fbpx

Україна вакцинує населення із відчутно вищими темпами за середні світові та європейські

17 серпня 2021

П’ятий тиждень триває зростання захворюваності на COVID-19 в Україні. Кількість нових випадків захворюваності за останній тиждень зросла на +16%, госпіталізацій — на +12%.“Ковідні” госпіталізації перевищують виписки вже на чверть. За останній тиждень, кількість “ковідних” пацієнтів зросла на +16%, на минулому тижні зростання було на рівні +9%. Зайнятість усіх типів ресурсів продовжує помірно зростати — на 1-2 відсоткових пункти за тиждень.19 із 25 регіонів України — зростають. KSE рекомендує НТГЕІ МОЗ зменшити інтервал між дозами AstraZeneca з поточних 12 до 4-8 тижнів.

 

Світ починає стабілізуватись, але це ще не є позитивним знаком

Кількість нових випадків захворювання на 100 тисяч населення стабілізується на практично максимальній позначці, яка спостерігалась раніше. Наразі, тренд до спадання є лише в Південній Америці, натомість воно повністю перекривається великим зростанням у Північній Америці. Інші континенти знаходяться на плато.

 

У Європі почалося невелике зростання це ще не є поновленням тренду 

Вже місяць Європа перебуває на максимальній позначці поточних хвиль захворювання – це є найбільш негативною ознакою, адже спад не продовжився, як це відбулося у Південній Америці. Серед 15 великих країн Європи спадання відбувається лише в Іспанії та Нідерландах. Франція рухається в “лідери” загострення ситуації із поширенням COVID19, наступного тижня Франція може очолити список антилідерів серед великих країн Європи. Німеччина також доєднується до країн зі спалахом, захворюваність ще невелика, однак у порівнянні з попереднім тижнем вона зросла наполовину – зараз це найбільший показник темпу приросту захворювання у Європі.

 

Україна продовжує перебувати на звичній 12 позиції за рівнем захворюваності

Захворюваність поступово зростає, однак відстань від країн зі спалахами ще є досить великою. Ризик появи спалаху не зникає за показниками він посилюється щотижня. Росія традиційно з рівнем смертності в 10 разів більшим за середній показник в Європі, що ймовірно пов’язано з меншим охопленням населення щепленнями.

У Великій Британії немає спаду захворюваності, країна перебуває на 1-2 позиції за рівнем поширення захворювання. Однак враховуючи високий відсоток вакцинації, показник смертності не наздоганяє високі показники поширення захворювання.

В Україні відсоток виявлення продовжує бути одним з найменших в Європі 2.8%. Нагадаємо ВООЗ рекомендує тримати коефіцієнт виявлення на рівні до 5 відсотків

 

Госпіталізації в Україні починають прискорюватись 

Минулого тижня відсоток зростання госпіталізацій в Україні склав +10%, на поточному  +12%. Показовою є відстань між госпіталізаціями і виписками на цьому тижні госпіталізації переважають над вписками вже на чверть, минулого тижня на 18 відсотків. Це означає, що далі навантаження на систему охорони здоров’я в Україні продовжить зростати.

 

Зайнятість почала прискорюватись практично в усіх медичних ресурсах

Найбільше прискорення зараз в реанімаційних ліжках, але в рамках допустимих коливань, реанімаційні ліжка зайняті на 15 відсотків. На 1-2 відсоткових пункти за тиждень збільшується зайнятість ковідних ліжок,  зайняте кожне десяте ліжко з киснем. 

Збільшився темп заповнення ковідних ліжок у порівнянні з попередніми тижнями. Цього тижня це пришвидшення склало +16%, минулого  тиждень було +9%

Як зауважив Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки:  “Навантаження на систему охорони здоров’я зростає з двох причин:  перше – це зростання госпіталізацій, а друге – це збільшення розриву між госпіталізаціями і виписками.  На ковідні ліжка не тільки приходить більше людей, ніж раніше, а вони починають приходити більш інтенсивно.” Таку ж динаміку КШЕ очікує і наступні тижні, через зростання госпіталізацій

Вже 19 з 25 регіонів перебувають у стадії зростання захворюваності. При цьому у 16 з них показники є досить критичними (госпіталізації тиждень до тижня від 18 до 80 осіб), тож коливання на рівні плато може продовжуватись, разом із тим, з кожного з них може піти спалах захворюваності.  

Отже, найбільшою загрозою для чергового спалаху в Україні є розпорошений вклад регіонів у зростання захворюваності, а не локалізованим, у конкретному регіоні. Це значить, що будь який з цих регіонів потенційно може бути точкою розповсюдження спалаху.

