є найбільш повною та вичерпною і містить на ~40% більше інформації, ніж більшість інших схожих за тематикою баз даних, оскільки вона також містить дані про кількість персоналу, доходи, капітал та інші фінансові показники, збирає останні оновлення та зміни у статусах, посилання на використані джерела, щоденні оновлення з telegram-бота тощо.

KSE Institute радий повідомити, що ми знаходимося в процесі об’єднання з проектом leave-russia.org, розробленим командою волонтерів.

ЗНІМОК З БАЗИ ДАНИХ KSE на 10.07.2022

Кількість компаній, які продовжують діяльність у Росії (Статус KSE “залишаються¹ ) – 709 (+4 за тиждень²)

Кількість компаній, які скоротили поточні операції та призупинили нові інвестиції (статус KSE “вичікують”) – 469 (+5 за тиждень)

Кількість компаній, які згорнули російські операції (статус KSE “виходять”) – 1 157 (+2 за тиждень)

Станом на 10 липня ми ідентифікували близько 2 335 компаній, організацій і їх брендів з 77 країн та 56 галузей і їхню позицію щодо роботи на ринку РФ, близько половини з них публічні. Для ~800³ публічних груп компаній ми також ідентифікували (за можливості) їхній операційний бізнес в РФ (наявність контрольної частки в юридичній особі), що дало змогу підрахувати вартість інвестованого в країні капіталу (близько 116,7 млрд дол США), локальну виручку (на загальну суму 228,3 млрд дол США), а також персонал (близько 0,855 млн осіб). 1 626 іноземних компаній вже скоротили, призупинили або припинили свою діяльність в Росії.

Як видно з таблиць нижче, станом на 10 липня компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали $44,3 млрд річного доходу та $24,8 млрд капіталу; компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали річний дохід у розмірі $61,0 млрд і $33,3 млрд капіталу. ТОП-70 компаній – найбільших платників податків – сплачували $20,2 млрд податків на рік.

Якщо з початку російського вторгнення в Україну відсоток компаній, які згортають операції в РФ, різко зростав до середини березня, то протягом останнього місяця співвідношення тих, хто йде чи залишається, практично не змінюється, хоча ми все ще бачимо періодичне зростання частки тих компаній, які залишаються на ринку РФ. Тим не менше, близько половини (49,6%) компаній вже заявили про вихід з ринку РФ, але 30,4% все ще залишаються присутніми в країні.

Дії компаній в секторальному розрізі і у розрізі країн (на підставі бази даних KSE, з не менше 20 компаній-представників на індустрію чи країну) наведені в графіках нижче.

Рішення західних компаній у розрізі країн та секторів:

ТИЖНЕВИЙ ФОКУС. СКІЛЬКИ ВТРАТЯТЬ ІНОЗЕМНІ КОМПАНІЇ, ЯКІ ВИХОДЯТЬ З РОСІЇ?

Попри заяви влади РФ, про те, що відхід із Росії буде неприємним для іноземних компаній, це не стане для них катастрофою. При цьому, всередині країни під загрозою опинилися сотні тисяч робочих місць та мільярди недоотриманої виручки і бюджетних надходжень.

KSE Institute проаналізував річну звітність близько 500 компаній та їх заяви про вихід з Росії і прийшов до висновку що для більшості компаній, які залишили Росію, на долю бізнесу в цій країні припадало, в середньому, менше 4% виручки, але є і країни, для яких ця доля значно вища, див. графік праворуч.

Доля бізнесу для тих компаній, які вже оголосили про вихід з РФ (в середньому 3,2% для 229 проаналізованих компаній) є значно нижчою, аніж для компаній, які залишаються (5,7% для 98 компаній) і дещо нижчою для компаній, які вичікують (3,4% для 150 компаній), див. графік праворуч.

Якщо ж проаналізувати ці дані по індустріям, то долю локальної виручки більше 4% мають лише наступні сектори: Алкоголь і тютюн (12,4%), FMCG/споживчі товари (10,6%), Онлайн-сервіси (6,8%), Інженерія (6,7%), Їжа та напої (5,0%), Громадське харчування (4,8%), Промислове виробництво (4,7%) та Хімічна промисловість (4,1%), див. графік праворуч.

