fbpx

Вперше за 5 років Уряд виконав план по видатках на 97%

Завдяки високій інфляції та ціновим ралі на світових ринках газу та залізної руди план по доходах за підсумками 2021 року вдалося перевиконати на 15,6 млрд грн.

Про це під час онлайн-презентації щомісячного аналітичного продукту «Бюджетний барометр» розповіла керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки Дарина Марчак.

У грудні вдруге Міністерство фінансів Україні вдруге продемонструвало «дива» управління державним бюджетом, і – попри суттєві ризики невиконання бюджету, змогло на високому рівні виконати всі річні плани по виконанню бюджету – і по надходженнях, і по видатках. 

Зокрема, доходи бюджету у грудні 2021 року виконано на 138,5 млрд грн, зокрема за загальним фондом – на 99,9 млрд грн, і за спеціальним фондом – на 38,6  млрд грн.  

Також, попри значні ризики, у грудні Мінфін зміг профінансувати 269 млрд грн видатків, або 18% всього річного плану. Завдяки цьому, річний план по видатках виконано на 96,5% (в тому числі за загальним фондом – на 99% та за спеціальним – на 87%), що є найвищим показником принаймні за останні 5 років.

Найактивніше Уряд фінансував видатки в останні два тижні року. В тому числі, видатки на 79 млрд грн (або 5,6% всіх річних видатків, без урахування власних надходжень бюджетних установ) було профінансовано з 28 по 31 грудня.

Коментуючи ситуації із «хронічним» виконанням фінансування значного обсягу видатків та запозичень в останні тижні року, Дарина Марчак зазначила:

«Ключова причина такого “понаднормового” фінансування видатків у грудні – те, що органи влади не встигають використовувати кошти у запланований для цього період. Але є дві ключові проблеми пікових виплат по видатках наприкінці грудня. Перша полягає в тому, що коли Міністерство фінансів за місяць “викидає” в економіку 270 млрд грн сукупних видатків, це створює додатковий інфляційний тиск.  

Друга проблема такий період пікових платежів також створює додаткове навантаження на контрагентів Уряду, які є постачальниками  послуг та товарів, оскільки – через фінансування в останні дні року –  вони не можуть бути певні, чи встигне і чи має достатні кошти держава провести платіж».

Аби забезпечити фінансування видатків на такому рівні, у грудні Мінфін запозичив рекордні 124 млрд грн. В тому числі на внутрішньому ринку – 75 млрд грн (частина цих коштів запозичені наприкінці листопада, але надійшли до бюджету в грудні) та 49 млрд грн – на зовнішньому. Втім, 35,5 млрд грн з яких – це кошти від отриманої ще в серпні Україною у якості додатковоі емісіі спеціальних прав запозичень від МВФ. 

Щоб підвищити рівень внутрішніх запозичень до такої суми, в грудні Міністерству довелось суттєво підвищити вартість внутрішніх запозичень, а також запозичувати на короткий строк: значна частина здійснених в грудні запозичень – це позики терміном до 1 року. 

Втім, завдяки цьому, річний план по запозиченнях також було виконано на достатньо високому рівні – 85,4%: при плані здійснити запозичення до загального фонду держбюджету на 699 млрд грн, фактично запозичено 602 млрд грн. 

Завдяки «агресивним» запозиченням у грудні, Уряд зміг звести бюджет за загальним фондом з дефіцитом 168,9 млрд грн, що відповідає очікуванням Центру, оприлюдненим у попередньому Барометрі. З урахуванням спеціального фонду держбюджету, загальний дефіцит склав 197,9 млрд грн, при плані 273,1 млрд грн. 

Таким чином, дефіцит по відношенню до прогнозваного на 2021 рік ВВП становив 3,7% (прогноз НБУ по обсягу номінальному ВВП у 2021 році – 5400 млрд грн, згідно з інфляційним звітом НБУ за січень 2022). 

Ознайомитись із «Бюджетним барометром» за грудень можна за посиланням.