fbpx

URC 2024 презентовано Інвестиційний довідник України, розроблений Мінекономіки та KSE Institute

11 Червня 2024

Міністерство економіки України презентувало Інвестиційний довідник України (Ukraine Investment Guide) під час Ukraine Recovery Conference 2024 у Берліні. Довідник містить огляд ключових принципів економічної політики України у сфері відновлення та залучення інвестицій, а також приклади інвестиційних проєктів в пріоритетних секторах.

Довідник був підготовлений Міністерством економіки та KSE Institute за підтримки KPMG, EY, Deloitte, BDO та Tony Blair Institute. Документ пропонує детальний огляд інвестиційного ландшафту України, представляючи наявні інвестиційні та фінансові можливості, зокрема 95 прикладів інвестиційних проєктів, для реалізації яких необхідно залучення близько $27 млрд фінансування. 

Інвестування та збільшення доступу до фінансування зараз критичне для підтримки стійкості економіки   та спроможності бізнесу генерувати податки для оборони. Ті інвестори, які зараз зайдуть/збільшать присутність в Україні – зможуть отримати стратегічні переваги, і ці інвестиції будуть окупними для них в середньо- та довгостроковій перспективі. Фінансова допомога від міжнародних партнерів покриває частину ризиків та знижує вартість фінансування, а нові механізми співфінансування з МФО та фінансовими установами розвитку додатково підтримують приватні інвестиції. Значні енергетичні збитки зараз поставили Україну в таку ситуацію, що через них і глобальні тенденції, такі як декарбонізація створюються значний і дуже терміновий попит на цих ринках вже зараз”, — зазначила Наталія Шаповал, керівниця KSE Institute.

Довідник та зібрані інвестиційні проєкти є результатом роботи в секторальних групах із бізнесом, організованих за інформаційно-аналітичної підтримки Київської школи економіки. Всього з липня 2023 року було зібрано понад 1100 проєктів, які мають різний ступінь готовності та рівень опрацювання. 

Інвестиційний довідник підкреслює важливість розвитку пріоритетних секторів, а також переробної промисловості з метою усунення проблем в експортній логістиці та зростання виробництв з високою доданою вартістю. Він містить детальний огляд ключових секторів, таких як енергетика, інфраструктура, агропродовольчий комплекс, “зелена” сталь, фармацевтика та медицина, критичні матеріали та ІТ, а також приклади інвестиційних проєктів у цих секторах. 

Ми усвідомлюємо виклики та ризики, пов’язані з інвестуванням в Україну під час війни, тому разом з партнерами прагнемо підтримувати інвесторів за допомогою дієвих заходів та стимулів. Серед них – гарантії Ukraine Facility, країн G7, страхування військових ризиків, цільові державні програми підтримки, дерегуляція, податкові пільги та доступне фінансування. Ми запрошуємо інвесторів приєднатися до нас на цьому трансформаційному шляху до стійкого та успішного майбутнього України, сприяючи відновленню та економічному зростанню країни та отримуючи дивіденди від цього, — наголосив Володимир Кузьо, Заступник Міністра економіки України.

Реконструкція за міжнародної підтримки буде драйвером економічного зростання України. На додаток, прогрес України на шляху до вступу в ЄС наближає її стандарти до європейського ринку, покращуючи інвестиційні перспективи.

Повний текст Інвестиційного довідника України можна знайти на офіційному сайті Ukraine Recovery Conference 2024 за посиланням (https://cdn.prod.website-files.com/UkraineInvestmentGuide2024.pdf)