Джерело даних: база KSE Institute, Wikipedia та сайти компаній

Для окремих компаній залежність від російського ринку може бути значно більшою. Наприклад, для голландського ритейлера Spar і французького Leroy Merlin частка російської виручки наближається до 60%. А для турецького виробника скла Şişecam та італійського виробника шоколаду та кондитерських виробів Ferrero, вона становить понад 50%. Не дивно, що ці компанії не хочуть залишати ринок. У той же час є приклади рішень про вихід з Росії навіть попри високу залежність від цієї країни. Однією з перших повністю пішла з ринку латвійська Elko Grupa, дистриб’ютор комп’ютерної техніки та споживчої електроніки з часткою продажів в Росії в 53%. Нещодавно фінська компанія Nokian Tyres також оголосила про рішення піти з Росії, незважаючи на те, що частка російської виручки становить 49%.

KSE Institute також проаналізував 18 найпопулярніших брендів споживчого сектору, які продавали продукти харчування та напої, одяг, косметику та побутову хімію, а також 5 готельних мереж і 7 мереж ресторанів громадського харчування. Для більшості споживчих брендів, які залишили або мають намір залишити Росію, на долю бізнесу в цій країні припадало, в середньому, менше 4% виручки. Але саме їхній вихід росіяни відчують насамперед. При цьому, загальна кількість локацій в РФ по проаналізованим компаніям склала 6 741 проти 240 911 локацій сумарно у світі, отже доля наявних приміщень в Росії є також достатньо низькою – 2,8%.

Джерело даних: база KSE Institute, Wikipedia та сайти компаній

Також, нещодавно наші партнери We are Ukraine проаналізували Топ-100 найдорожчих брендів, порівнявши їх бізнес в Росії чи за її межами і дійшли до висновку що лише 22 зі 100 найдорожчих світових брендів не працювали в Росії або з Росією в той час, коли вона вела повномасштабну війну проти України починаючи з 24 лютого 2022 року. Решта з 78 компаній зіткнулися з дилемою — залишити країни-агресора назавжди, скоротити деякі операції в надії виграти час, або проігнорувати найбільшу гуманітарну катастрофу в світі з часів Другої світової війни та просто продовжувати вести справи в Росії, як зазвичай.

Що нового відбулось минулого тижня – ключові новини з щоденного моніторингу KSE

(оновлення щотижня)

04.07.2022

*Mitsui OSK Lines (Японія, Морські перевезення) Статус за KSE – залишаються

Президент і генеральний директор найбільшої японської судноплавної компанії Mitsui OSK Такеші Хасімото заявив,, що у Японії немає вибору, окрім як продовжувати купувати російський скраплений природний газ (СПГ).

https://news.v.daum.net/v/20220704142411489

*Schneider Electric (Франція, Електроніка) Статус за KSE – виходить

Французька Schneider Electric продасть російський підрозділ місцевому керівництву

https://www.reuters.com/technology/frances-schneider-electric-sell-russia-unit-local-management-2022-07-04/?taid=62c2ac356dc5730001a556b4&utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter 

05.07.2022

*Indian Institute of Spices Research (IISR) (Індія, Аграрна) Статус за KSE – залишаються

Індійський інститут дослідження спецій (IISR) під керівництвом Індійської ради сільськогосподарських досліджень (ICAR) підписав Меморандум про взаєморозуміння (MoU) з Lysterra LLC, російською компанією для комерціалізації біокапсул, технології інкапсуляції для біодобрива.

https://economictimes.indiatimes.com/news/economy/agriculture/boosting-agri-ties-india-russia-sign-mou-for-commercialisation-of-biocapsule/articleshow/92664512.cms 

*MSD (США, Фармацевтична, Охорона здоровя) Статус за KSE – вичікують

Американська MSD припиняє постачання до РФ вакцин проти вітряної віспи, краснухи, кору та паротиту, які також випускаються іншими виробниками, але збереже продажі своїх препаратів, які не мають аналогів.

https://www.kommersant.ru/doc/5446031

*IKEA (Швеція, Товари народного споживання і одяг) Статус за KSE – виходить

IKEA знову відкриває онлайн-розпродажі в Росії перед виходом з ринку

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/ikea-reopens-online-fire-sale-russia-before-market-exit-2022-07-05/ 

*Huawei (Китай, Електроніка) Статус за KSE – вичікують

Huawei активно набирає нових співробітників в Росії

https://www.kommersant.ru/doc/5436796 

*PwC (Велика Британія, Консалтинг і право) Статус за KSE – виходить

30 червня було підписано юридичну угоду про вихід фірми в Росії з мережі PwC. “Ми можемо підтвердити, що 4 липня 2022 р. усі аспекти виходу колишньої фірми PwC у Росії завершено, і PwC більше не має фірми в Росії”.