Минулого тижня Одеська область робила 50% “внеску” у зростання і 4 регіони складали 100% зростання. Зараз найбільш критичні регіони Дніпропетровська, Харківська, Чернівецька і Житомирська області, інші регіони є так само порівняно критичні, їх вклад співставний із цими чотирма. Отже, кількість регіонів з достатньо критичною ситуацією зросла з чотирьох на минулому тижні до 16 на цьому. 

Лише 6 регіонів перебувають в т.з. зоні “тимчасової безпеки”.  Єдине суттєве спадання зараз лише у Одеській області, яка сильно виросла на минулому тижні. Адаптивний карантин “виловлює” великі зростання госпіталізацій в Полтавській і Рівненській області, де рівень захворюваності є одним з найнижчих по країні. Показовим є те, що зараз вже 7 регіонів перебувають вище позначки в 4 відсотки коефіцієнта виявлення випадків (4% рівень виявлення встановлений граничним для зеленого рівня епідемічної небезпеки в Україні). Поки мова не йде про втрату контролю над захворюваністю в Україні

 

Показник смертності перебуває на плато

Минулого тижня середній показник смертності становив  20 на добу, цього тижня вже – 24. Про рочаток тренду на зростання не йдеться, оскільки цього, як і попереднього тижня, були дні із аномально високими показниками смертності, що може свідчити про довнесення даних в статистику.

За прогнозом KSE показник смертності має залишатись на плато і не бути вищим за 24 померлих за добу найближчим часом.

Сценарії Київської школи економіки на першу половину 2021 абсолютно виконанні, натомість, у другій половині поточного кварталу “жовтий” та “чорний” сценарії розходяться. За яким сценарієм рухатиметься захворюваність в Україні наразі залежить від того, чи залишаться зростання на рівні окремих регіонів, чи досягнуть рівня країни.   

 

Україна вже вакцинує на рівні  +1,5% щотижня 

Ми вийшли на абсолютно максимальний світовий показник по приросту вакцинованих, від максимального середньоєвропейського рівня Україна поки відстає.

Аналізуючи нові спалахи у  великих європейських країнах Юрій Ганиченко відмічає: “Навіть якщо йде спалах, то смертність і госпіталізації не збільшуються так стрімко, як це відбувається у невакцинованих країнах”.

 

Рекомендації про зменшення дози між першою і другою дозами AstraZeneca

Національною технічною групи експертів з питань імунопрофілактики   МОЗ  рекомендовано  прийняти  рішення  про  зменшення  інтервалу  між  першою  та  другою  дозами AstraZeneca, зважаючи на

  • значне зменшення ефективності лише однієї введенної дози вакцини від AstraZeneca проти штаму Дельта; 
  • значний ризик спалаху в країні,  за  якого  вакциновані  однією  дозою  вакцини  від AstraZeneca отримають порівняно  невеликий  захист  від штаму  Дельта.  Даний  ризик  не  перекриває  вигоду  від  потенційного збільшення ефективності при введенні другої дози через 12 тижнів замість рекомендованих 4-8 тижнів; 
  • прийняття рядом країн зменшеного інтервалу між 1ю та 2ю дозою вакцини від AstraZenecа. Це зокрема, Велика Британія, Північна Ірландія, Канада, Австралія та інші країни світу;
  • невелику поточну базу вакцинованих однією дозою вакцини від AstraZeneca в Україні, що у поєднанні з потенційним спалахом збільшує ризик чекати 12 тижнів замість 4-8 тижнів.

 

Висновки:

Епідемічна ситуація в Україні продовжує загострюватися:  ліжка з киснем зайняті на 10%, реанімаційні – на 15%, коефіцієнт виявлення випадків – на рівні 2.8%. Поточна ситуація залишається все ще контрольованою.

Госпіталізації  переважають  виписки  вже  на чверть. Навантаження  на  систему  охорони  здоров’я прискорюється: +16% «ковідних» пацієнтів за тиждень vs +9% на минулому тижні. Критична ситуація – у 16 із 25 регіонів. На минулому тижні кількість критичних регіонів складала 4 області.

Національною технічною групою експертів з питань імунопрофілактики   МОЗ  рекомендовано  прийняти  рішення  про  зменшення  інтервалу  між  першою  та  другою  дозами AstraZeneca, зважаючи на значне зменшення ефективності лише однієї введенної дози вакцини від AstraZeneca проти штаму Дельта, при чому дві дози показують незначне просідання ефективності.

 

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 17.08.2021.