fbpx

В Україні відбулася стабілізація рівня нових випадків захворювання і госпіталізацій: спалаху наразі нема

20 липня 2021

Після трьох місяців спаду захворюваність в Україні стабілізувалася. Тижнева кількість нових випадків та госпіталізацій демонструє невисоке зростання. Нова хвиля» захворюваності у Європі розвивається стабільно високими темпами – спалах охопив уже 60% великих країн регіону.  

Добові госпіталізації в Україні перестали спадати та зросли за тиждень на 3%. Захворюваність вийшла на плато, але це ще не спалах

Госпіталізації і кількість виявлених випадків захворювання в Україні після трьох місяців спадання стабілізувалися. За останній тиждень кількість госпіталізація показали зростання у 3%. Це означає, що захворюваність починає коливатись на рівні плато. «Такого зростання ще не достатньо для того, щоб говорити про національний спалах», – наголошує Юрій.

Рівень зайнятості «ковідних ліжок» залишається найменшим за весь 2021 рік. Зокрема, ліжка з «киснем» зайняті на 7%, реанімаційні – на 12%.

Як зазначає Юрій Ганиченко, попередній спалах в Україні розпочався з чотирьох областей. Наразі незначний тренд на зростання фіксується тільки в Одеській області, де збільшився рівень госпіталізацій.

Окрім того, вдвічі зріс рівень госпіталізації в Тернопільській області. Ситуація в цьому регіоні не свідчить про початок спалаху, оскільки рівень госпіталізацій у регіоні залишається бути стабільно низьким.

Кількість українських регіонів, які показують тренд на спадання, зменшується. Водночас, смертність залишається на найнижчому рівні поточного року – 18 померлих на добу. Відсоток більш поширюваних варіантів вірусу, темпи вакцинації, тривалість імунітету та карантинні обмеження залишаються факторами невизначеності, що будуть впливати на подальші прогнози та розвиток ситуації в Україні.

Спалах у Європі – найбільша зовнішня загроза для України

Минулого тижня Всесвітня організація охорони здоров’я заявила про початок нової хвилі пандемії коронавірусу. Регіоном, що зростає найбільш стрімко упродовж останніх тижнів, стала Європа. За останній тиждень захворюваність у регіоні зросла на 40% – до країн зі спалахом додалася Італія, де за тиждень добова кількість нових випадків зросла удвічі. Тепер вже у 9 із 15 великих країн Європи (з населенням більше 10 млн осіб) – розпочався активний спалах. Це Велика Британія, Росія, Португалія, Іспанія, Нідерланди, Греція, Бельгія, Франція та Італія.

Показова особливість європейського спалаху – тривале зростання з високими темпами. Минулого тижня після зростання у 7 разів, Нідерланди продовжили зростати вдвічі. В Іспанії коефіцієнт виявлення нових випадків склав близько 20%, в Нідерландах – близько 10%, що означає для цих країн поступову втрату контролю над поширенням рівня захворюваності. Активний спалах продовжується і в Росії, де вакциновано 22% населення.

Україна знаходиться в кінці «антирекордного» списку та минулого тижня потрапила до «зеленої зони» ЄС, що дозволило Раді ЄС рекомендувати зняти обмеження на в’їзд українських туристів до інших країн Європи. Водночас, таке відкриття кордонів може мати свій вплив на епідеміологічну ситуацію в Україні, враховуючи суттєво нижчі за середньоєвропейські темпи вакцинації.

Близько 7% населення України вакциноване принаймні однією дозою: темпи інших європейських країн свідчать, що прискорення є абсолютно реальним

Більше 2 мільярдів осіб у світі, тобто, більше чверті населення планети вже вакциновані щонайменше однією дозою.

Десятки країн демонструють вакцинацію принаймні однією дозою 60% населення.  Новими лідерами у вакцинації є Ісландія та ОАЕ, де принаймні одне щеплення отримали 78% громадян. Серед країн з високими темпами залишаються Іспанія, Велика Британія, Нідерланди, Португалія, Данія, Бельгія. При цьому, Англія скасувала всі карантинні обмеження, покладаючи основні сподівання на позитивні результати вакцинації.

В Україні щонайменше одну дозу вакцини отримали 7% громадян, що в рази менше рівня вакцинації у Європі та світі. Станом на зараз Україна робить 87 тисяч шеплень на добу, що є максимальною позначкою від початку вакцинальної кампанії в Україні. Однак поточний рівень необхідно збільшувати втричі та утримувати до кінця року.

Якщо відповідних темпів країна не досягне в найближчій перспективі, то в подальшому українцям доведеться робити більше 250 тисяч щеплень на добу.

«Україна продовжує суттєво відставати від середньоєвропейських темпів вакцинації, однак такі результати у низці європейських країн свідчить, що збільшення втричі для України є абсолютно реальним», – наголошує Керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Юрій Ганиченко.

За останні дні в Україну надійшла велика кількість вакцини, у тому числі, партія нової для українців вакцини Moderna.

У залишках від попередніх надходжень також знаходяться 2 мільйони доз вакцин. «Проблеми з наявністю вакцини та вакцинацією всіх охочих в Україні наразі немає і не буде у найближчі один-два місяці», – зазначає Юрій Ганиченко.

20 липня Міністерство охорони здоров’я України оголосило про перехід на п’ятий етап вакцинації. Це означає, що зробити щеплення проти COVID-19 зможуть усі дорослі старше 18 років. За словами Юрія Ганиченка, це допоможе в перспективі Україні швидше впоратися з потенційним спалахом.

Вакцинація в Україні відбувається рівномірно – кількість щеплень вакцинами Sinovac, Pfizer, AstraZeneca фактично однакова, а, отже, українці вакцинуються будь-якою наявною вакциною.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 20.07.2021.