https://www.pwc.com/gx/en/news-room/press-releases/2022/statement-on-pwc-russia-sanctions-update-4-July-2022.html 

06.07.2022

*KFC (США, Публічне харчування) Статус за KSE – вичікують
*Yum Brands (США, Публічне харчування) Статус за KSE – виходить

Компанія також перебуває на просунутій стадії передачі права власності на свої ресторани KFC, операційну систему та права на основну франшизу, включаючи мережу франчайзингових ресторанів, місцевому оператору.

https://www.yum.com/wps/portal/yumbrands/Yumbrands/news/company-stories/Update+on+Yum+Brands+Plan+to+Exit+Russia 

*UniCredit Bank (Італія, Фінанси і платежі) Статус за KSE – залишаються

Досі працює в Росії. UniCredit розглядає можливість покинути РФ, але з можливістю повернутися після війни

https://news.finance.ua/ua/unicredit-rozhlyadaye-vyhid-z-rf-ale-z-mozhlyvistyu-povernutysya-pislya-viyny-bloomberg 

*Volvo (Швеція, Автомобільна) Статус за KSE – виходить

Автовиробник Volvo Group протягом року скорочуватиме працівників у РФ. Компанія виробляла вантажівки на заводі в Калузі, який зараз простоює.

https://news.finance.ua/ua/volvo-protyahom-roku-provede-skorochennya-spivrobitnykiv-u-rosii 

*BitMEX (Сейшельські остарови, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

BitMEX (криптобіржа) обмежить надання послуг росіянам в ЄС через санкції, росіяни в Росії не постраждають

https://cryptobriefing.com/bitmex-to-restrict-services-to-russians-in-eu/ 

*Espersen (Данія, Їжа та напої) Статус за KSE – виходить

Компанія поставляла рибу в McDonalds, призупинил роботу 17.03.2022 після того, як McDonalds закрив ресторани, 6.07.2022 вирішила продати російський бізнес

https://www.intrafish.com/processing/danish-seafood-giant-espersen-decides-to-sell-russian-business/2-1-1243570 

*Women’s Tennis Association (США, Спорт) Статус за KSE – вичікують

Призупинити російські партнерства, заборонити участь під назвою чи прапором Росії чи Білорусі, але дозволити участь окремих спортсменів. Виписали штрафи за турніри, які заборонили участь окремих спортсменів з Росії та Білорусі

https://en.as.com/other_sports/wimbledon-2022-tournament-organizers-appeal-wtas-1-million-fine-for-ban-on-russia-n/?omnil=resrelrecom 

*ArcelorMittal (Люксембург, Мател та мідь) Статус за KSE – виходить

Відновлено відвантаження в Росію металопрокату з його виробництва в Казахстані

https://www.kommersant.ru/doc/5446717?tg 

07.07.2022

*HSBC (Велика Британія, Фінанси і платежі) Статус за KSE – вичікують

HSBC веде переговори про продаж російського підрозділу Експобанку.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-06/hsbc-is-in-talks-to-sell-russian-unit-to-local-lender-expobank 

*Total Energies (Франція, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – вичікують

TotalEnergies виходить з російського Харьягінського нафтового проекту через санкції

https://www.reuters.com/business/energy/exclusive-total-quits-russias-kharyaga-oil-project-wake-sanctions-2022-07-06/

*Starbucks (США, Їжа та напої) Статус за KSE – виходить

Кав’ярні американської мережі Starbucks в Росії може купити місцевий ресторатор, засновник компанії Пінський і Ко Антон Пінський.

https://www.epravda.com.ua/news/2022/07/7/688941/ 

*Volkswagen (Німеччина, Автомобільна) Статус за KSE – виходить

Цього тижня компанія Volkswagen оголосить про ліквідацію виробничого майданчика в Нижньому Новгороді, повідомляє “Газета.ru” з посиланням на два джерела, зокрема – в російському офісі німецької компанії.

https://news.finance.ua/ua/volkswagen-likviduye-zavod-u-nyzhn-omu-novhorodi 

*LPP (Польща, Товари народного споживання та одяг) Статус за KSE – виходить

Новим власником ТОВ «РЕ Трейдинг» — російського підрозділу польського ритейлера LPP — стала зареєстрована в ОАЕ компанія «Farist Services-Fzco». Запис про це в реєстрі датовано 30 червня.

