fbpx

Уже кожна четверта лікарня першої хвилі критично заповнена хворими на COVID-19

30 жовтня 2020

У 64 лікарнях першої хвилі ліжка, відведені під хворих на COVID-19, заповнені на 100%. Україна все ще на шляху до найгіршого сценарію поширення COVID-19. Такі результати моделювання Київської школи економіки, представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».

 

Чехія і Франція ввели жорсткий локдаун

Ситуація у Європі стрімко погіршується — за минулий тиждень (22-29 жовтня) зафіксована найвища добова кількість хворих у світі за весь час пандемії. Переважна більшість європейських країн посилюють карантинні обмеження. Франція і Чехія оголосили локдаун.

У країнах Європи спостерігається новий тип перебігу поширення вірусу SARS-CoV-2, відмінний від динаміки навесні. Після помірного зростання захворюваності у країнах настає різкий спалах у поширенні. Кількість випадків може подвоїтися протягом лічених днів, як це відбувалося у Франції, Чехії, Бельгії, Польщі.

Зважаючи на цей факт Україні слід готуватися до нового сценарію перебігу захворюваності. Адже зараз кількість нових хворих, які реєструють в Україні щодня, є помірною порівняно з країнами Європи. Але у будь-який момент ми можемо зафіксувати стрімкий ріст.

За кількістю активних хворих та померлих — Україна тримається у п’ятірці європейських країн з найгіршими показниками.

 

Всі області в Україні, крім Сумської, не контролюють спалахи захворюваності

Станом на 29 жовтня 2020 року Луганська, Житомирська, Хмельницька і Кіровоградська області продовжують бути центрами активного спалаху коронавірусу в Україні. Цього тижня до них приєдналися чотири нових області — Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська і Чернівецька. У цих областях пришвидшився ріст поширення коронавірусу.

«Ситуація в Україні критична, адже жодна із областей не контролює розповсюдження коронавірусу. Кіровоградська область за два тижні перемістилася із зони контрольованого спалаху у зону активного спалаху. У Житомирській та Чернівецькій — найбільший приріст нових випадків за тиждень. Тільки Сумська область демонструє тенденцію до стабілізації», — коментує ситуацію в регіонах Павло Ковтонюк, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

 

Навантаження на систему охорони здоров’я росте. На сьогодні кожна четверта лікарня першої хвилі критично заповнена хворими на COVID-19 — це 117 лікарень, із яких повністю завантаженні 64 лікарні. У 12-ти лікарнях через заповнені ліжка, призначені для хворих коронавірусною хворобою, почали госпіталізувати хворих в інші відділення.

«Ситуація із заповненням лікарень хворими на COVID-19 погіршується. Незважаючи на те, що за минулий тиждень 18 додаткових лікарень почали приймати хворих на COVID-19, кількість лікарень з безпечним рівнем завантаження хворими зменшується. Цього тижня їх 55% (250 лікарень), а минулого їх було 68% (298 лікарень)», — доповнює свій аналіз ситуації в Україні Павло Ковтонюк.

 

Україна далі на шляху до найгіршого сценарію поширення COVID-19

Прогноз Київської школи економіки залишається незмінним — до кінця року від COVID-19 в країні може померти до 20 000 людей.

«Відхилення кривої офіційних даних від кривої прогнозу наразі є незначним. Говорити про сталу тенденцію до стабілізації зарано. Велика кількість активних хворих все ще свідчить про те, що до кінця року ми матимемо прогнозовані 20 000 смертей внаслідок COVID-19. Ми продовжуємо стежити за ситуацією», — прогнозує Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проєктів.

На думку Юрія Ганиченка, можливі причини відхилення реальної статистики від прогнозу KSE останні 2 тижні — низьке виявлення хворих через велику кількість необроблених тестів у лабораторіях та зміни у розбіжності між часом виявлення випадків та їх реєстрацією в офіційній статистиці.

 

Рекомендації Київської школи економіки

Щоб стримати поширення та уникнути перевантаження системи лікарень, Україні слід негайно запровадити обмеження, за силою співмірні з тими, що діяли під час першого етапу адаптивного карантину на початку травня.

При розробці нового пакету обмежень слід враховувати досвід європейських країн, зокрема такі фактори:

  • готовність людей дотримуватися обмежень значно нижча, ніж була навесні;
  • економіка значно більш послаблена;
  • школи та дитячі садки, а також транспорт більшість країн залишає відкритими;
  • обмеження застосовуються в першу чергу до кількості контактів для окремої особи, у другу — до сфер діяльності.

 

Запис презентації «Аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19»

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 30.10.2020

Методологія «Аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».