fbpx

Унаслідок COVID-19 до кінця року може померти 21 000 людей — моделювання KSE

17 грудня 2020

Україна залишається в п’ятірці европейських країн із найкритичнішою ситуацією з COVID-19. Зменшення кількості нових хворих на ковід до 3 грудня не було — про це говорять оновленні дані НСЗУ. Водночас у Харкові й Одесі ситуація з реанімаційними ліжками для пацієнтів з COVID-19 близька до критичної. Такі результати моделювання Київської школи економіки, представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».  

 

Північна Америка встановила новий континентальний максимум за кількістю нових хворих на COVID-19

За минулий тиждень (7-13 грудня 2020 року) у Європі темп поширення вірусу SARS-CoV-2 зріс, хоча ситуація з кількістю нових хворих на СOVID-19 поки видається стабільною. Варто відзначити, що стабільна ситуація щодо кількості хворих на ковід закріпилась на новому рівні, суттєво вищому, ніж до осіннього спалаху. 

Водночас Північна Америка встановлює новий континентальний максимум захворюваності — передусім за рахунок Сполучених Штатів Америки. 

Росте захворюваність на COVID-19 у Європі за рахунок спалахів у нових країн — у Швеції, Нідерландах, Великобританії та Німеччині. 

«Тим часом ми залишаємося у п’ятірці європейських країн із найбільш критичною ситуацією з COVID-19. В Україні, незважаючи на зниження кількості нових випадків, їх досі більше, ніж у Польщі, Чехії та Румунії. Значно поліпшилася ситуація в Іспанії та Бельгії», — говорить Павло Ковтонюк, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.  

 

Європейські країни знову вводять жорсткі обмеження

Країни Європи, що у жовні, на початку нового спалаху, ввели жорсткі обмеження та встигли їх послабити — повертаються до повного або полегшеного локдауну. 

До більш жорстких обмежень вдалася Німеччина: закрили школи, садочки та бізнес, що не є життєво необхідним для життя. Нідерланди так само частково закрили бізнес, обмежили зібрання до двох людей в приміщеннях і на вулиці (троє людей на Різдво), школи всіх рівнів працюють дистанційно. Садочки відкриті лише для дітей, чиї батьки не можуть працювати з дому. Великобританія посилила карантинні заходи до найвищого рівня у Лондоні.

Польща і Румунія продовжили чинні карантинні обмеження до середини січня.

Серед країн з населення більш 10 мільйонів людей тільки Франція послаблює карантин — локдаун заміняється комендантською годиною з 20:00 до 06:00. Адже на сьогодні країна контролює ситуацію з поширення вірусу SARS-CoV-2 на своїй території.  

 

Зменшення кількості нових хворих на COVID-19 до 3 грудня не було — статистика НСЗУ  

Національна служба здоров’я України внесла дані про кожен новий виявлений випадок згідно з фактичною датою визначення позитивного результату ПЛР-тесту, а не датою внесення до офіційної статистики. 

Виявилося, що принаймні до 3 грудня зменшення кількості нових випадків COVID-19  не відбувалося. Пікові показники нових випадків в кінці листопада, а потім їх зниження пов’язані з внесенням до статистики даних про випадки, які сталися у жовтні-листопаді 2020. НСЗУ продовжує вносити до бази нові дані.  

У той же час в Україні продовжують робити менше ПЛР-тестів. Відповідно кількість нових випадків захворювань на COVID-19 знижується.   

 

У Харкові та Одесі ситуація з реанімаційними ліжками близька до критичної

Аналітики Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки розрахували реальну завантаженість реанімаційних ліжок для пацієнтів з COVID-19, за виключенням дитячих лікарень, пологових будинків і перинатальних центрів та інших. Найкритичніша ситуація у Харкові — реанімаційні ліжка зайняті на 94%, ліжка для пацієнтів, які хворіють на COVID-19, зайняті на 72%. 

Відсоток зайнятих реанімаційних ліжок для пацієнтів з COVID-19 у лікарнях Одеси  —  74. 

Реальна завантаженість реанімацій значно вища за середні офіційні цифри. Аналітики виключили з аналізу лікарні, які є у статистиці, але куди по факту не госпіталізують пацієнтів або в яких не надають реанімаційну допомогу. 

 

Внаслідок COVID-19 до кінця року може померти 21 000 людей — моделювання KSE 

Згідно з новим моделюванням Київської школи економіки сьогодні Україна рухається за помірним сценарієм — він не найгірший для нас. 

«Повернення до «помаранчевої зони» по всій країні означає продовження зростання смертності від COVID-19. За «середнім» сценарієм до кінця року очікується, що сумарна кількість померлих складе близько 21 000 осіб», — говорить Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проєктів.

 

Рівень вакцинації за 10 місяців 2020 року знаходиться на рівні 2017 року — до 64%. Критичного зниження охоплення не відбулось 

Внаслідок пандемії коронавірусу в Україні рівень вакцинації не зазнав критичного падіння і перебуває зараз на рівні 2017 року. Такого висновку дійшли аналітики Ініціативи ХОЛОН. За прогнозами, рівень імунізації за 2020 рік досягне показників 2018 року — приблизно до 77%. 

Очікується зменшення рівня вакцинації від дифтерії та правця, що може загрожувати більшою кількістю хворих на ці хвороби у 2021 році. Найнижчий рівень охоплення вакциною від дифтерії та правця серед дорослих — 39,3%. Серед дітей 6 років — 46,5%.

«Важливо зауважити, що в Україні є брак сироваток, які значно спрощують перебіг правця чи дифтерії. Цей дефіцит відслідковується і на світовому ринку. Тому нашому Уряду важливо взяти до уваги це питання і почати вирішувати його», — коментує дослідження Ініціативи ХОЛОН Павло Ковтонюк, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.  

Рівень вакцинації від кору, краснухи та паротиту у дітей до 1 року зменшився на 26,2%. Це може мати гірші наслідки. Адже кір, на відміну від правця та дифтерії, дуже заразний і легко передається від людини до людини. 

 

Рекомендації Київської школи економіки

Зменшення виявлених випадків може бути пов’язане із зменшенням обсягів тестування та періодом затримки у потраплянні даних до статистики. Ретроспективне віднесення даних до реальних дат захворювання не підтверджує спаду у виявлених випадках, принаймні до 3 грудня. Коефіцієнт виявлення і далі надмірно високий. Частка позитивних випадків стабільно у 6 разів вища за рекомендовану ВООЗ для контролю захворюваності (33% проти 5%). Не відбувається сталого зменшення госпіталізацій та смертей.

Реальна ситуація з ліжками для хворих на COVID-19 у великих містах – значно гірша, ніж усереднена в офіційній статистиці. У великих містах відсоток вільних ліжок у реанімаціях значно менший, ніж у середньому по країні. В Одесі та Харкові — ситуація близька до критичної. 

Рівень вакцинації за 10 місяців 2020 знаходиться на рівні 2017 року. У зоні ризику — щеплення дорослих від дифтерії та правця. Це може призвести до небезпечного збільшення захворюваності на ці хвороби у 2021 році. На сьогоднішній день в Україні відсутня сироваток від правця та дифтерії, яка значно спрощує перебіг хвороби. 

 

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 16.12.2020 

Методологія «Аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19»