https://www.kommersant.ru/doc/5446520?query=«РЕ%20Трэйдинг» 

08.07.2022

*Vilhelm Parfumerie (Франція, FMCG) Статус за KSE – залишаються

У першому кварталі відкрито монобутик Vilhelm Parfumerie у форматі стріт-рітейлу.

https://www.epravda.com.ua/rus/news/2022/07/7/688944/ 

https://www.forbes.ru/biznes/470827-kriticeskij-minimum-za-polugodie-na-rynok-retejla-vysli-lis-dva-inostrannyh-brenda 

*Li-Ning (Китай, Товари народного споживання та одяг) Статус за KSE – залишаються

У другому кварталі відкрито перший китайський магазин спортивного одягу та взуття бренду Li-Ning

https://www.epravda.com.ua/rus/news/2022/07/7/688944/ 

https://www.forbes.ru/biznes/470827-kriticeskij-minimum-za-polugodie-na-rynok-retejla-vysli-lis-dva-inostrannyh-brenda 

*Prisma (Фінляндія, FMCG) Статус за KSE – виходить

Закриті всі ділові операції з Росією

https://s-ryhma.fi/en/news/s-group-will-close-all-business-operations-in-russ/1ryWAf2TE38Wo9OFv2BrUJ 

https://www.esmmagazine.com/retail/russias-x5-to-buy-st-petersburg-chain-from-finlands-prisma-176842 

*Four Season hotels (Канада, Готельний бізнес та нерухомість) Статус за KSE – виходить

Канадська Four Seasons призупинила пряме управління готелями в Росії

https://news.finance.ua/ua/kanads-ka-four-seasons-pryzupynyla-pryame-upravlinnya-hotelyamy-v-rosii 

*HDFC Bank (Індія, Фінанси та платежі) Статус за KSE – залишаються

Канадська Four Seasons призупинила пряме управління готелями в Росії

https://www.asiafinancial.com/indias-hdfc-bank-aided-yuan-trade-in-russian-coal 

*Koskinen (Фінляндія, Виробництво) Статус за KSE – виходить

Koskinen виробляє та продає вироби з деревини 7/07 продав свої лісопильні підприємства в Росії Череповецьлісу 8/03 припинив свою діяльність у Росії

https://www.lesprom.com/en/news/Koskisen_sells_its_Russian_production_facility_to_Cherepovetsles_103722/ 

*Hainan Airlines (Китай, Авіаційний транспорт) Статус за KSE – залишаються (підстатус – повернулась)

Hainan Airlines відновлює польоти в Росію

https://www.flightglobal.com/networks/in-rare-move-hainan-airlines-resumes-flights-to-russia/149324.article 

*BBK Electronics (Китай, Електроніка) Статус за KSE – залишаються

Xiaomi, Realme, Honor (відділення виробника смартфонів Huawei) і Oppo тепер займають 61% російського ринку смартфонів за обсягами продажів станом на травень 2022 року.

https://fortune.com/2022/07/07/russia-ukraine-apple-samsung-china-smartphones-sales-realme-honor-xiaomi/ 

09.07.2022

*Turkish Airlines (Турція, Авіаційний транспорт) Статус за KSE – залишаються

Залишилися польоти до Росії, продовжено призупинення рейсів до Мінська, Єкатеринбурга, Ростова та Сочі до кінця серпня.

https://twitter.com/turkiyenewsen/status/1544972798631739392

¹ – KSE status “leave” або “виходять” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ
– KSE status “wait” або “вичікують” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність
– KSE status “stay” або “залишаються” – Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено

² У тому числі 1 компанія з підстатусом «повернулась» – Hainan Airlines, яка відновлює польоти в Росію.

³ +400 нових публічних груп компаній додали сумарно приблизно +$30 млрд рчної виручки і +114 тис чол персоналу станом на 19/06/2022

⁴ Станом на 19/06/2022 ми оновили базу даних розширеною інформацією по ~+400 новим компаніям. Також ми почали додатково відстежувати, чи компанії просто заявляли чи дійсно здійснювали якісь дії щодо виходу з країни (наразі ми спостерігаємо дуже малу кількість таких компаній). Поки що ми знайшли інформацію лише про декілька компаній, які почали продавати свій бізнес в Росії. Навіть для більшості з них – це лише намір або вони тільки почали процес продажу. Все інше – переважно заяви чи якісь попередні кроки. Більш детальна інформація буде доступна незабаром, коли ми проаналізуємо більше даних та знайдемо надійні джерела для її перевірки.